سفرنامه یک روزه پزشکیان به ترکمنستان: دیدار با پوتین و بردیافها
اکوایران: مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشور، پس از شرکت در سیصدمین سالگرد مختومقلی فراغی، شاعر ترکمن، و دیدار با سران ترکمنستان، روسیه و ازبکستان، صبح امروز به کشور بازگشت.
به گزارش اکوایران، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشور، صبح امروز (جمعه، 20 مهر)، پس از شرکت در سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» شاعر بزرگ ترکمن و دیدار با سران ترکمنستان، روسیه و ازبکستان عازم کشور شد.
در این سفر، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، و محمدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رئیس جمهور را همراهی کردند.
او در مراسم گرامیداشت مختومقلی فراغی(شاعر ترکمن) و نشستی با عنوان «ارتباط متقابل اعصار و فرهنگها؛ زیربنای صلح و توسعه» در شهر عشقآباد به سخنرانی پرداخت.
او در این سخنرانی گفت: قوام و پایداری روابط دوستانه میان ملتها، وامدار فعالیتها و دغدغههای عالمان و شارحان اخلاق و معنویت است. تبادل اندیشه و تعاملات فرهنگی میان گروههای انسانی، خارج از اراده دولتها شکل گرفته و مرز و حصار نمیشناسد. در این میان نقش اسطورههای شعر و ادب ما همچون فردوسی، رودکی، سعدی و خیام و بسیاری دیگر از ستارههای آسمان علم و هنر، در معرفی فرهنگ ناب و غنای تمدن مشرق زمین بر کسی پوشیده نیست.
وی ادامه داد: نگاه به وحدت و ایجاد وفاق فقط مختص به جوامع اسلامی نیست، بلکه صحبت از صلح و تعمیق برادری و پیریزی گفتمان وفاق نیاز امروز جامعه بینالمللی است، اما در این گذر هنوز هم بسیاری از مؤلفههای یکجانبهگرایی، همزیستی جامعه انسانی را با اخلال مواجه کرده است.
رئیسجمهور در این سفر با رهبران منطقه، از جمله قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی و رئیس مصلحت خلق ترکمنستان، سردار بردی محمداف، رئیسجمهور ترکمنستان، و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دیدار و گفتوگو کرد.
او در دیدار قربانقلی بردی محمداف به اشتراکات فرهنگی بین دو کشور بر ضرورت توسعه تعاملات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی فیمابین تاکید کرد و با اشاره به دیدار خود با رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از این سفر و ابلاغ سلام ایشان به رهبر ملی ترکمنستان خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب اسلامی ایران عمیقا فرهنگشناس و فرهنگدوست هستند و شناخت کاملی از «مختومقلی فراغی» شاعر شهیر ترکمن دارند و معتقدند که دو ملت ایران و ترکمنستان علاوه بر همسایگی، خویشاوند یکدیگر نیز هستند.
پزشکیان در دیدار با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان، بر ضرورت برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور تاکید کرد.
رئیس جمهور با اشاره به آمادگی ایران برای توسعه همهجانبه همکاریها با ازبکستان خاطرنشان کرد: ما میتوانیم در زمینههای علمی، صنعتی و فرهنگی همکاریهای خود را توسعه دهیم.
پزشکیان ضمن دعوت از رئیس جمهور ازبکستان برای سفر به تهران گفت: ظرفیتهای ایران در حوزههای علمی و صنعتی میتواند محور اصلی توسعه همکاریهای مشترک باشد.
پزشکیان همچنین در جریان این سفر، با پوتین، رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتگو کرد.
رئیس جمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود گفت: از نظر اقتصادی و فرهنگی ارتباطات ما روز به روز تقویت شده و قویتر میشود. روند رو به رشد همکاریهای ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود.
پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیتهای متقابل و مکمل خوبی دارند و میتوانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیکتر از دیگران به یکدیگر است.
رئیس جمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاریهای فیمابین تاکید کرد و اظهار داشت: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم.
پزشکیان پس از سفر یک روزه به ترکمنستان در بدو ورود به تهران در سخنانی در پاویون فرودگاه گفت: این سفر از نظر فرهنگی و اقتصادی اهمیت ویژهای داشت و با حضور رؤسای جمهور کشورهای مختلف، گفتگوهای مهمی صورت گرفت.
وی افزود: با چهار رئیس جمهور از کشورهای حاضر، از جمله روسیه، ترکمنستان و ازبکستان، گفتگوهای مفصلی داشتیم. در این مذاکرات درباره گاز، راه، برق و بازارچههای مرزی تفاهماتی حاصل شد و قرار است در کارگروه مشترک اقتصادی که طی یک ماه آینده در تهران برگزار میشود، این تفاهمات نهایی و امضا شود.
پزشکیان گفت: گفتگوی یکساعته با رئیس جمهور روسیه نیز به بررسی توافقات موجود و تسریع در اجرای پروژههای مرتبط با انرژی، قطار، آبشیرینکنها و پتروشیمی اختصاص داشت. همچنین درباره نقش روسیه در تحولات منطقه و لزوم واکنش جدیتر به جنایات اسرائیل در غزه و لبنان صحبت شد.
رئیس جمهور بیان کرد: توافق شد که کشورهای همسایه کارگروههای خود را با مسئولان ایرانی تشکیل دهند تا ارتباطات منطقهای افزایش یابد. این توسعه همکاریها میتواند فشار تحریمها را کاهش دهد، به ویژه با توجه به همسایگی ایران با ۱۵ تا ۱۶ کشور.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
دستور کار جدید کاخ سفید؛ ترامپ راه پوتین را از تهران جدا میکند؟
-
پیامدهای پاسخ فوری تهران به قطعنامه آژانس
-
پیام موشکی پوتین به غرب: در جنگ دخالت نکنید!
-
معافیت مالیات دیگری برای کارگران
-
فوری؛ آغاز دوباره مذاکرات هستهای ایران و غرب از روز جمعه در ژنو
-
چالش نابهنگام کرملین؛ بنسلمان رویاهای پوتین را بر باد میدهد؟
-
ایران، ارشتبد و سپهبد ندارد؟
-
پیش بینی بورس فردا 4 آذر ماه 1403/ بهار بازار بورس اوراق بهادار تهران در پاییز 1403
-
بازار مسکن همچنان بی خریدار؛ این فروشندگان تخفیف های طلایی می دهند