به گزارش اکوایران، تولید ناخالص داخلی چین سال گذشته 5.2 رشد داشته است، به‌طوری که توانست از رشد تنها 3 درصدی در سال 2022 که اقتصاد این کشور به دلیل محدودیت­‌های گسترده کووید 19 محدود تجربه کرده بود پیشی بگیرد. باوجودی که نرخ رشد اقتصادی چین در سال گذشته به هدف گذاری 5 درصدی دولت این کشور بسیار نزدیک است ولی پایین­‌ترین معیار رشدی است که در طول دهه‌­ها تجربه کرده است.

جمعیت چین نیز در سال 2023 برای دومین سال متوالی کاهش یافته است، به طوری که مرگ‌ومیر افزایش و تولد کاهش داشته است. به گفته یک کارشناس جمعیت شناسی چین که با فایننشیال تایمز گفتگو کرده است، کاهش 2 میلیون نفری جمعیت کشور نشانگر اثرات کووید19 است که در اوایل سال 2023 پس از برداشته شدن یکباره محدودیت‌ها گسترش یافت.

photo_2024-01-17_13-31-34

تحلیلگران معتقدند این داده‌­ها بیانگر شرایط چالش برانگیز برای شی جین پینگ، رئیس جمهور این کشور است که سال گذشته سومین دوره پنج ساله خود را در قدرت آغاز کرد تا یک بهبود اقتصادی قوی­‌تر را مهندسی کند.

آمارهای رسمی منتشر شده این کشور نشان می‌دهد که بخش املاک که سه سال با بحران بدهی دست و پنجه نرم کرده بود همچنان دچار بحران بوده است. سرمایه گذاری در بخش املاک سال گذشته 9.6 درصد کاهش داشته است و قیمت خانه‌­های نوساز نیز در ماه گذشته گذشته 0.4 درصد به طور ماهانه کاهش داشته است که بیشترین کاهش ماهانه از فوریه 2015 محسوب می‌­شود.

سهام چین پس از انتشار این آمارها با افت مواجه شد.

طبق آمارها، جمعیت چین در 2023 به 1.4 میلیارد نفر کاهش یافته است. جمیعت این کشور سال 2022 برای اولین بار پس از 60 سال کاهش یافت، چراکه سیاست دهه 1980 این کشور بیشتر زوج‌­ها را به داشتن تنها یک فرزند محدود کرد.

اقتصاددانان معتقدند نرخ رشد سالانه احتمالا به این دلیل 2 واحد درصد افزایش نشان میدهد که با نرخ رشد پایین در طول همه گیری کرونا مقایسه میشود، و نشان میدهد که پکن باید امسال اقدامات بیشتری برای پایدار کردن بازار مسکن و تحریک مصرف برای کاهش فشارهای تورم منفی انجام دهد.

براساس آمارها، سرمایه گذاری دارایی ثابت (بدون احتساب خانوارهای روستایی) 3 درصد در 2023 افزایش داشته است، به‌طوری که سرمایه گذاری در زیرساخت­ها 5.9 درصد و تولید صنعتی 6.5 درصد افزایش داشته است. سرمایه گذاری خصوصی 0.4 درصد کاهش یافته است؛ گرچه بدون املاک و مستغلات این بخش 9.2 درصد رشد کرده است.

سرمایه گذاری در بخش­های استراتژیک که در اولویت پکن قرار دارد نیز به سرعت رشد کرده است.

خرده فروشی در ماه پایانی 2023 در چین 7.4 درصد رشد داشته است، درحالی که رشد آن در ماه نوامبر 10 درصد بوده است. رشد تولید صنعتی نیز در ماه گذشته به 6.8 درصد رسیده است.

به گفته تحلیلگران، مشخص نیست آیا مقامات چین برنامه ای گسترده تر برای به ثبات رسیدن انتظارات بازار دارند یا نه. پکن اواخر سال گذشته در کنفرانس سالانه حزب کمونیست اعلام کرد رشد و امنیت را نسبت به اصلاحات در اولویت قرار می‌دهد.

یک همکار ارشد در موسسه بروکینگز معتقد است که داده‌­ها نشان دهنده اقتصادی هستند که دچار کاهش رشد است و تقاضای ضعیف داخلی و فشارهای تورم منفی پایداری را تجربه می‌کند.