به گزارش اکوایران، در بعدازظهر پنجشنبه، کمتر از 48 ساعت پیش از وضع رسمی تعرفه‌های دولت دونالد ترامپ - رئیس‌جمهور آمریکا - بر کانادا و مکزیک، سوزی وایلس - رئیس‌دفتر ریاست‌جمهوری آمریکا - با نمایندگان مضطرب شرکت‌های خودروسازی به‌شکل تلفنی گفت‌وگو کرد.

به نوشته وال‌استریت ژورنال، به این شرکت‌ها گفته شد که دولت در حال جست‌وجوی راه‌حل‌هایی برای قرار نگرفتن صنعت خودرو در فهرست تعرفه‌ها مطابق با توافق تجارت آزاد آمریکا شمالی است که در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ به امضا رسید؛ موضوعی که خواسته اصلی خودروسازان داخلی آمریکا به حساب می‌آید. پس از گفت‌وگو با رئیس دفتر ترامپ، آن‌ها احساس کردند که شانس بهتری برای در امان ماندن از تعرفه‌ها دارند.

با گذشت کمتر از یک ساعت و در دفتر بیضی کاخ سفید، به نظر می‌رسید ترامپ با دستیارانش که در تلاش بودند تأثیرات تهدید تعرفه‌های سراسری او را کاهش دهند، مخالف باشد. ترامپ اعلام کرد هیچ اتفاقی نمی‌تواند از وضع تعرفه‌ها جلوگیری کند و درباره مستثنی شدن صنعت خودروسازی نیز بحثی را مطرح نکرد.

رئیس‌جمهور آمریکا در روز شنبه گفت که می‌خواهد تعرفه 25 درصدی بر کانادا و مکزیک اعمال کند، اما نفت کانادا با تعرفه پایین‌تر 10 درصدی هدف قرار می‌گیرد و استثنای دیگری وجود ندارد. ترامپ همچنین تعرفه‌های کالاهای چینی را 10 درصد دیگر افزایش داد.

سپس در روز دوشنبه کاخ سفید یک بار دیگر موضع خود را تغییر داد و نااطمینانی‌های بیشتری به وجود آورد. ترامپ پس از گفت‌وگوی تلفنی با کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک، موافقت کرد که تعرفه‌های این کشور به‌مدت یک ماه به تعویق بیوفتد. خانم شینبائوم در گفت‌وگو با رئیس‌جمهور آمریکا متعهد شد که نیروهای گارد ملی مکزیک برای کمک به جلوگیری از ورود موج مهاجران به خاک آمریکا وارد عمل می‌شود‌؛ موضوعی که نسبت به پیشنهاداتی دیپلمات‌های مکزیکی در روزهای اخیر، تعهد بهتری محسوب می‌شد.

چند ساعت بعد و در همان روز دوشنبه، جاستین ترودو - نخست‌وزیر کانادا - اعلام کرد تعرفه‌های ترامپ بر کانادا نیز به تعویق افتاده است. ترودو پس از گفت‌وگو با ترامپ در ایکس اعلام کرد: «کانادا در حال اجرای طرح مرزی به ارزش 1.3 میلیارد دلار کانادا است که شامل تقویت مرز با هلیکوپترها، فناوری‌ها و پرسنل جدید، افزایش هماهنگی با شرکای آمریکایی و افزایش منابع برای متوقف کردن جریان فنتانیل می‌شود. تعرفه‌های آمریکا بر کانادا حداقل به مدت 30 روز در زمانی که ما با هم کار می‌کنیم، متوقف خواهد شد.»

تعرفه‌های رئیس‌جمهور آمریکا بر چین همچنان برقرار مانده است و طبق برنامه‌ها از امروز سه‌شنبه اعمال می‌شوند.

حتی با وجود اینکه ترامپ به‌عنوان فردی به‌شدت غیرقابل پیش‌بینی شناخته می‌شود، 48 ساعت گذشته در زمینه سیاست‌های تعرفه‌ای باعث متحیر شدن بازارها و هیئت مدیره شرکت‌های سراسر جهان شد.

