به گزارش اکوایران، کمبود قطعات یدکی برای خودروهای چینی یکی از اصلی‌ترین معظلات بازار مونتاژی‌ها محسوب می‌شود. این معظل موجب شده که باوجود سطح خرید و فروش نسبتا خوب بازار خودروی کشور، بازار خودروهای چینی همواره بی‌رمق و راکد باشد. 

در این باره، اسد کرمی،‌ رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو به ایلنا گفت:«برای خودروهای مونتاژی تقاضایی وجود ندارد، قطعه‌سازان ایرانی اجازه تولید لوازم یدکی خودروهای چینی را ندارند و تنها منبع تامین این قطعات واردات از چین است و واردات قطعات این خودروها هم به خوبی صورت نمی‌گیرد. بنابراین پیدا کردن یک قطعه گاه تا چند ماه به طول می‌انجامد و این اتفاق به همراه پایین بودن کیفیت خودروهای چینی تقاضا برای خودروهای مونتاژی را به اندازه‌ای پایین آورده که اکنون قیمت این خودروها در کارخانه با قیمت آنها در بازار آزاد تقریبا برابر است. در بازار برای خودروهای ایرانی تقاضای بیشتری وجود دارد تا خودروهای چینی و مجموع این عوامل به انباشتگی خودروهای چینی در انبارها انجامیده است.»

اما چرا قطعات یدکی خودروهای چینی در ایران تولید نمی‌شود؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به قراردادهای میان مونتاژکاران ایرانی و خودروسازان چینی توجه کرد. قراردادها در زمینه واردات خودرو یا مونتاژکاری نظم و انسجام ندارند و شرکت‌ها در برخی موارد به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. در این مورد می‌توان به این نکته اشاره کرد که بی‌مسئولیتی چینی‌ها در بسیاری موارد، بازار خودروی کشور را با چالش مواجه می‌کند.

همچنین رئیس اتحادیه لوازم یدکی تهران دومین دلیل وجود چالش در صنعت لوازم یدکی را سهل‌انگاری‌های مقامات مسئول می‌داند. به‌عقیده او، از آبان‌ماه سال گذشته، تمامی ارز نیمایی به خودروسازان اختصاص داده شده و به‌کلی نقش بازار خدمات پس از فروش فراموش شده است.

البته عامل دیگری که مونتاژکاران را به واردات متمایل می‌کند تا تولید داخل، صرفه اقتصادی تولید آن‌هاست. قطعه‌سازان بر این باورند که گرچه توان تولید هر نوع قطعه و با هر کیفیتی را دارند، اما تولید برخی از قطعات برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد و به همین دلیل است که واردات قطعات یدکی در اولویت شرکت‌ها قرار می‌گیرد.