به گزارش اکوایران، رینگ محصولات پلیمری بی‌توجه به کاهش بهای ارز در بازار آزاد همچنان پرورنق است. ظرف هفته منتهی به روز جمعه دهم آذر ماه حدود 106 هزار تن محصول پلیمری در رینگ فیزیکی بورس کالای ایران عرضه شد؛ به سیاق هفته‌های قبل استقبال از برخی محصولات نظیر انواع پلی‌پروپیلن شیمیایی و پلی اتیلن ترفتالات در این رینگ بالا بود، اما بخش عمده‌ای از دیگر گروه‌های کالایی پلیمری با تقاضای معمول مواجه بودند. به این ترتیب در شرایطی که تقاضای 148 هزار تنی در این بازار به ثبت رسید، در نهایت 92 هزار و 500 تن محصول در این رینگ مورد معامله قرار گرفت. نسبت حجم معامله به عرضه در رینگ محصولات پلیمری در هفته منتهی به روز جمعه دهم آذر ماه به 87 درصد رسید.

ظرف 2 هفته اخیر نرخ ارز در بازار آزاد در حال عقب‌نشینی به کف کانال قیمتی 50 هزار تومان است؛ اگرچه نوسان بهای ارز در بازار آزاد به رفتار معامله‌گران در بازارهای کالایی جهت‌دهی می‌کند، اما این عقب‌نشینی در نوسان بهای ارز تاثیری بر رفتار معامله‌گران در رینگ پتروشیمی‌ها برجای نگذاشته است و رونق همچنان میهمان این بازار است.

بهای پایه عمده محصولات پلیمری براساس نرخ حواله ارز در بازار مبادله تسعیر می‌شود؛ این نرخ در هفته ابتدایی آذر ماه برابر 37 هزار و 900 تومان بود. در شرایطی که نرخ ارز در بازار آزاد در کف کانال قیمتی 50 هزار تومان نوسان دارد، همچنان فاصله نرخ تعسیر ارز در قیمت پایه محصولات پلیمری و بهای ارز در بازار آزاد فاصه حدود 32 درصدی دارد؛ این فاصله محرک خرید در رینگ‌های کالایی است و از بروز رکود در این بازار ممانعت می‌کند.

دوگانه رقابت در رینگ پلی‌پروپیلن شیمیایی

بررسی داده‌های معاملاتی محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورس کالا ظرف هفته ابتدایی آذر ماه از آن حکایت دارد که درحالی که افزایش پلکانی عرضه به کاهش رقابت قیمتی برای انواع پلی‌پروپیلن شیمیایی انجامیده است؛ اما میزان تقاضا برای یک گرید از تولیدکننده‌ای خاص همچنان افزایشی است. ظرف هفته ابتدایی آذر ماه منتهی به روز جمعه دهم این ماه بالغ بر 88 هزار تن پلی پروپیلن شیمیایی EP440L از سوی پتروشیمی جم در رینگ فیزیکی بورس کالا عرضه شد؛ تقاضای ثبت شده برای این محصول به 418 هزار تن رسید و در نهایت تمامی محصول عرضه شده با متوسط رقابت 118 درصدی معامله شد. این در حالی بود که سایر گریدهای پلی‌پروپیلن شیمیایی با رقابت‌های محدودتر قیمتی از 20 تا 79 درصد به فروش رسیدند که البته این میزان رقابت قیمتی نیز قابل توجه است. بخش عمده‌ای از این رقابت قیمتی با استناد به فاصله قیمتی 32 درصدی میان نرخ تسعیر ارز در تعیین قیمت پایه و بهای ارز در بازار آزاد قابل توجیه است، اما رقابت بیشتر برای برخی گریدها ناشی از عدم تناسب میان عرضه و تقاضا است و تا زمان بهبود این وضعیت، ادامه‌دار خواهد بود.

نرخ تعسیر ارز، محرک رقابت در رینگ پلی‌اتیلن ترفتالات‌ها

پلی اتیلن ترفتالات‌ها از دیگر گروه‌های کالایی بودند که متقاضیان آن به رقابت‌های سنگین بیش از 80 درصدی برای کسب سهم از عرضه این محصولات دست زدند. قیمت پایه این گروه کالایی همچنان بر مبنای نرخ ارز 28 هزار و 500 تومانی تعیین می‌شود، فاصله 75 درصدی میان نرخ تسعیر ارز در تعیین بهای پایه این گروه کالایی و نرخ ارز در بازار آزاد، محرک رقابت در رینگ پلی‌اتیلن ترفتالات‌ها است.