به گزارش اکوایران، چین که بزرگترین واردکننده این سه کالای انرژی در جهان است، روز سه شنبه، تعرفه واردات ال‌ان‌جی و زغال‌سنگ آمریکا را ۱۵ درصد و نفت خام و تجهیزات کشاورزی را ۱۰ درصد اعمال کرد. این اقدام پکن پس از آن صورت گرفت که دولت ترامپ، تعرفه ۱۰ درصدی را بر تمام واردات کالاهای چینی به آمریکا اعمال کرد.

در حالی که افزایش ۱۰ درصدی، کمتر از ۶۰ درصدی بود که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی سال گذشته خود تهدید کرد، اما باز هم برای واکنش فوری چین کافی بود. واکنش چین، خطر تحرکات بیشتر آمریکا را افزایش می‌دهد و تنش تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان را تشدید می‌کند.

این ریسک وجود دارد که یک سری اقدامات تلافی‌جویانه، باعث کندی رشد اقتصاد جهانی و افزایش تورم ‌شود زیرا کشورها مجبورند زنجیره‌های تامین را از نو سازماندهی کنند و با اختلالات فزاینده در صنایعی مانند تولید و ساخت و ساز مقابله کنند. با این حال، تاثیر فوری اقدامات چین بر واردات نفت خام، ال‌ان‌جی و زغال سنگ آمریکا، احتمالا محدود خواهد بود. به نقل از ایسنا، به گفته تحلیلگران کالایی شرکت کپلر، چین در ژانویه، ۵.۹۹ میلیون بشکه نفت خام از آمریکا وارد کرده است. این رقم معادل حدود ۱۹۳ هزار بشکه در روز است که کمتر از ۲ درصد کل واردات چین است.

آمار واردات و صادرات متقابل نفت چین و آمریکا 

واردات ژانویه، نمونه‌ای از حجم ماه‌های اخیر بود؛ البته چین گاهی اوقات نفت خام بیشتری از آمریکا وارد کرده است، برای مثال، واردات این کشور در ژوئن ۲۰۲۳ به ۹۴۸ هزار بشکه در روز رسید که بالاترین میزان در دو سال گذشته است.

واردات ال‌ان‌جی چین از آمریکا نیز در ماه‌های اخیر اندک بوده است، به طوری که از ۲۲۰ هزار تن در دسامبر، به ۱۹۰ هزار تن در ژانویه کاهش یافت. حجم واردات ال‌ان‌جی نسبتا متغیر بود که منعکس‌کننده ماهیت لحظه‌ای تجارت میان آمریکا و چین است، اما در اکتبر سال گذشته، به ۷۸۰ هزار تن رسیده بود که بالاترین میزان در دو سال گذشته بود.

مجموع واردات ال‌ان‌جی چین ،اخیرا، به طور میانگین حدود ۶.۵ میلیون تن در ماه بوده است که نشان می‌دهد آمریکا بین چهار تا ۱۲ درصد از کل واردات ال‌ان‌جی چین را تامین می‌کند.

طبق گزارش کپلر، واردات زغال‌سنگ از آمریکا به چین در ژانویه، ۱.۳۴ میلیون تن بود که قوی‌ترین رکورد ماهانه در دو سال گذشته بود و از رکورد ۱.۵۵ میلیون تن در اوت سال گذشته فراتر رفت. داده‌های رسمی گمرک نشان می دهد که کل واردات ماهانه زغال‌سنگ چین در سال ۲۰۲۴، به طور متوسط ‌۴۵.۲ میلیون تن در ماه بوده است که آمریکا را یک تامین‌کننده کوچک جلوه می‌دهد.

پیامدهای گسترده‌تر جنگ تجاری

با توجه به اینکه هم چین و هم آمریکا احتمالا می‌توانند بدون ایجاد مشکلات زیاد با تعرفه‌های پکن بر واردات انرژی وفق پیدا کنند، این سوال مطرح می‌شود که آیا این موضوع اهمیت دارد یا خیر.

پاسخ این است که این تعرفه‌ها، تنش‌ها را تشدید کرده و روند تقسیم روزافزون جهان به دو بلوک تجاری را تسریع می‌کند؛ یکی که با آمریکای ترامپ و متحدانش معامله می‌کند و دیگری که ترجیح می‌دهد با چین و آنچه که جنوب جهانی توصیف می‌شود، همکاری کند.

این ریسک وجود دارد که ترامپ به اعمال تعرفه‌ها به عنوان بخشی از سیاست «اول آمریکا» علیه متحدان سنتی و همین طور رقبای خود ادامه دهد؛ سیاستی که ممکن است تولیدکنندگان کالا را بیشتر به سمت بلوک تجاری در حال ظهور بریکس سوق دهد.

دردسرهای مرد تعرفه‌ای برای چین

به گزارش اکوایران، تصمیم چین برای اعمال تعرفه‌‌های تلافی‌جویانه بر گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) که از آمریکا وارد می‌شود، باعث خواهد شد بزرگ‌ترین خریدار و بزرگ‌ترین فروشنده ال‌ان‌جی در جهان به‌سوی جدا کردن روابط تجاری خود از یکدیگر سوق پیدا کنند.

این اقدام احتمالا خریداران چینی را که قراردادهای بلندمدت با پروژه‌های آمریکایی دارند، وادار می‌کند تا محموله‌های خود را به واردکنندگان در سایر مناطق بفروشند. واردکنندگان ال‌ان‌جی چین پیش از این نیز بخش عمده‌ای از حجم وارداتی خود از آمریکا را به بازارهای دیگر، مانند اروپا منتقل کرده‌اند. 

به گزارش اکوایران، بر اساس گفته‌های تاجرانی که خواستند نامشان فاش نشود، خریداران گاز طبیعی مایع چین در حال حاضر با همتایان خود در آسیا و اروپا برای مبادله محموله‌های اضافی آمریکا با محموله‌های مناطق دیگر در حال مذاکره هستند. 

سائول کاونیک، تحلیل‌گر انرژی در MST Marquee، گفت: «اختلال در جریان تجارت ممکن است قیمت‌ها را در همه جا به حاشیه بالاتری سوق دهد. این تعرفه‌ها ناکارآمدی‌های قابل توجهی در بازار ایجاد خواهند کرد که به نفع برخی از تاجران ال‌ان‌جی در منطقه خواهد بود.» شرکت‌های چینی بعید است تا زمانی که تنش‌های تجاری بالا باقی بماند، قراردادهای بلندمدت جدیدی با پروژه‌های پیشنهادی آمریکا امضا کنند.