به گزارش اکوایران؛  امروز چهارشنبه 26 دی ماه ، صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایران  دیدارهایی با مقامات مختلف دولت تاجیکستان داشت. او تا پیش از عصر نشست هایی با سلطان رحیم‌زاده، رئیس کمیته سرمایه‌گذاری دولت تاجیکستان  و ذوقی ذوقی‌زاده، وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان داشت.

در این نشست ها بر حل ابهامات تجاری بین دو فعالان اقتصادی دو کشور و اعمال تعرفه های ترجیحی و توسعه روابط تجاری در حوزه های مختلف اشاره شد. در این نشست طرف تاجیکی به طور گسترده خواهان ورود ایران به بازارهای تاجیکستان شد.

رویای توسعه تجارت با ایران اول 

در نشست حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران با ذوقی ذوقی‌زاده، وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان بر امضا تفاهم نامه های مشترک در دولت سیزدهم اشاره شد و مطرح شد که در سال ۲۰۲۴ تجارت بین ایران و تاجیکستان به رقم  ۳۸۷ میلیون دلار رسید که  رقم قابل توجهی نیست.

در این جلسه ذوقی ذوقی‌زاده خواستار تدوین نقشه عمل بلندمدت برای توسعه مناسبات بین دو کشور شد و گفت: نیم میلیون دلار سطح سرمایه‌گذاری مشترک ایران و تاجیکستان در سال گذشته بوده است که با ظرفیت‌های موجود هماهنگ نیست.

ذوقی‌زاده با بیان اینکه قرار است ۲۰ سند همکاری با حضور رئیس‌جمهور ایران در دوشنبه به امضا برسد، تأکید کرد: برنامه‌ریزی برای اعزام یک هیأت تجاری به ایران انجام شده است و برای انعقاد موافقت‌نامه‌های مشترک، این سفر مهم است. باید ظرفیت‌ها را بشناسیم و در بخش تجارت و سرمایه‌گذاری به‌کار بگیریم.

وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان ظرفیت‌های ایران در تولید انواع دارو، سنگ‌های تزئینی و میلگرد را مورد توجه قرار داد و افزود: تاجیکستان به محصولات متنوعی نیاز دارد که تولیدات ایرانی در این بخش‌ها با کیفیت قابل قبولی صورت می‌گیرد. در بسیاری از این بخش‌ها می‌توانیم وارد سرمایه‌گذاری مشترک شویم.

او یادآور شد: دولت تاجیکستان علاقه‌مند است ایران از رتبه هفتم به رتبه اول به عنوان شریک تجاری تاجیکستان تبدیل شود. 

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران نیز در این دیدار بر توسعه روابط تجاری دو کشور تاکید کرد و  گفت: تکنولوژی داروسازی ایران در ارتباط با کشورهای اروپایی رشد کرده است. درضمن همکاری در بخش گردشگری سلامت نیز امکان‌پذیر است.

او در بخش دیگری از صحبتهایش بر  تولید و صادرات کاشی و سرامیک، شیشه، فولاد و محصولاتی از این دست سخن گفت. از سوی دیگر، آمادگی نوسازی و بازسازی صنعت آسانسور تاجیکستان به همت چندین شرکت بزرگ ایرانی را داریم.

حسن‌زاده از امکان انتقال روان پول، تسهیل حمل‌ونقل و بیمه سرمایه‌گذاری سخن گفت و تأکید کرد: اتاق ایران آمادگی هرگونه همکاری در مسیر توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک با تجار و فعالان اقتصادی تاجیکستان را دارد.

13 سند همکاری بین ایران و تاجیکستان

در این دیدار  حسن زاده با  رحیم‌زاده رئیس کمیته سرمایه گذاری دولت تاجیکستان درباره امضا  ۱۳ سند همکاری بین فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان اشاره شد. در این نشست رئیس اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد که  توسعه روابط اقتصادی دو کشور نیازمند برطرف شدن برخی ابهامات و نارسایی‌ها است تا سرمایه‌گذاران دو طرف بتوانند با آسودگی خاطر و اطمینان بیشتری در حوزه فعالیت‌های اقتصادی حضور پیدا کنند.

حسن زاده  اعلام کرد که  پنج منطقه آزاد تجاری تاجیکستان را از مزیت‌های این کشور برای بازرگانان ایرانی است و گفت: باید در برخی رشته‌های صنعتی، تعرفه‌های ترجیحی بین دو کشور ایجاد شود. او معتقد است: ایجاد تعرفه ترجیحی در زمینه محصولاتی نظیر پنبه و پوشاک می‌تواند مؤثر باشد.

در این جلسه مطرح شد که سرمایه‌گذاران ایرانی می‌توانند بازار صنایع دستی را در تاجیکستان توسعه دهند. همچنین تاکید شد که  کالاهایی که امروز در ایران در حوزه صنایع غذایی، مس، پتروشیمی و مصالح ساختمانی تولید می‌شود، از بالاترین استانداردهای بین‌المللی برخوردار هستند و مردم تاجیکستان می‌توانند اطمینان‌خاطر خوبی برای تمام محصولات ایرانی داشته باشند.

در این جلسه رییس اتاق ایران بر ایجاد تمهیداتی برای توسعه روابط بانکی تاجیکستان با ایران تاکید کرد و گفت: در ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی، تضمین‌های لازم برای سرمایه‌گذاری و برگشت سرمایه‌شان انجام می‌شود.

طبق اظهارات مطرح شده  در بیشتر صنایع بخصوص صنایع غذایی، مصالح ساختمانی، فولاد، شیشه، کاشی و سرامیک، در و پنجره و کابینت و ... ایران فرصت‌های بسیار خوبی دارد و این امکان وجود دارد که به صورت اعتباری برای صادرات با ضمانت‌نامه‌های بانکی به مدت شش ماه در اختیار بازرگانان تاجیکستان قرار دهیم.