روزی که خودروسازان به التماس میافتند
خودروسازی کشور در حالی همچنان درگیر قیمتگذاری دستوری است که به گفته فعالان این صنعت، این سیاست علاوه بر زیانده کردن تولید، سبب شده سالانه چند 100 همت رانت به جیب دلالان و واسطهگران رود.
هرچند سیاستگذار در ظاهر این مدل را به نفع مصرفکنندگان پیاده کرده و ادامه میدهد، اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو، قیمتگذاری دستوری حتی به نفع مصرفکننده واقعی نیز تمام نشده و از آن سو، خودروسازان را زیانده کرده و سفره رانت را در بازار گسترانده است.
اکوایران در گفت و گو با عبدالله بابایی، کارشناس و از مدیران اسبق خودروسازی کشور، این مساله را مورد بررسی قرار داده که آیا حذف سیاست قیمتگذاری دستوری میتواند به نفع مصرفکنندگان واقعی نیز تمام شود؟ بابایی معتقد است با حذف این سیاست، خودروسازان برای فروش محصولاتشان به التماس خواهند افتاد.
نسخه کامل در سایت:
مدیرعامل ایرانخودرو اخیرا اعلام کرده که این شرکت به دلیل زیاندهی، حاضر به عرضه محصولاتش با قیمتهای فعلی نیست و قصد دارد خودروهایش را در بورس کالا عرضه کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نخستوزیر عراق:ایران تمایل جدی برای توافق با آمریکا دارد/ نتانیاهو به هیچ آتشبسی پایبند نیست/ اشتباه اسد خودداری از دیدار با اردوغان بود
-
پاریس برای حفظ آتشبس میان ایران و اسرائیل تلاش میکند
-
جانشین رئیس ستادکل نیروهای مسلح: توانایی 10 سال جنگیدن را داریم
-
زلزله ژئوپلیتیک در قفقاز جنوبی؛ تکرار سناریوی گرجستان و کودتا علیه »ضدمسیح» مسکو در ایروان؟
-
جزئیات حمله اسرائیل به شورایعالی امنیت ملی
-
آتشبس در هالهای از ابهام؛ دیپلماسی آخرین امید
-
احتمال توقف دارایی رمزارزی ایرانیها
-
قیمت دینار عراق اعلام شد/ افزایش قیمت نسبت به اربعین پارسال
-
بازار کار ایران بدون مهاجران افغان