گزینههای مهم چین برای انتقام از ترامپ/ جنگ تمامعیار یا مذاکره؛ پکن کوتاه میآید؟
اکوایران: چین یک پیشنهاد اولیه برای مذاکرات تجاری با آمریکا آماده کرده است تا بتواند از وضع تعرفههای بیشتر دولت دونالد ترامپ علیه این کشور جلوگیری کند. ترامپ روز شنبه یک تعرفه 10 درصدی سراسری بر چین و تعرفههای 25 درصدی بر کانادا و مکزیک اعمال کرد.
به گزارش اکوایران، بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، چین یک پیشنهاد اولیه برای مذاکرات تجاری با دولت ترامپ آماده کرده است که شامل تعهدی تازه برای عدم کاهش ارزش یوآن در جهت حمایت از صادرات خود خواهد بود.
به نوشته بلومبرگ، این روزنامه با استناد به افراد ناشناس آشنا با این مذاکرات گزارش داد که پیشنهادی که در پکن بهعنوان بخشی از تلاشها برای آمادهسازی مذاکرات در حال بررسی است، بر احیای توافق تجاری معروف به «توافق فاز یک» متمرکز خواهد بود که چین در اوایل سال 2020 با ایالات متحده امضا کرد اما آن را اجرا نکرد. پس از انتشار این گزارش، یوآن در خارج از چین کاهش خود را محدود کرد.
وال استریت ژورنال نوشت که سایر عناصر برنامه چین برای جلوگیری از تعرفههای بالاتر از سوی دونالد ترامپ شامل پیشنهاد افزایش سرمایهگذاری در ایالات متحده و تعهد به کاهش ارسال پیشسازهای فنتانیل خواهد بود.
این افراد به روزنامه والاستریت ژورنال گفتند که پکن همچنین بهدنبال آن است که با مسئله تیکتاک بهعنوان یک موضوع تجاری برخورد کند، به این معنی که ممکن است به سرمایهگذاران در شرکت مادر چینیاش، بایتدنس، اجازه دهد تا با پیشنهاددهندگان آمریکایی علاقهمند مذاکره کنند.
ترامپ روز شنبه یک تعرفه 10 درصدی سراسری بر چین و تعرفههای 25 درصدی بر کانادا و مکزیک بهدلیل ادعای عدم جلوگیری از ورود مهاجران بدون مدارک و مواد مخدر به ایالات متحده اعمال کرد.
واکنش چین تاکنون ملایم بوده است، با این که وزارت تجارت این کشور «نارضایتی شدید» خود را اعلام کرده و بدون توضیح بیشتر، وعده «اقدامات متقابل» داده است. این وزارتخانه همچنین متعهد شد که شکایتی را به سازمان تجارت جهانی ارائه دهد و از ایالات متحده خواست که «تفاوتها را بر اساس برابری، منافع متقابل و احترام متقابل مدیریت کند.»
اما در صورتی که چین بخواهد اقدامات تلافیجویانه انجام دهد، این کشور چه گزینههایی روی میز دارد؟
فروش اوراق خزانهداری آمریکا
احتمالا زیانبارترین اقدام چین میتواند خالی کردن تمام یا بخش بزرگی از انباشت اوراق خزانهداری آمریکا در این کشور باشد که ارزش آنها تا اوایل آذر در سطح 734 میلیارد دلار قرار داشت. این اقدام احتمالا فشار بیشتری بر بازده اوراق خزانهداری ایالات متحده خواهد داشت و میتواند بازارهای مالی سراسر جهان را مختل کند.
چین پیش از این میزان داراییهای خود از اوراق قرضه آمریکا را از سال 2017 به این سو به یکسوم کاهش داده بود. تمایل برای متنوعسازی سرمایهگذاریها به این معناست که این فروش ممکن است ادامه داشته باشد، بهویژه پس از آنکه کشورهای غربی برخی ذخایر ارزهای خارجی روسیه را بهدنبال حمله به اوکراین مسدود کردند.
بخشی از این کاهش در داشتن اوراق خزانهداری آمریکا همچنین ممکن است به دلیل تغییر چین در نحوه نگهداری این اوراق به جای کاهش قابل توجه مالکیت آنها باشد.
کاهش ناگهانی داراییهای چین از اوراق خزانهداری آمریکا ممکن است قیمتهای اوراق قرضه را کاهش دهد؛ امری که میتواند ارزش داراییهای خود چین و ذخایر ارزی این کشور را پایین بیاورد. این اتفاق همچنین به صادرکنندگان آمریکایی یک مزیت میبخشد، چراکه دلار ارزانتر میشود.
تضعیف یوآن
یوآن ارزانتر، رقابتپذیری صادرات چین را بیشتر میکند و میتواند با برخی تأثیرات تعرفههای آمریکا رویارویی کند. بررسیهای اقتصاددانان مورگان استنلی شامل روبین شینگ نشان میدهد در زمان نخستین جنگ تجاری در سالهای 2018 و 2019، ارزش یوآن در برابر دلار تا 11.5 درصد کاهش پیدا کرد و تواسنت دو-سوم از زیان افزایش تعرفهها را جبران کند.
