پس از پایین‌ترین رشد اقتصادی یک سال اخیر، چین همچنان امیدوار است به هدف ۵ درصدی برسد، اما داده‌های متناقض از خرده‌فروشی و سرمایه‌گذاری، سیاستگذاران را به چالش کشیده است.

به گزارش اکوایران، پس از انتشار گزارش کلیدی از اقتصاد چین که از پایین‌ترین رشد اقتصادی این کشور در یک سال اخیر حکایت داشت، مقامات چین اعلام کردند که اقتصاد همچنان در مسیر دستیابی به هدف رشد سالانه خود قرار دارد.

بر اساس گزارشی از بلومبرگ، تولید ناخالص داخلی (GDP) در سه ماهه سوم سال با رشد 4.8 درصدی نسبت به سال قبل همراه شد، که اندکی بالاتر از پیش‌بینی اقتصاددانان بوده است. طبق بیانیه اداره ملی آمار چین در روز دوشنبه (28 مهر)، رشد در 9 ماه نخست سال جاری میلادی منجر به ایجاد شالوده‌ای مستحکم برای دستیابی کامل به هدف رشد سالانه حدود 5 درصدی شده است.

رشد چین

آغاز گردهمایی مهم چین 

تازه‌ترین تصویر از اقتصاد چین با هفته‌ای مهم برای این کشور هم‌زمان شده است؛ جایی که رهبران ارشد در یک گردهمایی موسوم به «پلنوم چهارم» در پکن حضور پیدا می‌کنند تا به ترسیم برنامه‌های توسعه برای پنج سال آینده بپردازند.

پس از آنکه تنش‌های تجاری چین با آمریکا از سر گرفته شد، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، قرار است در این هفته با هی لایفنگ، معاون نخست‌وزیر چین، در مالزی دیدار کند تا آماده‌سازی برای دیدار روسای جمهور دو کشور در اواخر ماه جاری میلادی نهایی شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در روز یکشنبه موضوعاتی چون عناصر خاکی کمیاب، فنتانیل و سویا را به‌عنوان مشکلات اصلی آمریکا با چین عنوان کرد.

بیشتر بخوانید
چشم سرمایه‌گذاران به چین دوخته شد؛ اژدهای زرد در مسیر کاهش رشد اقتصادی؟

اکوایران: با وجود رشد قوی صادرات چین در میانه جنگ تجاری با آمریکا، نشانه‌های ضعف در اقتصاد این کشور ظهور پیدا کرده‌اند که احتمال کاهش رشد اقتصادی آن در طول ماه‌های آینده را تقویت می‌کند.

نرخ رشد 5.2 درصدی در 9 ماه نخست 2025، به‌همراه حمایت مالی تازه که هفته گذشته اعلام شد، ممکن است ضرورت برای اعلام بسته‌های محرک مالی بیشتر در هفته‌های آتی را کاهش دهد. دینگ شوآنگ، اقتصاددان ارشد چین بزرگ و شمال آسیا در بانک استاندارد چارترد معتقد است  سیاست‌گذاران چین ممکن است پیش‌بینی این بانک مبنی بر کاهش 0.1 درصدی نرخ بهره در سال جاری میلادی را به تأخیر بیندازند.

بلومبرگ اکونومیکس معتقد است:

«داد‌ه‌های جدید اقتصادی، نیاز به بسته‌های محرک مالی تازه در سه‌ماهه چهارم را کاهش می‌دهد، اما سیاست‌گذاران احتمالا بر حل مشکل ساختاری میان عرضه و تقاضا، تمرکز بیشتری داشته باشند، به‌ویژه اینکه آن‌ها درباره پانزدهمین برنامه پنج‌ساله در جریان پلنوم چهارم تبادل نظر خواهند داشت.»

ضعف مصرف و رکود سرمایه‌گذاری، چالش سیاستگذاران

با این‌حال، داده‌های روز دوشنبه دلایل زیادی به سیاستگذاران می‌دهد تا بیش از حد خشنود نباشند؛ رشد خرده فروشی به پایین‌ترین سطح از ماه نوامبر رسیده است، در حالی‌که سرمایه‌گذاری دارایی ثابت نخستین کاهش سالانه خود از سال 2020 را ثبت کرد.

این ضعف اما به‌وسیله رشد ناگهانی در تولید صنعتی جبران شد. تولید صنعتی چین در ماه سپتامبر  6.5 درصد رشد داشت و اقتصاددانان را غافل‌گیر کرد.

پس از انتشار این داده‌ها، بازار سهام چین به رشد خود ادامه داد و شاخص سی‌اِس‌آی 300 با رشد 1.3 درصدی همراه شد، چراکه با سیگنال ترامپ مبنی بر کاهش تنش‌های تجاری با چین، ریسک‌پذیری افزایش یافته است. شاخص اصلی سهام چین در هنگ‌کنگ نیز به‌میزان 2.5 درصد رشد داشت.

سرمایه‌گذاری چین

صادرات رکوردشکن؛ رشد کلی نزدیک هدف دولت

از سویی، چین به‌واسطه رکوردشکنی در صادرات، رشد اقتصادی قابل توجهی به‌دست آورده که سبب شده با وجود یک جنگ تجاری دیگر با آمریکا، رشد کلی در نزدیکی هدف دولت باقی بماند.

با این‌حال، آسیب‌پذیری‌های دومین اقتصاد بزرگ جهان ادامه دارد، چراکه تورم منفی و جنگ قیمتی باعث شده است سود شرکت‌ها با کاهش  روبه‌رو شود، در حالی‌که تقاضای مصرف‌کنندگان از زمان سقوط بازار مسکن، احیا نشده است.

در 9 ماه نخست سال جاری میلادی، سرمایه‌گذاری در زیرساخت تنها 1.1 درصد نسبت به یک سال قبل رشد داشته است، که ضعیف‌ترین میزان رشد برای این دوره از سال 2020 به حساب می‌آید. سرمایه‌گذاری تولید هم از رشد حدود 10 درصدی در ابتدای سال 2025 به تنها 4 درصد کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید
سیل کالاهای ارزان چینی؛ بازارهای جهانی در محاصره اژدهای زرد

اکوایران: در حالی‌که آمریکا در تلاش است واردات کالاهای چینی را کاهش دهد، اما پکن با یافتن بازارهای جایگزین توانسته است زیان ناشی از تعرفه‌های بالای آمریکا بر واردات را جبران کند.

برای جبران بخشی از این مشکل، وزارت دارایی چین به استان‌ها اجازه داده است از 500 میلیارد یوآن (70 میلیارد دلار) سهمیه اوراق قرضه استفاده‌نشده در جهت بهبود سلامت مالی بهره ببرند.

کاهش قابل توجه تولید ناخالص داخلی اسمی

رشد تولید ناخالص داخلی اسمی چین در سه‌ماهه سوم 2025  به 3.7 درصد کاهش یافته است، که بدترین میزان رشد از اواخر سال 2022 محسوب می‌شود. این بدان معناست که قیمت‌ها در سطح کل اقتصاد که با شاخص ضمنی تولید ناخالص داخلی اندازه‌گیری می‌شود، برای دهمین فصل متوالی با کاهش مواجه شده است، که طولانی‌ترین دوره تورم منفی در تاریخ اخیر چین به حساب می‌آید.

با وجود اینکه پانزدهمین برنامه پنج‌ساله چین تا ماه مارس به‌طور کامل منتشر نمی‌شود، برخی تصمیماتی که این هفته گرفته می‌شود در پایان پلنوم چهارم در روز پنچشنبه اعلام خواهد شد. دولت‌ها و سرمایه‌گذاران در سراسر جهان در انتظارند تا ببینند آیا رئیس‌جمهوری چین حمایت سیاسی واقعی برای توازن بخشیدن به اقتصاد به‌سوی مصرف داخلی را دستور کار قرار می‌دهد یا خیر؛ تغییری که می‌تواند به ترمیم سال‌ها عدم تعادل تجاری چین با کشورهای دیگر منجر شود که باعث شده  تولید در سراسر جهان به‌شکل منفی تحت تاثیر قرار بگیرد.