بایدن کوتاه نمیآید
آخرین فشارهای آمریکا برای آبکردن یخ ریاض و تلآویو / پاسخ سرد واشنگتن به خواستههای فلسطینیها
اکوایران: قرار است در یک هفته، عربستان سعودی میزبان مقامات کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا و همچنین مقامات بلندپایه فلسطینی جهت گفتگو برای توافق بین ریاض و تلآویو باشد.
به گزارش اکوایران، یک مقام آمریکایی و یک مقام فلسطینی به تایمز اسرائیل گفتهاند که قرار است این هفته، هیئتی از مقامات ارشد آمریکایی برای دیدار با همتایان سعودی برای گفتگو درباره توافق عادیسازی روابط این پادشاهی خلیج فارس و اسرائیل به ریاض سفر کند.
به نوشته تایمز اسرائیل، سفر برت مکگورک، نماینده کاخ سفید در امور خاورمیانه و باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک کمی بیش از یک ماه پس از سفر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده به عربستان سعودی انجام خواهد شد که نشاندهنده عزم مستمر واشنگتن برای میانجیگری این توافق است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در ماه ژوئن برای همین مأموریت از ریاض دیدن کرد.
دیدار مکگورک و لیف با سفر یک هیئت فلسطینی به رهبری حسین الشیخ، دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین همپوشانی دارد. هیئت فلسطینی امیدوار است که از توافق عادیسازی عربستان و اسرائیل چیزی به دست بیاورند.
عربستان سعودی آماده است تا از مواضع عمومی و دیرینه خود علیه عادیسازی با اسرائیل در غیاب راهحل [به اصطلاح] دو کشوری مناقشه اسرائیل و فلسطین صرفنظر کند؛ اما انتظار نمیرود که ریاض با توافقی که پیشرفت قابلتوجهی در راستای حاکمیت فلسطینیها ایجاد نکند، موافقت کند. هفته گذشته، سه مقام به تایمز اسرائیل گفتند که تشکیلات خودگردان فلسطین به دنبال گامهایی «بازگشتناپذیر» برای تشکیل کشور است که در چهارچوب مذاکرات عادیسازی اسرائیل و عربستان سعودی قرار بگیرد.
گامهای پیشنهادی فلسطینیها شامل حمایت آمریکا از به رسمیتشناختن کشور فلسطین در سازمان ملل، بازگشایی کنسولگری آمریکا در قدس که در طول تاریخ به فلسطینیها خدمات میداد، لغو قوانین کنگره که تشکیلات خودگردان فلسطین را در لیست سازمانهای تروریستی قرار میدهد و انتقال اراضی کرانه باختری از اسرائیل به فلسطینیها و تخریب پاسگاههای غیرقانونی در کرانه باختری است.
این گامها پیروزیهای بزرگی برای تشکیلات خودگردان خواهد بود که در سالهای اخیر دستاوردهای دیپلماتیک کمی داشته است. با این حال، آنها با خواستههای بزرگتری که از مدتها پیش مطرح شده بود، فاصله زیادی دارند که نشاندهنده کاهش جایگاه سیاسی آن در داخل و خارج از کشور است.
به گفته یک مقام فلسطینی، شیخ در گفتگوی هفته گذشته خود درباره این گامها با لیف، دستیار وزیر آمریکا در امور خاور نزدیک، پاسخ سردی دریافت کرد. مقامات دولت بایدن در برابر پیشنهادات مرتبط با ایالات متحده مقاومت کرده و تشکیلات خودگردان را تشویق کردند تا درخواستهای خود را تعدیل کند و به جای آن به دنبال توافق با خود اسرائیل باشد.
اما دادن امتیازات مهم به فلسطینیها با مخالفت برخی در ائتلاف راستگرای نتانیاهو مواجه خواهد شد. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی در هفته گذشته گفت که این ایده که اسرائیل به عنوان بخشی از توافق عادیسازی با عربستان، به فلسطینیها امتیاز میدهد، تنها یک «خیال» است.
در حالی که انتظار میرود توافق ریاض و تلآویو شامل امتیازاتی برای فلسطینیها نیز باشد، بخش عمدهای از خواستههای سعودیها معطوف به ایالات متحده است و تا کنون، تمرکز روی مذاکرات بین دولت بایدن و ولیعهد سعودی بوده است. ریاض به دنبال یک معاهده امنیتی متقابل مانند ناتو است که ایالات متحده را ملزم میکند در صورت حملهشدن به عربستان سعودی به دفاع از آن برود. پادشاهی همچنین خواستار حق خرید تسلیحات پیشرفتهتر از واشنگتن و راهاندازی و حمایت تکنولوژیک آمریکا از برنامه هستهای غیرنظامی در خاک عربستان است. در مقابل، ایالات متحده تلاش دارد که ریاض روابط اقتصادی و نظامی خود با چین و روسیه را به طور قابل توجهی کاهش دهد و به دنبال حلوفصل جنگ داخلی یمن باشد.
هر گونه معاهده جدید ایالات متحده با عربستان سعودی مستلزم حمایت دو سوم سنای آمریکاست که با توجه به بیمیلی جمهوریخواهان به یک دستاورد سیاست خارجی بایدن و نگرانی عمده دموکراتها در مورد سابقه حقوق بشری ریاض، پروژه سنگینی خواهد بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق