مقایسه آرای پزشکیان و جلیلی به تفکیک استانها/ پزشکیان در کدام استانها برد یکطرفه داشت؟
اکوایران: پس از برگزاری انتخابات 15 تیرماه و شمارش 30 میلیون و 530 هزار و 157 رای، مسعود پزشکیان با کسب 53.7 درصد آرا رییس دولت چهاردهم شد. در این گزارش نگاهی به پراکندگی آرای پزشکیان و جلیلی به تفکیک هر استان انداختهایم.
به گزارش اکوایران، مسعود پزشکیان در پایان شمارش آرا دور دوم انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری توانست با کسب 16 میلیون و 384 هزار و 403 رای (53.7 درصد کل آرای ماخوذه) نهمین رییس جمهور ایران شود. رقیب او، سعید جلیلی نیز با 13 میلیون و 538 هزار و 179 رای (44.3 درصد آرا) در رقابت با پزشکیان مغلوب شد. 2 درصد کل آرا نیز آرای باطله بود.
مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در دور اول نیز توانسته بودند به ترتیب 10 میلیون و 415 هزار و 901 رای (42.11 درصد آرا) و 9 میلیون و 473 هزار و 298 رای (معادل 38.30 درصد) را کسب کنند و کار را به مرحله دوم بکشانند.
اکوایران: پس از شمارش 24 میلیون و 735 هزار و 585 آرای اخذ شده، مسعود پزشکیان با 42.4 درصد آرا و سعید جلیلی با 38.6 درصد آرا به ترتیب در جایگاههای اول و دوم قرار گرفتند و به دور دوم انتخابات که روز 15 تیر برگزار خواهد شد، راه یافتند. در این گزارش به کاندیدای برنده در استانهای مختلف در سه دوره انتخابات دوقطبی اخیر نگاهی انداختیم.
در این گزارش نگاهی به درصد آرای این دو نامزد و روند افزایش یا کاهش سبد رای آنها در هر استان انداختهایم.
غرب و شمال غرب ایران، حامیان اصلی پزشکیان
با نگاهی به سبد رای مسعود پزشکیان در مییابیم که مناطق غرب، شمال و شمال غرب ایران، حجم زیادی از آرای پزشکیان را تشکیل دادهاند. پس از استان تهران (2,169,357 رای)، استانهای آذربایجان شرقی (1,672,193 رای) و آذربایجان غربی (1,113,937 رای) بیشترین سهم را در سبد آرای مسعود پزشکیان داشتهاند. از نظر درصد آرا هم پزشکیان در آذربایجان شرقی، اردبیل و آذربایجان غربی با کسب حدود 85 درصد آرا یکطرفهترین پیروزیها را داشته است.
سعید جلیلی توانسته بود بیشترین آرای مردم مازندران را در دور اول بدست بیاورد؛ اما در دور دوم، رای اول این استان، مسعود پزشکیان بود. با این تفاسیر رای اول استانهای شمال، غرب و شمال غرب مسعود پزشکیان بود.
استان سیستان و بلوچستان نیز تنها استان در نیمه شرقی و جنوبی کشور بود که رای اول آن، مسعود پزشکیان بود. این استان در ادوار گذشته انتخابات نیز از پایگاههای رای اصلی جناح اصلاحطلب و میانهرو بود. در انتخابات 1388 تنها استانهای سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی بودند که میرحسین موسوی توانست در آنها حائز اکثریت آرا شود.
پزشکیان کمترین رای را نیز در استانهای سمنان (110,860 رای)، خراسان جنوبی (136,738 رای) و قم (164,905 رای) بدست آورده است.
البته از نظر درصد آرا، پزشکیان در سه استان قم، خراسان جنوبی و سمنان به ترتیب با 30 درصد، 32 درصد و 37.3 درصد کمترین طرفدار را داشته و درصد آرای او در کرمان، اصفهان و خراسان رضوی هم زیر 40 بوده است.
