به گزارش اکوایران، وزرای شورای همکاری خلیج فارس پنجشنبه شب اعلام کردند که میدان گازی الدره [آرش] به‌طور انحصاری متعلق به عربستان سعودی و کویت است و آن‌ها به تنهایی حق استفاده از منابع طبیعی آن را دارند.

بنابر گزارش عرب نیوز، وزرای خارجه این شورا که در ریاض گرد هم آمده بودند همچنین «هرگونه ادعایی مبنی بر اینکه طرف حقوقی دیگری در این میدان حق بهره برداری دارد» را رد کردند.  با وجود اینکه این وزرا نامی از ایران نیاورده‌اند اما به نظر می‌رسد که منظور از طرف حقوقی دیگر، ایران است.

میدان نفتی-گازی آرش که کشورهای عربی آن را الدره می‌نامند حدود ۶۰ سال پیش از سوی یک شرکت ژاپنی کشف شد. ذخیره در‌جای گاز این میدان ۲۰ تریلیون فوت مکعب و ذخیره نفت درجای آن هم نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد می‌شود.

ایران و کویت ده‌ها سال است که بر سر منابع این میدان باهم اختلاف دارند و عربستان نیز در سال‌های اخیر با کویت برای توسعه این میدان قرارداد امضا کرده است.

خبرگزاری مهر پیش از این در گزارش نوشته بود که «به لحاظ فنی و با در نظر گرفتن میزان محاسبه پهنه سواحل دریایی در مقاطع مختلف زمانی از ۳، ۶ تا ۱۲ مایل و نیز در نظر گرفتن جزیره‌های خارک ایران و «فیلکه» کویت و همچنین وجود منطقه مشترک بی طرف بین کویت و عربستان، تفاهم بر سر میدان آرش را دچار پیچیدگی‌های گسترده کرده است. به عبارتی به گفته برخی کارشناسان این منطقه پیچیده‌ترین جغرافیای سیاسی در کل دریاهای جهان را داراست.

IMG_20230908_184524_959

ایران حدود ۲۲ سال پیش اقدام به استقرار تجهیزات برای آغاز حفاری‌های اکتشافی در این میدان کرد که کویت، تهران به شکایت در مراجع بین‌المللی تهدید کرد و باعث شد تا ایران فعالیت‌های اکتشافی را متوقف کند.

جواد اوجی وزیر نفت ایران ماه گذشته اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی خواهان بهره‌برداری یکپارچه و مشترک از این میدان است.

وی اضافه کرده بود که «با این حال چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد ایران تأمین حقوق و منافع و بهره‌برداری و اکتشاف از منابع یادشده را در برنامه قرار می‌دهد و هر گونه تضییع حقوق خود را برنمی‌تابد.»

از سوی دیگر وزرای شورای همکاری بار دیگر در جلسه شب گذشته خود مالکیت سه جزیره تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی را متعلق به امارات عنوان کرد.

این موضوع باعث شد تا سخنگوی وزارت خارجه ایران در این باره واکنش نشان دهد: «ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی خاک ایران است و این بیانیه‌نویسی‌ها فاقد ارزش است.»

با این حال وی درباره میدان نفتی- گازی آرش واکنشی نشان نداد.

تعهدات هسته‌ای 

وزرای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس همچنین در پایان یکصد و پنجاه و هفتمین نشست خود به ریاست حمد بن حمود البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان و رئیس دوره‌ای این شورا، از جمهوری اسلامی خواستند به تعهدات هسته‌ای خود پایبند باشد و در ارتباط با پرونده هسته‌ای خود به‌طور فعالانه‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

در این نشست همچنین خواسته شد تا در چارچوب مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران، به همه مسائل و از جمله نگرانی‌های امنیتی کشورهای حاشیه خلیج فارس به‌منظور ایفای نقش در تحقق اهداف و منافع مشترک بر اساس احترام به حاکمیت کشورها، سیاست‌های حسن همجواری و پایبندی به قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل جهت تضمین تقویت امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی، رسیدگی شود.

این شورا همچنین بر اهمیت مقابله با هر گونه تهدیداتی علیه کشتیرانی دریایی و تجارت بین‌المللی و تاسیسات نفتی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج تاکید کرد.