به گزارش اکوایران، همزمان با سقوط دولت بشار اسد در سوریه، ترکیه و اسرائیل تحرکات خود را در مرزهای این کشور افزایش داده اند و جدیدترین مورد نیز شبکه ۱۲ عبری گزارش داد مقامات ترکیه با ارسال پیامی به رژیم صهیونیستی، خواستار ایجاد مکانیسم هماهنگی با ارتش اشغالگر در سوریه مشابه سازوکاری شده‌اند که بین روس‌ها و اسرائیل برقرار بود.

به گزارش ایسنا، این در چارچوب ورود ترکیه به سوریه پس از سقوط نظام بشار اسد صورت می‌گیرد.

قبل از آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه در سپتامبر ۲۰۱۵، اسرائیل و روسیه به تفاهماتی دست یافتند که هماهنگی بین آنها در سوریه را تنظیم می‌کند.

این هماهنگی شامل خط تلفنی بین کرملین و نخست وزیر اسرائیل و ارتباط بین بالاترین سطوح امنیتی از جمله شورای امنیت ملی روسیه و مشاور امنیت داخلی اسرائیل بود. همچنین ارتباط تاکتیکی بین پایگاه حمیمیم روسیه و اطلاعات اسرائیل در جولان اشغالی وجود داشت.

نقش جدید ترکیه در سوریه

ترکیه در سال‌های گذشته با ارائه پشتیبانی لجستیکی، اطلاعاتی و آموزشی به جناح‌های مسلح در روند سرنگونی نظام بشار اسد کمک کرده است.

پس از سقوط بشار اسد، دولت ترکیه برنامه ریزی برای کمک به بازسازی سوریه را در هشت دسامبر آغاز کرد.

خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش داد که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به وزیران دستور داد تا در بازسازی سوریه مشارکت کنند.

در این زمینه، هر وزارتخانه در زمینه خود از راه اندازی مجدد نهادها و سازمان‌های عمومی در کشور حمایت خواهد کرد.

رجب طیب اردوغان در خصوص حوادث اخیر سوریه گفت: ما ۱۳ سال است که به وظیفه برادری خود (در قبال سوری‌ها) عمل کرده‌ایم، به مظلومان کمک کرده و از آزمون انسانیت عبور کرده‌ایم.

اردوغان گفت: «آنها نمی‌توانند تحولات منطقه را از منظر ترکیه محور ببینند.»

تعارض منافع ترکیه و اسرائیل در سوریه

به گزارش اکوایران،‌ به نوشته المانیتور، نگرانی اصلی ترکیه، فعالیت‌های اسرائیل در جنوب سوریه پس از سقوط اسد در ۸ دسامبر است. آنکارا بیم دارد که اسرائیل در دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تلاش کند دستاوردهای سرزمینی خود را تثبیت کند.

از زمان سقوط اسد، نیروهای اسرائیلی ۳۰ کیلومتر در جنوب دمشق پیشروی کرده‌اند و منطقه حائل غیرنظامی میان اسرائیل و سوریه و همچنین پایگاه استراتژیک جبل‌الشیخ را اشغال کرده‌اند. اسرائیل همچنین برنامه‌هایی را برای دو برابر کردن تعداد شهرک‌های خود در بلندی‌های جولان اعلام کرده است.

آنکارا اکنون نگران این است که اسرائیل ممکن است تلاش کند تا کنترل خود بر اراضی جنوب سوریه را دائمی کند و از وضعیت ناپایدار آنجا و سیاست‌های طرفدار اسرائیل ترامپ بهره‌برداری کند.

گوخان باتو، تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در آنکارا و دارنده مدرک کارشناسی ارشد در مطالعات اسرائیل از دانشگاه حیفا، بر این باور است که سناریویی مشابه می‌تواند دوباره رخ دهد.