به گزارش اکو ایران، دولت هفته گذشته سود بازرگانی قطعات منفصله برای تولید خودرو را افزایش داد. به نظر می رسد این افزایش می تواند محرکی باشد تا قیمت خودروهای مونتاژی ابتدا در کارخانه و در ادامه در بازار خودرو افزایش قابل ملاحظه پیدا کند.

بررسی مصوبه دولت برای افزایش سود بازرگانی قطعات منفصله برای تولید خودرو با حجم موتور تا 1500 سی سی نشان از رشد حدود 12 درصد تا 23 درصدی بسته به میزان داخلی خودروی تولید دارد.

سود بازرگانی خودروهای مونتاژی با حجم موتور 1500 سی سی تا 2000 سی سی نیز افزایشی 17 درصدی تا 35 درصدی را به خود خواهند دید.

دولت این مصوبه را بدون هماهنگی با سیاست گذار خودرویی به تصویب نرسانده است بنابراین در شرایطی که بازار خودرو در آرامش نسبی به سر می برد این اقدام مدیران ارشد صمت می تواند تاثیر منفی روی تولید و عرضه خودروهای مونتاژی گذاشته و نمودار قیمت این خودروها را ابتدا در کارخانه و با فاصله اندکی در بازار صعودی کند.

افزایش سود بازرگانی می تواند به دو دلیل در دستورکار قرار گرفته باشد. برآورد می شود دلیل اول این مساله، برنامه دولت برای مدیریت منابع ارزی است. این احتمال وجود دارد که جهش تولید در شرکت های خودروساز خصوصی طی مدتی که از سال جاری گذشته، سبب شده تا سیاست گذار پولی و بانکی از دولت خواسته باشد تا با هماهنگی وزارت صمت نسبت به افزایش سود بازرگانی خودروهای مونتاژی اقدام کند تا از این مسیر به نوعی میزان ارزبری خودروسازان خصوصی مدیریت شود. دلیل دوم نیز بی ارتباط به افزایش تولید خودروهای مونتاژی طی امسال نیست. این گمانه وجود دارد که دولتی ها با توجه به شلوغ شدن خطوط تولید خودروسازان خصوصی بدشان نیاید از این مسیر پول بیشتری به حساب های خود واریز کنند. دولت با این تحلیل نسبت به افزایش سود بازرگانی خودروهای مونتاژی اقدام کرده تا در ماههای باقی مانده از سال جاری نسبت به افزایش درآمد خود از محل واردات قطعات منفصله که برای تولید خودرو استفاده می شود، اقدام کند.

هر چه هست افزایش سود بازرگانی برای واردات قطعات منفصله خودرو سیگنال منفی به بازار خودرو مخابره خواهد کرد. این سیگنال می تواند روی قیمت بازاری خودروهای مونتاژی اثر منفی گذاشته و نمودار قیمت آنها را صعودی کند. این افزایش سود بازرگانی تا حدودی فیتیله تولید خودروسازان خصوصی را پایین می کشد و قیمت بازاری خودروهای مونتاژی از ناحیه کاهش تعرفه آسیب خواهد دید. نکته دیگر اینکه افزایش قیمت خودروهای مونتاژی در مبدا سبب می شود تا قیمت این خودروها روند صعودی به خود بگیرند.

رشد قیمت خودروهای مونتاژی، به عنوان بخشی از بازار خودرو، می تواند سایر بخش های بازار خودرو، یعنی بازار خودروهای داخلی و خودروهای وارداتی، را تحریک کند و این احتمال را تقویت کند که قیمت خودرو در بازار صعودی شود.

باید منتظر ماند و دید خودروسازان خصوصی با توجه به افزایش سود بازرگانی قطعات منفصله برای تولید خودرو چه زمانی درخواست خود را به شورای رقابت برای دریافت قیمت های جدید ارسال می کنند.

جدول سود بازرگانی قطعات خودروی سواری