به گزارش اکوایران، طبق آخرین اطلاعات منتشرشده از شاخص قیمت کالا و خدمات توسط مرکز آمار، نرخ تورم ماهانه تیر 1402 معادل 2 درصد برآورد شده است. نرخ تورم عمدتا به تفکیک دو گروه اصلی «کالاهای خوراکی و آشامیدنی و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» ارائه می‌شود. بر این اساس، نرخ تورم ماهانه کالاهای خوراکی در تیر ماه کاهش یافته در حالی که این نرخ برای کالاهای غیرخوراکی و خدمات افزایشی بوده است.

 نرخ تورم هر یک از گروه‌های نام‌برده بر اساس تورم اقلامی که ذیل آن‌ها قرار می‌گیرد محاسبه می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که در گروه «کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» بیشترین نرخ تورم ماهانه مربوط به «انواع گوشت و فرآورده‌های‌‌ آن» است. همچنین، «میوه و خشکبار»‌ در تیر امسال تورم ماهانه منفی را تجربه کرده‌اند. در گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» بالاترین نرخ تورم ماهانه به صورت مشترک به نام «بهداشت و درمان»‌ و «هتل و رستوران» ثبت شده و در مقابل،‌ «خرید وسایل نقلیه»‌ تورم منفی را محقق کرده است.

افزایش تورم ماهانه تیر روی دنده سنگین

نرخ تورم یکی از شاخص‌های مهم اقتصادی است که در فواصل زمانی ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه ارائه می‌شود. برای مثال، تورم ماهانه تیر 1402 بیان می‌کند که قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات در تیر ماه 2 درصد نسبت به خرداد ماه بیش‌تر شده است. به عبارت دیگر، خانوارها برای خرید یک سبد یکسان از کالا و خدمات در تیر ماه به طور متوسط 2 درصد بیشتر از خرداد ماه هزینه کرده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه خرداد مانند تیر معادل 2 درصد بوده است. در چنین شرایطی اصطلاحا گفته می‌شود که سرعت افزایش تورم ثابت مانده است. یعنی در تیر ماه قیمت ها افزایش یافته اما سرعت افزایش آن برابر با تورم ماه خرداد بوده است.

اختلاف قیمت 5 درصدی بین گوشت اول تابستان و آخر بهار

نرخ تورم «کالاهای خوراکی،‌‌ آشامیدنی و دخانیات» در تیرماه 0.6 واحد درصد نسبت به خرداد کمتر شده و به 1.2 درصد رسیده است. از میان اقلام موجود در این گروه، «گوشت و فرآورده‌های آن» با ثبت نرخ 5.3 درصد بالاترین تورم ماهانه کالاهای خوراکی را به ثبت رسانده است. همچنین، «نوشابه‌های غیرالکلی» با ثبت 4.6 درصد دومین تورم ماهانه بالا را در میان اقلام خوراکی رقم زده‌ است. در مقابل، «میوه و خشکبار» در تیر ماه 6.8 درصد ارزان‌تر از خرداد شده است. به عبارت دیگر، تورم ماهانه این اقلام خوراکی به 6.8- درصد رسیده است.

photo_2023-07-29_15-39-54

تورم، مهمان تابستانی هتل‌ها

در حالی که نرخ تورم کالاهای خوراکی در تیر امسال کاهش یافته، نرخ تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی و خدمات افزایشی بوده است. آمارها نشان می‌دهد که تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی و خدمات از 2.2 درصد در خرداد به 2.4 درصد در تیر رسیده است.

 با بررسی تورم اقلام موجود در سبد غیرخوراکی و خدمات خانوارها مشخص می‌شود که بالاترین نرخ تورم ماهانه این گروه به طور مشترک مربوط به «بهداشت و درمان» و «هتل و رستوران» می‌شود. قیمت این اقلام در تیر امسال 4.9 درصد بیشتر از خرداد برآورد شده است. بنظر می‌رسد افزایش نرخ تورم «هتل و رستوران»‌ در اولین ماه تابستان به دلیل شروع فصل مسافرت و افزایش تقاضای هتل و رستوران است.

در میان اقلام غیرخوراکی و خدمات، دو مورد تورم ماهانه منفی را در تیر 1402 ثبت کرده‌اند. به بیان دقیق‌تر، تورم ماهانه «خرید وسایل نقلیه» و «آب، برق و سوخت» به ترتیب معادل 3.1- و 1.2- درصد بوده است که نشان می‌دهد قیمت این کالا و خدمات در تیر کمتر از خرداد بوده است.

تعمیرات تابستانه مسکن، گران‌تر از اجاره آن؟

بررسی تغییرات شاخص قیمت بخش «مسکن» نشان می دهد که تورم ماهانه «اجاره مسکن» 2.4 درصد برآورده شده اما تورم «تعمیرات و خدمات نگهداری مسکن» به بیش‌تر از 4.5 درصد رسیده است. به عبارت دیگر، در اولین ماه تابستان 1402 خانوارها در سراسر کشور به طور میانگین برای پرداخت اجاره 2.4 درصد و برای تعمیرات مسکن یا خدمات نگهداری‌ آن 4.6 درصد بیش‌تر از خرداد ماه هزینه کرده‌اند.

 بالاتر بودن تورم «تعمیرات مسکن» از تورم «اجاره مسکن»‌ به این معنا نیست که هزینه پرداختی برای تعمیرات بیش‌تر از اجاره است، بلکه این آمار نشان می‌دهد که با در نظر گرفتن میانگین کشوری، رشد ماهانه قیمت تعمیرات بیش از رشد اجاره خانه بوده است.