به گزارش اکوایران، حسین پورفرزانه، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد که تاکسی هوایی زنجان به البرز تا پایان سال جاری راه‌اندازی می‌شود و پس از آن، برنامه‌هایی برای راه‌اندازی این خطوط برای جزایر کیش و هندورابی نیز در دستور کار قرار دارد.

پورفرزانه همچنین افزود که تاکسی‌های هوایی به ویژه برای تجار و بازرگانانی که نیاز دارند در کمترین زمان ممکن بین شهرها جابجا شوند، جذابیت زیادی دارند.

بنا به گزارش ایسنا، او تأکید کرد که این صنعت منافع غیرمستقیمی برای مردم نیز به همراه دارد، مانند جابه‌جایی مواد غذایی و دارو که از جمله خدمات این صنعت به شمار می‌روند.

تاکسی هوایی چیست؟

طبق گفته رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، در حال حاضر حدود ۱۲ هواپیمای زیر ۱۹ نفر در کشور فعال است و زیرساخت‌های لازم برای راه‌اندازی خطوط تاکسی هوایی در حال آماده‌سازی است.

تاکسی‌های هوایی که به هواپیماهای کوچک، سبک و فوق سبک گفته می‌شود، قادر به جابه‌جایی مسافران در مسافت‌های کوتاه و فوری با سرعت بالا هستند. این هواپیماها فاقد برنامه پروازی مشخص و ظرفیت کم مشابه تاکسی یا اتوبوس دارند و با توجه به وزن کم و قابلیت کنترل بالا، می‌توانند در فرودگاه‌های کوچک نشست و برخاست کنند.

تاریخچه این صنعت در ایران به دهه ۵۰ برمی‌گردد؛ زمانی‌که چند شرکت تاکسی هوایی در کشور فعال بودند. اما پس از انقلاب، شرکت‌ها ادغام شدند و شرکت هواپیمایی آسمان تأسیس شد که هدف آن راه‌اندازی خدمات ایرتاکسی در کشور بود. با این حال، این هدف به طور کامل محقق نشد و در سال‌های اخیر نیز تاکسی‌های هوایی به‌طور گسترده در کشور گسترش نیافته‌اند.