تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه، فرصت کسب درآمد ۲.۵ میلیارد دلاری
قائم مقام سابق وزارت جهادکشاورزی گفت: با وجود چالش های فراوان، ایران ظرفیت و فرصت تبدیل شدن به قطب تولید غذایی منطقه را دارد.
به گزارش اکوایران، علیرضا پیمانپاک در چهارمین نشست یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الزامات تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه» بیان کرد که موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیک ایران به همراه ظرفیتهای اقتصادی و فنی بالای کشور، این امکان را فراهم میآورد که ایران به هاب غذایی منطقه تبدیل شود.
وی به ظرفیتهای کشورهای آسیای میانه مانند قزاقستان در تولید محصولات غذایی و کشورهای دیگر مانند پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس در واردات محصولات اشاره کرد و تأکید کرد که این ظرفیتها باید در زمینه ترانزیت و فرآوری محصولات مورد توجه قرار گیرد.
پیمانپاک اضافه کرد که ایران در زمینه صنایع غذایی، بهویژه در تولید آرد و خوراک دام، ظرفیتهای زیادی دارد که هنوز استفاده نشده است و میتواند بدون نیاز به سرمایهگذاری جدید فعال شود. وی به سه ظرفیت مهم ایران برای تبدیل شدن به هاب غذایی اشاره کرد: ۱. ترانزیت محصولات غذایی ۲. صادرات مجدد محصولات ۳. فرآوری محصولات و صادرات آن به کشورهای منطقه.
وی همچنین اشاره کرد که استفاده از این ظرفیتها علاوه بر ایجاد امنیت غذایی، موجب درآمدزایی بالا و فعال کردن کریدور شمال-جنوب میشود که هدفی دیرینه برای کشور بوده است.
ترانزیت به روسیه دریا محور است
هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه، به اهمیت ترانزیت دریایی در تجارت با روسیه اشاره کرد و گفت که باید از ظرفیتهای موجود به بهترین شکل بهرهبرداری شود. وی تأکید کرد که نیاز است بخشی از سازمان توسعه تجارت بهطور ویژه به صادرات اختصاص یابد.
وی ادامه داد که در بسیاری از کشورها، مشکلات اجرایی صادرات به سرعت پیگیری میشود، در حالی که در ایران چنین مسئولیتی وجود ندارد و مشکلات صادراتی در جایی پیگیری نمیشود. تیزهوش تابان اشاره کرد که در ایران، مشکلات تنظیم بازار مانع صادرات میشود، در حالی که در دیگر کشورها این مسائل از طریق واردات حل میشود و هیچ کشوری برای صادرات محدودیت ایجاد نمیکند.
وی افزود: ساماندهی مشکلات صادرات نیازمند مدیری است که بتواند بهطور جامع این مسائل را مدیریت کند. با حضور یک مدیر فعال در این حوزه، صادرات میتواند بهسرعت سه برابر افزایش یابد.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه همچنین بر لزوم افزایش تعامل بخش خصوصی و دولتی تأکید کرد و گفت که انتظار میرود مدیران دولتی برنامهریزی داشته باشند و نهادهایی مانند اتاق مشترک نیز برای تسهیل این تعاملات برنامهریزی کنند.
تحقق «امنیت غذایی» باید در همکاری با کشورهای همسو دنبال شود
ولادیسلاو پرپلکین، نماینده وزارت کشاورزی روسیه در ایران، در این نشست به اهمیت کریدور شمال-جنوب در روابط ایران و روسیه اشاره کرد و آن را برای روسیه بسیار حیاتی دانست. وی افزود که امنیت غذایی بخش مهمی از همکاریهای ایران و روسیه است و در دنیای امروز، هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی برای امنیت غذایی خود تصمیم بگیرد. پرپلکین از همکاری نزدیک روسیه با بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در این زمینه خبر داد و به راهاندازی بورس داخلی محصولات کشاورزی توسط بریکس اشاره کرد.
وی همچنین به مشکلات موجود در توسعه کریدور شمال-جنوب اشاره کرد و بر لزوم همکاری بخش خصوصی برای تکمیل این پروژه تأکید نمود. او از افزایش ثبت شرکتهای روسی در ایران و ایجاد ترمینالهای مشترک در سرخس به عنوان نشانهای از روند مثبت همکاریهای بخش خصوصی دو کشور یاد کرد.
درآمد ۲.۵ میلیارد دلاری تبدیل ایران به هاب غلات و کود منطقه
فرشاد عواطفی هویدا، کارشناس مرکز تحلیل راهبردی و بینالملل آیساسنتر، در این نشست به اهداف ایران برای تبدیل شدن به هاب غذایی منطقه و توسعه روابط راهبردی اشاره کرد. وی اظهار داشت که ایران میتواند از واردکننده غلات به فرآوریکننده و صادرکننده محصولات نهایی تبدیل شود. علاوه بر این، تبدیل ایران به هاب غذایی میتواند امنیت غذایی کشورهای منطقه را به ایران وابسته کرده و تحریمپذیری کشور را کاهش دهد.
عواطفی با تأکید بر لزوم داشتن نقشه راه برای تبدیل ایران به هاب غذایی، افزود که ایران میتواند از موقعیت جغرافیایی و تحولات جهانی بهرهبرداری کرده و بازارهای حاشیهای خود را به هم متصل کند. وی پیشنهاد کرد که ایران در زمینه غلات و کود به هاب منطقهای تبدیل شود، چرا که این دو بخش اهمیت زیادی در تولیدات غذایی جهانی دارند.
وی همچنین اشاره کرد که کشورهای منطقه غرب آسیا و هند مقادیر زیادی گندم و کود وارد میکنند که این یک فرصت بزرگ برای ایران است. اگر کشورهای شرق آفریقا را نیز در نظر بگیریم، بازار سالانه برای واردات گندم و کود به ۷۵ میلیون تن گندم و ۹۱ میلیون تن کود میرسد. عواطفی پیشبینی کرد که در صورت توسعه ترانزیت و فرآوری محصولات، درآمد اقتصادی ایران از این حوزه میتواند به میزان ۱.۵ تا ۲.۵ میلیارد دلار برسد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
چگونه اسد مدتها پیش از سقوط تهران و مسکو را ناامید کرده بود؟/ خیز دوباره برای بازگشت به سوریه؟
-
واکنش ترامپ به ادعای دیدار ایلان ماسک با مقامات ایران
-
نقشه شوم ترامپ و تلآویو برای برنامه هستهای ایران
-
حقیقتسنج: پول سوریه ۲۸۵ برابر پول ماست؟ آمارهای همتی دقیق بود؟
-
از فرش قرمز بن سلمان تا پناهنده پوتین؛ چگونه اسد در فاصله سه هفته از عرش به فرش رسید؟
-
اختلاف در خانواده دنا/ بازگشت پژو پارس به پیست افزایش قیمت
-
آوارگی مدیترانهای پوتین؛ پکن برنده میز بیلیارد خاورمیانه میشود؟
-
هشدار توانیر: قطعیهای جدید برق در راه/ جدول خاموشی شنبه اعلام میشود
-
آیا اردوغان برندۀ بزرگ بحران سوریه خواهد بود؟