خراسان، پایگاه رای اصلی جلیلی
سه استان خراسان رضوی، جنوبی و شمالی را میتوان از پایگاههای رای اصلی سعید جلیلی عنوان کرد. جلیلی نیز بیشترین رای خودش را از استان تهران (1,672,193 رای) کسب کرد. پس از تهران، استان خراسان رضوی (1,696,006 رای) و استان اصفهان (1,080,923 رای) بیشترین سهم را در آرای سعید جلیلی داشتند. از نظر درصد آرا هم قم با 67.3درصد، خراسان جنوبی با 66.5 و کرمان با 62درصد، بیشترین غلظت آرا را برای جلیلی به همراه داشته است.
همچنین استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، قم، مرکزی و همدان همواره از جمله استانهایی بودند که در ادوار انتخابات سهم عمدهای از سبد رای اصولگرایان را تشکیل میدادند. در این دوره نیز رای اول این استانها نماینده جبهه پایداری بود. استان خراسان شمالی اما در مرحله اول انتخابات برخلاف انتظار و تنها با 27 رای بیشتر، انتخاب اولشان، مسعود پزشکیان بود؛ که در مرحله دوم سعید جلیلی در آن، حائز اکثریت آرا شد.
جلیلی کمترین رای را نیز در استانهای کردستان (76,217 رای)، ایلام (84,875 رای) و اردبیل (110,731 رای) بدست آورده است.
این نامزد انتخاباتی البته بر خلاف پزشکیان، در برخی استانها درصد آرای زیر 15درصد هم داشته است. جلیلی در سه استان شمال غرب ایران یعنی آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل به ترتیب 14.5، 14.8 و 15 درصد آرا را کسب کرد و در کردستان و کرمانشاه هم زیر 30 درصد کل آرا را به خود اختصاص داد.
اکوایران: مسعود پزشکیان توانست با کسب 16 میلیون و 384 هزار و 403 رای و پیشتازی در 17 استان، نهمین رییس جمهور ایران شود. سعید جلیلی، رقیب او نیز توانست در 14 استان حائز اکثریت آرا شود.
سهم اساسی تهران در سبد رای نامزدها
بیشترین میزان افزایش آرای دو نامزد در دوره دوم، نسبت به دور اول انتخابات، مربوط به استان تهران است. مسعود پزشکیان در دور دوم توانست بیش از 700 رای به سبد آرای خود از استان تهران اضافه کند. این میزان برای سعید جلیلی بیش از 600 رای بود. پس از استان تهران، مسعود پزشکیان بیشترین رشد رای را در استانهای آذربایجان شرقی و خراسان رضوی نسبت به دور اول انتخابات داشت.
سعید جلیلی نیز بیشترین رشد رای را در پس از تهران در استانهای خراسان رضوی و کرمان نسبت به دور اول انتخابات چهاردهم داشت.
* درصد مشارکت نهایی استانهای قم و کردستان اعلام نشده است.بیشترین و کمترین مشارکت متعلق به کدام استان بود؟
آرای هر دو نامزد دور دوم انتخابات نسبت به دور اول افزایش داشت. درصد مشارکت هر استان و همچنین درصد مشارکت کل نیز در مرحله دوم نسبت به مرحله اول بیشتر شد. مشارکت مردم در انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری از 39.9 درصد در مرحله اول به 49.75 درصد در مرحله دوم افزایش پیدا کرد.
بیشترین میزان مشارکت در دور دوم انتخابات متعلق به استان خراسان جنوبی با نرخ مشارکت 70.8 درصدی است. این استان در دور نخست نیز بیشترین نرخ مشارکت را با 64.15 درصد به ثبت رسانده بود.
از طرفی استان کردستان نیز با نرخ 29.24 درصد، کمترین میزان مشارکت را به ثبت رساند. این استان در دور نخست نیز با 23 درصد مشارکت، کمترین میزان مشارکت را داشت.
بیشترین افزایش نرخ مشارکت در دور دوم انتخابات نسبت به دور اول نیز متعلق به استان آذربایجان شرقی است. این استان که در دور اول، مشارکتی 44 درصدی را به ثبت رسانده بود، با رشد 18.22 درصدی در دور دوم، به مشارکت 62.22 درصد رسید.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند