به گزارش اکوایران، عناوین زیر از مهمترین سرخط‌های خبری نیم روز گذشته هستند:

 

در‌ آستانه غروب برجام؛ بورل: تروئیکای اروپایی تحریم‌های تسلیحاتی ایران را حفظ می‌کنند

دفتر رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای نوشت که اختلاف‌ها بر سر اجرای برجام کماکان باقی است و سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه از قصد خود در خودداری از لغو تحریم‌هایی خبر داده‌اند که قرار بود روز ۱۸ اکتبر لغو شوند. 

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در بیانیه‌ای نوشت که نامه‌ مشترک وزیران خارجه تروئیکای اروپایی درباره اجرای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) را دریافت کرده است. 

بورل در بیانیه‌ای که در این خصوص صادر کرد نوشت که وزیران خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه «یادآور شدند که نگرانی‌هایشان درباره پایبند نبودن جمهوری اسلامی ایران به تعهداتش در چارچوب برجام را ثبت کرده‌ و مسئله را به کمیسیون مشترک ارجاع داده‌اند.» 

بیانیه فوق می‌افزاید که وزیران خارجه این سه کشور مشارکت‌کننده در توافق برجام می‌گویند که جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۱۹ به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند نبوده است و «معتقدند که این موضوع از طریق سازوکار حل اختلاف برجام نیز حل‌وفصل نشده است.»

بورل نوشت که از همین رو سه کشور اروپایی فوق اعلام کردند که حاضر نیستند چنان که قبلا مقرر شده بود در جهت لغو تحریم‌ها در روز ۱۸ اکتبر گام بردارند.

بورل تاکید کرد که مطابق درخواست فرستادگان نامه، رونوشتی از آن را به سایر شرکت‌کنندگان در توافق برجام، یعنی چین، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه نیز ارسال کرده است. جوزپ بورل تاکید کرد که تلاش‌هایش برای «از سرگیری اجرای کامل توافق» ادامه خواهد یافت. 

آمریکا ۴۲ شرکت چینی را به دلیل حمایت از جنگ روسیه به فهرست سیاه افزود

وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا ۴۲ شرکت چینی را به دلیل حمایت نظامی از روسیه در جنگ با اوکراین به فهرست تجاری افزود.

وزارت بازرگانی آمریکا روز جمعه اعلام کرد که ۴۲ شرکت چینی را به دلیل حمایت از پایگاه نظامی و صنعتی دفاعی روسیه در فهرست کنترل صادرات قرار داده است.

وزارت بازرگانی آمریکا افزود: شرکت هایی که در این فهرست قرار گرفته‌اند، مدارهای برقی با منشاء آمریکا را به شرکت‌های روسی مرتبط با بخش دفاعی روسیه عرضه می کردند.

آمریکا افزود که هفت نهاد دیگر را نیز از فنلاند، آلمان، هند، ترکیه، امارات و انگلیس به دلیل حمایت از صنایع نظامی روسیه به فهرست سیاه اضافه خواهد کرد.

تحقیق سازمان ملل درباره حمله موشکی پرتلفات روسیه به اوکراین

پایگاه خبری «سی‌بی‌اس نیوز» روز جمعه اعلام کرد که سازمان ملل در خصوص حمله روسیه به روستایی در اوکراین تحقیق می‌کند.

به گزارش ایرنا به نقل از این رسانه، منابع خبری مدعی هستند که دستکم ۵۱ نفر در حمله موشکی روسیه به روستایی در استان «خارکیف» واقع در شمال شرقی اوکراین کشته شده‌اند.

به گزارش «رویترز»، ارتش روسیه ساعت یک بعد از ظهر روز پنج‌شنبه، یک کافه و یک مغازه را در این روستا بمباران کرد.

به استناد گزارش‌های خبری، این حملات همزمان با ورود «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین به شهر گرانادای اسپانیا برای شرکت در نشست «جامعه سیاسی اروپا» به وقوع پیوسته است.

ترکیه قطعنامه پارلمان اروپا علیه آذربایجان را محکوم کرد

ترکیه قطعنامه پارلمان اروپا درباره قره‌ باغ کوهستانی را محکوم و آن را «عوام‌فریبانه، نژادپرستانه و اسلام‌هراسانه» خواند.

پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه در قطعنامه‌ای ضمن محکوم کردن «پاکسازی قومی» در منطقه قره‌ باغ کوهستانی در پی «عملیات تهاجمی جمهوری آذربایجان»، خواستار وضع تحریم‌های «هدفمند» علیه باکو شده بود.

در واکنش به اقدام نمایندگان پارلمان اروپا، وزارت خارجه ترکیه صدور بیانیه‌ای این قطعنامه را که «مبتنی بر لفاظی‌های گروهی از نمایندگان عوام‌فریب پارلمان اروپا که ترکیه را بر اساس اتهامات بی‌اساس هدف قرار می‌دهند»، محکوم کرد.

وزارت خارجه ترکیه در بیانیه خود تأکید کرده است که «عوام‌فریبی، نژادپرستی و اسلام‌هراسی به شدت در سیاست‌های اروپا در حال افزایش است، همانطور که ترکیب فعلی پارلمان اروپا به طور چشمگیری نشان‌دهنده این وضعیت است.»

گزارش یونیسف از بی‌خانمان شدن ۴۳ میلیون کودک در اثر تغییرات اقلیمی

بر اساس یافته‌های یک گزارش تحلیلی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، طی شش سال اخیر، دست‌کم ۴۳ میلیون کودک، بر اثر عوارض ناشی از فجایع اقلیمی،‌ بی‌خانمان شده‌اند.

«بی‌خانمانی کودکان،‌ ناشی از تغییرات اقلیمی»،‌ اولین گزارش تحلیلی جامعی است که درباره آوارگی کودکان، بر اثر سیل، توفان،‌ خشک‌سالی، آتش‌سوزی‌های گسترده و سایر بلایای اقلیمی تهیه شده‌ است.

این گزارش می‌گوید گرمایش ناشی از استفاده از سوخت‌های فسیلی،‌ باعث تشدید آثار مخرب، افزایش و البته غیرقابل پیش‌بینی شدن وقوع فجایع مرتبط با تغییرات اقلیمی شده است.

بر اساس یافته‌های این گزارش، بی‌خانمانی دست‌کم ۴۳ میلیون کودک طی شش سال اخیر، به این معنی است که به طور متوسط روزی ۲۰ هزار کودک،‌ ناچار به ترک خانه و مدرسه خود شده‌اند.

مدیران یونیسف تأکید کرده‌اند که آمار دقیق،‌ می‌تواند به مراتب بیشتر باشد؛‌ از جمله به‌دلیل تأخیر در نمایان‌شدن آثار مواردی همچون بیابان‌زایی یا بالارفتن سطح آب دریا،‌ و یا تأخیر در گزارش خشک‌سالی‌ها.

کشته شدن ۲ نظامی ترکیه در شمال عراق

وزارت دفاع ترکیه از کشته شدن ۲ نظامی این کشور شامل یک سرباز و یک افسر در شمال عراق خبر داد.

به گزارش خبرگزاری آناتولی، وزارت دفاع ترکیه روز جمعه اعلام کرد که که یک سرباز و یک افسر در جریان عملیات نظامی در شمال عراق کشته شده اند.

ترکیه از ۱۷ آوریل ۲۰۲۲ (۲۸ فروردین ۱۴۰۱) عملیات «پنجه - قفل» را به بهانه مقابله با عناصر گروه کارگران کردستان (پ. ک. ک) که در فهرست تروریستی کشورهای ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد در مناطق متینا، الزاب و افشین - باسیان در شمال عراق آغاز کرده است.

بغداد بارها حملات ترکیه به شمال عراق را مصداق نقض حاکمیت این کشور و اشغالگری خوانده است و از نیروهای ترکیه خواسته است که خاک این کشور را ترک کنند.

انتقاد خانواده جهانگرد فرانسوی زندانی در ایران از اتحادیه اروپا

با گذشت بیش از یک سال از بازداشت لویی آرنو، شهروند فرانسوی در ایران، خانواده او می‌گویند اتحادیه اروپا اقدام «موثری» برای آزادی او از زندان‌های ایران انجام نداده است.

این جهانگرد با یک کوله‌پشتی از ایتالیا سفر خود را آغاز و از یونان به ترکیه، گرجستان و ارمنستان سفر کرد و زمانی که اعتراضات که اعتراضات داخلی در جریان بود، وارد ایران شد.

لغو تصویب معاهده منع آزمایش‌های هسته‌ای در دستور کار دومای روسیه

رئیس دومای دولتی روسیه اعلام کرد که این کشور در واکنش به عدم تصویب معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته‌ای از سوی آمریکا، لغو مصوبه خود در زمینه تصویب این معاهده را بررسی می‌کند؛ این تصمیم دوما یک روز پس از سخنان ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه اعلام شد.

رئیس‌جمهور روسیه پنجشنبه در نشست باشگاه گفت‌وگوی بین‌المللی والدای در پاسخ به پرسشی اعلام کرده بود: روسیه ممکن است تصویب معاهده منع جامع آزمایش هسته ای (CTBT) پس بگیرد، زیرا ایالات متحده این سند را تصویب نکرده است؛ این موضوع در حوزه کار دومای دولتی است.

پوتین گفته بود:‌ اقدامات روسیه در این عرصه باید رفتاری آینه ای در قبال آمریکا داشته باشد؛ زمانی که دولت‌ها این معاهده را امضا کردند، ما این را تصویب هم کردیم اما آمریکا چنین نکرد؛ از نظر تئوری، امکان پس گرفتن تصویب وجود دارد، اگر این کار را انجام دهیم، کافی به نظر می‌رسد.

در پی سخنان رئیس‌جمهوری روسیه، دومای دولتی این کشور اعلام کرد که در نشست بعدی خود موضوع لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایش های هسته ای (CTBT) را مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.

صدورکیفرخواست تازه علیه رئیس جمهور سابق فرانسه

دو قاضی مامور رسیدگی به ابهامات پرونده اتهامات نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری اسبق فرانسه در زمینه تامین مالی کارزار انتخاباتی سال ۲۰۰۷ روز جمعه علیه او کیفر خواستی تازه صادر کردند.

آقای سارکوزی پیش‌تر از روز سه‌شنبه گذشته برای روشن شدن موارد تازه اتهامی در این پرونده از سوی دو قاضی یاد شده تحت بازجویی قرار گرفته بود.

قضات این پرونده در نهایت روز جمعه پس از نزدیک به چهار روز بازجویی، کیفرخواستی تازه علیه نیکلا سارکوزی به ظن «دستکاری‌های تقلبی» با هدف تبرئه رئیس جمهوری فرانسه از هرگونه اتهام نسبت به دریافت کمک مالی از لیبی برای کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۰۷ صادر کردند.

قصات پرونده به دلیل «مخفی کردن دستکاری شهود و مشارکت جمعی در انجام جرم» که گفته می‌شود با هدف پیشبرد اقدامی سازمان‌یافته برای کلاهبرداری و به گمراهی کشاندن دادگاه انجام شده است، کیفرخواست صادر کردند.

این اتهامات تازه که علیه نیکلا سارکوزی مطرح شده زمینه برپایی دادگاهی دیگر برای محاکمه چهره برجسته و شاخص جریان راست فرانسه را فراهم می‌کند.