به گزارش اکوایران دولت افغانستان تحت رهبری طالبان، قراردادی برای استخراج نفت از حوضه آمودریا و توسعه میدان نفتی در استان سرپل در شمال این کشور را با یک شرکت چینی امضا کرد.

این قرارداد روز پنجشنبه توسط شیخ شهاب الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و نفت دولت طالبان و یکی از مقامات شرکت نفت و گاز آسیای میانه سین کیانگ (CAPEIC) در مراسمی در کابل امضا شد.

بنا به گزارشی از خبرگزاری الجزیره، این اولین قرارداد بزرگ استخراج منابع است که دولت طالبان از زمان به قدرت رسیدن در سال 2021 با یک شرکت خارجی امضا کرده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی باختر، ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست وزیر، و وانگ یو سفیر چین در افغانستان نیز در مراسم امضای قرارداد حضور داشتند.

این خبرگزاری به نقل از برادر گفت: «اخیراً پروژه های متعددی به تصویب کمیسیون اقتصادی رسیده است که با اجرای آنها گام‌های اساسی در جهت آبادانی کشور و رفاه عمومی برداشته خواهد شد.»

وی افزود: «ما از این شرکت تقاضا داریم که این رویه را مطابق با استانداردهای بین المللی و در راستای منافع مردم سرپل ادامه دهد.»

دلاور در سخنانی به همین مناسبت گفت که بر اساس این قرارداد، شرکت چینی نفت را از منطقه‌ای به مساحت 4500 کیلومتر مربع در ولایات شمالی سرپل، جوزجان و فاریاب استخراج خواهد کرد.

وی گفت: «بیش از 3000 نفر از مردم محلی در این پروژه مشغول خواهند شد.»

نماینده چین این توافق را برای رشد اقتصادی این کشور جنگ زده مهم خواند و آن را گامی مثبت در جهت روابط نزدیک کابل و پکن توصیف کرد.

photo_2023-01-06_20-07-17

وانگ یو گفت: «قرارداد نفت آمودریا یک پروژه مهم میان چین و افغانستان است.»

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی دولت طالبان در توییتر گفت که شرکت نفت و گاز سین کیانگ طبق این قرارداد سالانه 150 میلیون دلار در افغانستان سرمایه گذاری خواهد کرد.

وی گفت که طی این قرارداد 25 ساله، سرمایه گذاری این شرکت طی سه سال به 540 میلیون دلار افزایش خواهد یافت.

او افزود که دولت تحت کنترل طالبان در این پروژه 20 درصد مشارکت خواهد داشت که می تواند تا 75 درصد افزایش یابد.

شرکت ملی نفت چین(CNPC) متعلق به دولت، در سال 2012 قراردادی را برای استخراج نفت از حوزه آمودریا در استان‌های شمالی فاریاب و سرپل با دولت قبلی افغانستان امضا کرده بود.

در آن زمان تخمین زده شده بود که تا 87 میلیون بشکه نفت خام در آمودریا وجود دارد. دلاور گفت که یکی از شروط این معامله این بوده است که نفت در افغانستان فرآوری شود.

برادر در کنفرانس خبری روز پنجشنبه گفت که یک شرکت چینی دیگر که از آن نام نبرد پس از سقوط دولت قبلی، استخراج را متوقف کرد، بنابراین قرارداد با CAPEIC منعقد شد.

تخمین زده می‌شود که افغانستان بر روی بیش از یک تریلیون دلار منابع دست نخورده نفت قرار دارد که توجه برخی سرمایه گذاران خارجی را به خود جلب کرده است، هرچند که دهه‌ها آشفتگی مانع از هرگونه بهره برداری قابل توجه از این منابع شده است.

photo_2023-01-06_20-07-16

یک شرکت دولتی چینی نیز در حال مذاکره با دولت طالبان در مورد بهره برداری از معدن مس در ولایت لوگر در شرق افغانستان است، قرارداد دیگری که اولین بار در دولت قبلی امضا شد.

پکن به طور رسمی دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما افغانستان به عنوان یکی از کشورهای مهم آسیای مرکزی منافع قابل توجهی برای چین و جایگاه مهمی در ابتکار زیرساخت کمربند و جاده دارد.

این قرارداد نفتی همچنین بر مشارکت اقتصادی کشور همسایه، چین در منطقه تاکید می کند، اگرچه گروه داعش شهروندان چینی را در افغانستان هدف قرار داده است.

این اعلامیه یک روز پس از آن منتشر شد که دولت طالبان اعلام کرد که نیروهایش هشت عضو داعش را در حملاتی کشته‌اند، از جمله تعدادی از کسانی که در حمله ماه گذشته به هتلی در کابل که تاجران چینی در آن اقامت داشتند دست داشتند.