گزارش اجرای سیاست پولی در هفته منتهی به ۱۲ آذر ۱۴۰۳؛
ابتکار آماری بانک مرکزی در بازار قاعدهمند؛ تب ریپو همچنان بالاست
اکوایران: بانک مرکزی در اعلام آمار سیوپنجمین عملیات سیاست پولی، ابتکار عمل به خرج داده و آمار اعتبارگیری قاعدهمند را به جای بازه هفتگی، به صورت روزانه اعلام کرده است.
به گزارش اکوایران، در تازهترین به روزرسانی عملیات سیاست پولی بانک مرکزی، بالای 250 همت اعتبار از سوی بانکها دریافت شده است. این در حالی است که حجم درخواستهای ارسال شده از سوی بانکها بیشتر از 270 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. بر این اساس، همچنان نسبت درخواستهای ارسال شده، به درخواستهای پذیرفته شده از سوی بانک مرکزی، کمتر از 80 درصد باقی مانده است.
در آمار جدید بانک مرکزی یک ابتکار عمل در نحوه ارائه آمار نیز مشاهده شده است. در گزارشهای سابق آمار مربوط به اعتبارگیری قاعدهمند به صورت هفتگی اعلام میشد اما در گزارش جدید، آمار به صورت روزانه اعلام شده است. حجم اعتبارگیری قاعدهمند در روزهای اعلام شده تقریبا در کانال 30 تا 35 همت بوده و تعداد بانکهای شرکتکننده در این عملیات نیز در هر روز متغیر بوده است.
پرسهزنی سقف ریپو در بالای 270 همت
همانطور که اشخاص برای گرفتن وام به بانکها مراجعه میکنند، بانکها نیز جهت تامین مالی و دریافت اعتبار خود به بانک مرکزی مراجعه میکنند. این عملیات تحت عنوان بازار باز شکل میگیرد. بانکها با گرو گذاشتن اوراق نزد بانک مرکزی، اعتبار مورد نیاز خود را اعلام میکنند. بانک مرکزی تعیین میکند که چه مقدار از این نیاز مالی را پاسخ میدهد و بانکها در چه سررسید و با چه نرخ سودی باید اوراق خود را بازخرید کنند.
طبق گزارش بانک مرکزی از سیوپنجمین عملیات سیاست پولی در هفته منتهی به 12 آذر ماه، 21 بانک در عملیات بازار باز شرکت کردند و اعتباری با حجم 297 هزار و 100 میلیارد تومان درخواست کردند. بانک مرکزی با 225 همت از این درخواست موافقت کرد. بر این اساس، نسبت درخواستهای ارسال شده به پذیرفته شده در این عملیات 75.7 درصد بوده که کمتر از 9 عملیات بازار باز قبلی است. این مشاهده میتواند نشانگر این موضوع باشد که بانک مرکزی همچنان سختگیری خود در اعتباردهی به بانکها را ادامه داده و قصد اعطای بی قید و شرط اعتبار به این نهادهای مالی را ندارد.
مانند عملیات بازار باز در هفتههای اخیر، نرخ سود همچنان 23 درصد بوده و سرررسید توافق بازخرید نیز 7 روزه در نظر گرفته شده است. تا 12 آذر ماه، 231 همت از توافقات قبلی سررسید شده و همچنان 225 همت به صورت سررسید نشده باقی مانده است.
چهره جدید از اعتبارگیری قاعده مند
یکی دیگر از راههای بانک مرکزی برای مدیریت نیاز مالی بانکها بازار قاعدهمند یا شبانه است. نرخ بهره در این بازار حداکثر ۲۴ درصد است و بانکها موظفاند با گرو گذاشتن اوراق، طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت اوراق را با نرخ سود تعیین شده بازخرید کنند.
بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود، قالب تازهای برای اعلام آمار اعتبارگیری قاعدهمند ارائه کرده است. تا پیش از این، آمار این عملیات به صورت هفتگی اعلام میشد اما در این گزارش، آمار به تفکیک روز در هفته اعلام شده است.
از ششم تا دوازدهم آذر ماه، روزانه تقریبا بین 30 تا 35 همت اعتبارگیری قاعدهمند صورت گرفته است. به بیان دقیقتر، در ششم آذر ماه 8 بانک به میزان 32 هزار و 510 میلیارد تومان به صورت قاعدهمند اعتبار دریافت کردند. در انتهای این روز، 32.31 همت از اعتبارات قبلی نیز سررسید شده است. در هفتم آذر ماه، 33.79 همت اعتبار توسط هفت بانک دریافت شده و 32.53 همت اعتبار سررسید شده است. در روزهای هشتم و نهم آذر ماه به علت تعطیلی بازار سرمایه این عملیات برقرار نبوده است. در روزهای دهم و یازدهم آذر ماه، 8 بانک در این عملیات شرکت کردهاند و حجم اعتبارگیری قاعدهمند آنها به ترتیب 34.85 همت و 35.07 همت بوده است. در آخرین روز نیز شش بانک اقدام به اعتبارگیری قاعده مند به حجم 33.62 همت کردند. تا انتهای این روز، 35 هزار و 90 میلیارد تومان از اعتبارات قبلی نیز سررسید شد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ اعلام حکومت نظامی اضطراری در کره جنوبی
-
وفاق بنزینی را فراموش کنید؛ قالیباف پزشکیان را تنها گذاشت/ معنای مصوبه بنزینی بهارستان
-
تغییر فاز بازار طلا؛ عرضه سکه ضرب 1403 در حراج فردا
-
از تصرف حلب تا دروازههای دمشق؛ شورشیان چگونه معادلات سوریه را تغییر دادند؟
-
توافق حماس و فتح بر سر اداره غزه پساجنگ
-
پلن ایران در صورت احیای مکانیزم ماشه؛ خروج از ان پی تی در دستور کار/ جزئیات مذاکرات ژنو از زبان مجید تختروانچی
-
پشت پرده چرخش بزرگ در کییف؛ زلنسکی مهیای سازش میشود؟
-
سورپرایز غیرمنتظره ریاض برای ترامپ؛ پشت پرده چرخش بزرگ بن سلمان به سوی تهران
-
اولین طرح فروش بعد از افزایش قیمت کارخانه ای خودرو مشتریان را گیج کرد / این خودرو به قیمت قدیم عرضه می شود؟