به گزارش اکوایران، رهبران اروپایی در تلاش هستند یک استراتژی برای تضمین آتش‌بس احتمالی در اوکراین تدوین کنند؛ آن هم پس از مذاکرات دوجانبه آمریکا با روسیه در عربستان سعودی در روز سه‌شنبه. اما تاکنون، آن‌ها به این مذاکرات دعوت نشده‌اند و هنوز تصمیم نگرفته‌اند که چه کسی به نمایندگی از همه آن‌ها صحبت کند. 

به نوشته بلومبرگ، نخست‌وزیر یونان اعلام کرده است: «ما در مرحله نسبتا حساسی از این گفت‌وگوها قرار داریم و البته اروپا نیز باید با یک صدای واحد ظاهر شود. ما باید آنچه از ما انتظار می‌رود را انجام دهیم تا به امنیت خودمان، نه فقط اوکراین، متعهد شویم.» 

بر اساس گزارش بلومبرگ، بریتانیا و فرانسه شروع به تهیه طرح‌هایی برای یک «نیروی اطمینان‌بخش» به رهبری اروپا برای اوکراین کرده‌اند تا اطمینان حاصل شود که روسیه در صورت مذاکره آتش‌بس و توافق صلح، دوباره به این کشور حمله نکند. این طرح مشروط به موافقت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای ارائه حمایت ایالات متحده از جمله هواپیما و اطلاعات به این برنامه است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، این طرح که جزئیات آن هنوز در حال بحث است، احتمالا به کمتر از 30 هزار نیروی اروپایی نیاز دارد که در شهرهای بزرگ، بنادر و زیرساخت‌های حیاتی اوکراین مستقر شوند. کی‌یر استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا، در سفر خود به واشنگتن تلاش خواهد کرد ترامپ را برای موافقت با این طرح متقاعد کند.

نیروهای حافظ صلح

اما مشخص نیست که بدون حمایت آمریکا چقدر می‌توان به نتیجه رسید. 

آمریکا حضور نیروهای خود در اوکراین را رد کرده و نشان داده است که اروپا باید مسئولیت امنیت در این قاره را بر عهده بگیرد. همچنین گفته شده است که نیروهای حافظ صلح اروپایی در صورت حمله، تحت پوشش توافق‌های دفاع جمعی ناتو قرار نخواهند گرفت. 

بلومبرگ اکونومیکس معتقد است:

«در بدترین سناریو برای اوکراین، آمریکا ممکن است توافقی را به نفع ترجیحات روسیه میانجی‌گری کند و کی‌یف را مجبور به پذیرش آن کند یا خطر از دست دادن حمایت آمریکا را بپذیرد. در آن صورت، اوکراین احتمالا با حمایت اروپا به جنگ ادامه خواهد داد.» 

چندین کشور اتحادیه اروپا، از جمله لهستان نیز از تعهد به اعزام نیرو خودداری کرده‌اند. به گفته فردی که با این مذاکرات آشنا است، موضوع اعزام نیروهای حافظ صلح در میان رهبران اروپایی بحث‌برانگیز است و ممکن است هنوز برای دستیابی به اجماع زود باشد. این فرد گفت که اروپا باید بر تضمین امنیت منطقه و توانایی ارائه ظرفیت بازدارندگی به کی‌یف تمرکز کند. 

این موضوع همراه با نشانه‌هایی مبنی بر اینکه آمریکا مایل به امتیازدهی قابل توجه به کرملین در مورد عضویت اوکراین در ناتو است، باعث نگرانی مقامات اروپایی شده است که ممکن است پس از تجدید قوا و تسلیحات روسیه، چیزی برای جلوگیری از نقض آتش‌بس توسط این کشور وجود نداشته باشد. 

ژنرال کی‌ریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، روز چهارشنبه به Defence24 لهستان گفت: «بیایید صادق باشیم: بدون آمریکا، این کار برای ما بسیار دشوار خواهد بود.» 

کریستین دیاکونسکو، مشاور رئیس‌جمهور رومانی، گفت که مقامات در بخارست نگران خروج نیروهای آمریکایی از شرق اروپا هستند که بازتاب نگرانی‌های مقامات این منطقه است. او به امکان احیای درخواست روسیه برای لغو تضمین‌های امنیتی ناتو به کشورهای عضو که پس از سال 1997 به این اتحادیه پیوسته‌اند، اشاره کرد. 

حمله ترامپ به مشروعیت زلنسکی به‌عنوان رئیس‌جمهور اوکراین، همراه با ادعاهای نادرست درباره محبوبیت پایین او، در حالی مطرح شد که این کشور تحت قانون نظامی قرار دارد که پس از حمله روسیه اعمال شده و برگزاری انتخابات را ممنوع کرده است. 

روبرت هابک، معاون صدراعظم آلمان، روز پنج‌شنبه گفت: «ما باید به توانایی‌های خودمان تکیه کنیم و آن را توسعه دهیم. کاری که دونالد ترامپ انجام می‌دهد خیانت است. نمی‌توان آن را چیزی جز این نامید.»