به گزارش اکو ایران، ایران خودرو به دنبال این است تا بخشی ثبت نام کنندگان برای پژو پارس در دور اول فروش محصولات خودروسازان با مکانیزم نوبت دهی را که موعد تحویل خودروی آنها زمستان ۱۴۰۲ به بعد است را راضی کنند تا خودروی جایگزین تحول بگیرند، اما ثبت نام کنندگان برای این خودرو به یک دلیل حاضر نیستند از خودروی ثبت نامی خود کوتاه بیایند.

بررسی خودروهای جایگزینی که توسط ایران خودرویی ها به متقاضیان پژو پارس پیشنهاد شده نشان می دهد محصولات یاد شده نه تنها چیزی کمتر از پژو پارس ندارند که امکانات بیشتری هم دارند اما به رغم امکانات و شرایط بروزتر باز هم متقاضیان بر تحویل گرفتن پژو پارس اصرار دارند.

به نظر می رسد ریشه این مساله را باید در فاصله قیمت کارخانه و بازار پژو پارس جست و جو کرد.

بررسی سبد محصولاتی ایران خودرو نشان می دهد این خودروساز در حال حاضر سه مدل پژو پارس را در سبد محصولاتی خود دارد.

پژو پارس با موتور XU7P (پژو پارس سال)، پژو پارس با موتور XU7P با امکانات بیشتر(پژو پارس سال سفارشی) و پژو پارس مدل ELX با موتور XU7P.

مدل های  یاد شده پژو پارس به ترتیب در کارخانه با قیمت های حدود ۲۹۴ میلیون تومان، ۳۰۹ میلیون تومان و ۳۳۴ میلیون تومان در دسترس متقاضیان قرار دارند.

حال سری به بازار خودرو بزنیم و قیمت این خودروها را در بازار خودرو بررسی کنیم. پژو پارس سال با قیمتی حول و  حوش ۶۵۵ میلیون تومان در بازار داد و ستد می شوند. پژو پارس سال سفارشی با قیمت نزدیک به ۶۹۰ میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه می شود. پژو پارس مدل ELX با موتور XU7P نیز قیمتش در بازار حوالی ۷۱۵ میلیون تومان است.

بنابراین شاهد هستیم که پژو پارس سال از فاصله قیمتی حدود ۳۶۰ میلیون تومانی میان کارخانه و بازار برخوردار است. پژو پارس سال سفارشی و پژو پارس مدل ELX با موتور XU7P نیز فاصله قیمتی کارخانه و بازار حول و حوش ۳۸۰ میلیون تومان است.

این فاصله قیمتی کارخانه و بازار همان نکته ای است که سبب شده تا ثبت نام کنندگان برای تحویل گرفتن پژو پارس از ایران خودرو، اصرار داشته باشند.

محصولات جایگزین پیشنهاد شده توسط ایران خودرو به رغم داشتن امکانات بیشتر اما از این فاصله قیمتی میان کارخانه و بازار محروم هستند همین اتفاق باعث شده تا تلاش های ایران خودرویی ها برای راضی کردن متقاضیان پژو پارس آن طور که باید و شاید به نتیجه نرسد.

البته متقاضیان پژو پارس فراموش نکنند چنانچه در نهایت پژو پارس به آنها تحویل داده شود بعید است ایران خودرویی ها با قیمت های پیشین این خودرو را برای آنها فاکتور کنند.

آبی های جاده مخصوص تاکید می کنند نه تنها ثبت نام برای محصولاتشان، تعهدی برای آنها ایجاد نکرده و تا زمانی که قرارداد امضا نشود، آنها هیچ تعهدی به مشتری خود ندارند، قانون هم این استدلال را می پذیرد.

همچنین این خودروساز این امکان را دارد تا خودروهای واگذار شده را به قیمت روز زمان تحویل فاکتور کند.

بنابراین اگر ایران خودرویی ها حاضر به واگذاری پژو پارس به علاقمندان این خودرو شوند پیش از فاکتور کردن مجوز افزایش قیمت را از نهادهای مرتبط اخذ کرده و این محصول پُرتقاضای خود را با قیمت های جدید می فروشند.

باید منتظر ماند و دید چنانچه این سناریو پیش برود واکنش ثبت نام کنندگان پژو پارس چه خواهد بود.