اقتصاد آمریکا

اقدامات دونالد ترامپ یک پیام واضح به رهبران شرکت‌ها و مقامات خارجی ارسال کرد که او مایل است تهدیداتی در زمینه اختلالات بزرگ اقتصادی ایجاد کند تا نظر خود را در مورد آنچه که او به‌عنوان شیوه‌های تجاری ناعادلانه و موضوعات دیگری مانند قاچاق فنتانیل و عبور غیرقانونی از مرزها می‌بیند، به کرسی بنشاند. مواردی که ترامپ آن‌ها را دلیل آغاز جنگ‌های تجاری خود عنوان می‌کند.

بی‌پروایی اقدامات ترامپ در روز شنبه - که دستیارانش نظیر استفان میلر و اسکات بسنت به‌عنوان وزیر خزانه‌داری، خواهان تعدیل این اقدامات بودند - منعکس‌کننده رئیس‌جمهوری است که جرئت دارد یک دستور کار اقتصادی حمایت‌گرانه را اجرایی کند.

استفان میلر این نگرانی را مطرح کرده بود که تعرفه‌های مکزیک می‌تواند به همکاری این کشور با‌ آمریکا در زمینه منع مهاجران برای ورود به خاک ایالات متحده آسیب بزند. اسکات بسنت نیز پیشنهاد داده بود تعرفه‌ها از سطح پایین‌تری آغاز شوند و به‌مروز زمان افزایش یابند.

ترامپ در کنار بسنت و هوارد لوتنیک، نامزد وزیر بازرگانی، در روز دوشنبه در دفتر بیضی کاخ سفید تکرار کرد که می‌خواهد کانادا به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود و یک کشور مستقل نباشد. ترامپ همچنین گفت که ترجیح می‌دهد خودروها به جای مرز شمالی آمریکا، در دیترویت یا کارولینای شمالی ساخته شوند.

همانطور که مذاکرات در پنجشنبه گذشته انجام شد، لابی‌گران صنعت به نمایندگی از تأمین‌کنندگان و تولیدکنندگان حدود یک مایل دورتر از کاخ سفید تجمع کرده بودند و نگرانی‌های خود را درباره تهدیدات تعرفه‌ها ابراز کردند.

بیل لانگ، مدیر اجرایی MEMA، انجمن تأمین‌کنندگان خودرو، گفت: «حتی تهدید تعرفه‌ها نیز می‌تواند فاجعه‌بار باشد.»

بیل لانگ می‌گوید حتی اگر یک تأمین‌کننده اصلی نتواند به‌واسطه تعرفه‌ها به فعالیت ادامه دهد، صنعت خودرو ممکن است در کوتاه‌مدت فلج شود.»

مشاوران ترامپ به‌شکل خصوصی در نظر داشتند با ارائه جایگزین‌هایی، شدت تعرفه‌های سراسری او بر سه شریک تجاری بزرگ آمریکا را کاهش دهند، از جمله اعمال تعرفه تنها بر برخی بخش‌ها، در نظر گرفتن یک دوره مهلت پیش از آغاز اجرای تعرفه‌ها یا مستثنی کردن بخش‌هایی مانند خودرو. اما ترامپ ‌دست‌کم در ابتدا مصمم بود که تهاجمی‌ترین رویکرد خود برای تعرفه‌ها را اجرایی کند.

صنعت خودرو تنها بخشی نبود که خواهان معافیت از تعرفه‌ها شده بود. شرکت‌های انرژی و اتحادیه‌ها نیز تلاش کردند محصولات انرژی کانادا به‌ویژه نفت را از لیست تعرفه‌ها خارج کنند و به این نکته اشاره داشتند که تعدادی از پالایشگاه‌های آمریکا به نفت خام کانادا وابسته هستند. در نهایت، بخش انرژی از فهرست تعرفه‌ها خارج نشد اما سطح کمتری از تعرفه‌ را نسبت به سایر محصولات وارداتی آمریکا از کانادا و مکزیک به خود اختصاص داد.  

با این وجود، اتحادیه United Steelworkers که در جهت محافظت از نیروهای خود در پالایشگاه‌ها برای معافیت نفتی لابی می‌کرد، اعلام کرد حمله به متحدان کلیدی مانند کانادا راه درست برای پیشرفت نیست.

مذاکره‌کنندگان ارشد کانادایی اعلام کردند درک واضح از آنچه ترامپ واقعا می‌خواهد، کار بسیار دشواری است، حتی پس از آنکه آن‌ها با ارشدترین مشاوران ترامپ گفت‌وگو کرده بودند.