بیش از نیمی از اقتصاددانانی که پس از انتخابات آمریکا در نظرسنجی بلومبرگ شرکت کردند، معتقد بودند که پکن ممکن است در پاسخ به تعرفههای ترامپ، یوآن را تضعیف کند. با این حال، اقتصاددانان بهطور گسترده نسبت به میزان کاهش ارزش یوآن دچار اختلاف هستند و این پیشبینیها از 7.3 تا 8 یوآن به ازای هر دلار برای سال 2025 متفاوت است.
ریسک: کاهش ارزش یوآن میتواند مازاد تجاری بیسابقه چین را افزایش دهد و موجب نارضایتی شرکای تجاری شود. این موضوع ممکن است آنها را به اعمال تعرفه برای مقابله با عدم تعادل در تجارت جهانی سوق دهد. همچنین، چنین وضعیتی میتواند جریان خروج سرمایه از چین را تحریک کرده و سرمایهگذاران خارجی را از سرمایهگذاری در این کشور دلسرد کند.
محدودیت صادرات مواد حیاتی
تابستان گذشته، پکن صادرات گالیوم و ژرمانیوم را محدود کرد، دو فلز حیاتی برای صنایع نیمهرسانا، مخابرات و خودروهای برقی. این اقدام بهعنوان تلاشی برای ایجاد فشار بر واشنگتن برای رفع محدودیتهای خود تلقی شد.
چند ماه بعد، چین محدودیتهایی بر برخی از انواع گرافیت اعمال کرد، در حالیکه ایالات متحده قوانین خود را برای جلوگیری از انتقال تراشههای پیشرفته به چین تشدید کرد. این محدودیتها با ممنوعیت صادرات گالیوم، ژرمانیوم، آنتیموان و مواد فوقسخت به آمریکا ادامه یافت.
چین میتواند صادرات مواد معدنی حیاتی یا عناصر کمیاب را بیش از پیش محدود کند؛ موادی که عمدتا تولید و عرضه آنها توسط این کشور انجام میشود. چنین اقدامی ممکن است ایالات متحده را در تأمین مواد مورد نیاز برای فناوریهای پیشرفته، حداقل در کوتاهمدت، دچار مشکل کند. چین در تولید حدود 20 ماده خام حیاتی در جهان پیشرو است.
ریسک: شرکای تجاری چین ممکن است این کشور را به عنوان یک تأمینکننده قابلاعتماد نبینند و به دنبال منابع جایگزین بروند که این امر میتواند تنوع زنجیرههای تأمین و دور شدن از پکن را تسریع بخشد.
هدف قراردادن شرکتهای آمریکایی
از زمان آغاز جنگ تجاری، پکن قوانینی مانند «فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد» و «قانون ضدتحریمهای خارجی» وضع کرده است که شرکتها یا افرادی را که به توسعه چین آسیب میزنند، هدف قرار میدهد. این قوانین میتواند داراییها را مصادره کند یا معاملات تجاری را مسدود نماید که مشکلی بزرگ برای شرکتهایی مانند اپل، تسلا یا مایکروسافت محسوب میشود. این شرکتها میلیاردها دلار درآمد سالانه از چین دارند.
ریسک: ایالات متحده میتواند بهراحتی با هدف قراردادن شرکتهای چینی واکنش نشان دهد و تحریمهای دولتی و تحریمهای مصرفکنندگان ممکن است بهسرعت تشدید شده و از کنترل خارج شوند.
ائتلافسازی
چین از پیش در حال جلب حمایت متحدان سنتی آمریکا بوده است تا تأثیرات روابط رو به وخامت با بزرگترین شریک تجاری خود را کاهش دهد. از اعلام تمایل به «شروعی تازه» با ژاپن تا کاهش تنشها با هند، مقامات چینی تلاش کردهاند تا اصطکاکهای دیپلماتیک را کاهش دهند.
به گفته مت گرتکن، استراتژیست ارشد ژئوپلیتیک شرکت BCA Research.:«یکی از مؤثرترین استراتژیهایی که پکن میتواند در مرحله بعدی جنگ تجاری دنبال کند، «تشکیل ائتلاف در اوراسیا همراه با دیپلماسی تجاری برای متقاعد کردن متحدان و شرکای آمریکا است که سیاست ایالات متحده بیثبات و مضر برای صلح و رفاه است.»
تقویت روابط چین با روسیه و جلب حمایت کشورهایی مانند آلمان، ژاپن و استرالیا نشاندهنده وقوع این روند است.
ریسک: کشورها ممکن است تمایل داشته باشند از رقابت ایالات متحده و چین بهرهمند شوند و از انتخاب یک طرف خودداری کنند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پزشکیان: 50 درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند، آنها مردم نیستند؟
-
قرارداد گازی 20 میلیارد دلاری توزرد از آب درآمد
-
پشت پرده سکوت سنگین تیم ترامپ در مورد سیاست جدید واشنگتن در قبال تهران
-
ارسال پیام برای برای دشمن شماره یک؛ خرید جنگندههای سوخو-35 قاعده بازی تهران و تلآویو را تغییر میدهد؟
-
پیام جدید همتى درباره لغو تحریمهای نفتی ایران
-
اثر دو مصوبه بر بازار ارز و سکه
-
چشم کارگران به ساعت 14 امروز؛ سبد معیشت در کمیته مزد بررسی میشود؟
-
بقایی در پاسخ به اکوایران: ارز واحد بریکس در دستور کار است/ آمریکا بیشترین ضربه را به دلار زد
-
کارت سوخت این افراد قفل میشود/ هشدار بیمه مرکزی به دارندگان وسائل نقلیه