مقامات کانادایی گفتند که آن‌ها هفته‌هاست در حال تبلیغ برنامه‌ای برای تقویت مرز با استفاده از هلیکوپترهای جدید و فناوری‌های دیگر به تام هومان، مسئول مرزی، و دیگر مقامات ترامپ بوده‌اند. وزیران کانادایی حتی ویدیوهایی از هلیکوپترهای خود و یک ویدیوی تایم‌لپس از مرز را برای تام هومان ارسال کرده‌ بودند تا ثابت کنند که مرز به‌خوبی محافظت می‌شود، اما هومان روز یکشنبه به فاکس‌نیوز گفت که هنوز ترامپ را در مورد آنچه از برنامه‌های کانادا دیده است، توجیه نکرده و این کار را طی روزهای آینده انجام خواهد داد.

رئیس‌جمهور مکزیک

کلودیا شینبائوم، رئیس‌جمهور مکزیک

دیوید مک‌ناتون، سفیر سابق کانادا در ایالات متحده، که به مذاکره در مورد «توافق آمریکا، مکزیک، کانادا» کمک کرد و اکنون به‌عنوان مشاور ارشد در مذاکرات جاری عمل می‌کند، گفت: «ما با بسیاری از افرادی که در دولت هستند، یا در شرف تأیید شدن هستند، صحبت کرده‌ایم، اما داستان هر کسی متفاوت است. این یک اتفاق ناامیدکننده است.»

رئیس‌جمهور مکزیک روز دوشنبه گفت که در تماسش با ترامپ، او نگرانی دیرینه‌اش را درباره کسری تجاری که ایالات متحده با مکزیک دارد، مطرح کرد. خانم شینبائوم در گفت‌وگو با همتای آمریکایی خود با اشاره به توافق‌نامه‌ای که ترامپ خودش در سال 2018 با مکزیک و کانادا امضا کرد - که ابزار مؤثرتری برای رقابت با چین و دیگر بلوک‌های تجاری به حساب می‌آید - اعلام کرد: «من به او گفتم که در واقع این کسری تجاری نیست.»

رئیس‌جمهور مکزیک و مشاوران ارشدش معتقد بودند ترامپ در مورد اعمال تعرفه‌ها بر مکزیک شوخی نمی‌کند. او آماده بود روز دوشنبه اعلام کند که قصد دارد طرحی را برای اعمال تعرفه بر صادرات ایالات متحده از مناطقی که جمهوری‌خواهان در آن تسلط دارند، اجرایی کند.

با این حال، شینبائوم در تماس خود با ترامپ گفت که آن‌ها توافق کردند یک گروه کاری دوجانبه برای تدوین یک برنامه اقدام به‌منظور رسیدگی به مسائل امنیتی، مهاجرت و تجارت تشکیل دهند.

شوک ناشی از تهدیدات تعرفه‌ای ترامپ روز دوشنبه در تماس‌های درآمد شرکت‌ها آشکار شد، زیرا تحلیل‌گران و مدیران اجرایی سعی کردند تحولات جدید را تجزیه و تحلیل کنند.

در طول تماس تلفنی با سرمایه‌گذاران برای بحث در مورد آخرین نتایج درآمدی در شرکت جانسون اوت‌دورز (Johnson Outdoors)، سازنده کایاک و تجهیزات کمپینگ، یکی از تحلیل‌گران آخرین تحولات را به رهبران شرکت منتقل کرد.

آنتونی لبیزدینسکی، تحلیل‌گر شرکت سیدوتی (Sidoti)، گفت: «در واقع اخبار جدیدی وجود داشت، درست قبل از ساعت 11 صبح. به نظر می‌رسد تعرفه‌های مکزیک در واقع برای یک ماه متوقف شده‌اند. این موضوع حدود نیم ساعت پیش اعلام شد.»

دیوید دبلیو جانسون، مدیر ارشد مالی جانسون اوت‌دورز، پاسخ داد که او این وضعیت را پویا می‌بیند.

جانسون گفت: «اوضاع خیلی سریع تغییر می‌کند. اطلاعات بیشتری در دسترس خواهد بود و ما خواهیم دید که گرد و غبار در کجا فروکش خواهد کرد.»

در حالی که جانسون اوت‌دورز بسیاری از محصولات خود را در کارخانه‌های ایالات متحده تولید می‌کند، اما قطعات را از خارج از این کشور وارد می‌کند و با چین، مکزیک و کانادا تجارت دارد.