به گزارش اکوایران، در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱ بهمن ماه، حجم اعتبارات درخواستی ثبت شده در سومین هفته متوالی بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بانک مرکزی با حدود ۷۳ درصد از این سفارشات موافقت کرده؛ در مقایسه با نیمه اول سال که تقریبا با همه درخواست‌ها موافقت می‌شد، بانک مرکزی همچنان از موضع سخت خود برای اعتباردهی به بانک‌ها پایین نیامده است. به گفته متخصصین، این رفتار از سیاست پولی انقباضی این نهاد نشأت می‌گیرد. همچنین، میانگین حجم اعتبارگیری قاعده‌مند روزانه نیز در مقایسه با هفته گذشته مقداری کمتر بوده است. این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده کسری نقدینگی بانک‌ها باشد.

خبر مرتبط
بانک‌ها در عطش پول؛ سیاست انقباضی در پیش است؟+ نمودار

اکوایران: جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات سیاست پولی بازار باز نشان می‌دهد که رفع نیاز نقدینگی بانک‌ها همچنان با احتیاط صورت می‌گیرد و دیگر خبری از تزریق پول آزادانه در نیمه نخست سال نیست.

سیاست پولی انقباضی همچنان در حال اجرا

همانطور که اشخاص برای گرفتن وام به بانک‌ها مراجعه می‌کنند، بانک‌ها نیز جهت تامین مالی و دریافت اعتبار خود به بانک مرکزی مراجعه می‌کنند. این عملیات تحت عنوان بازار باز شکل می‌گیرد. بانک‌ها با گرو گذاشتن اوراق نزد بانک مرکزی، اعتبار مورد نیاز خود را اعلام می‌کنند. بانک مرکزی تعیین می‌کند که چه مقدار از این نیاز مالی را پاسخ می‌دهد و بانک‌ها در چه سررسید و با چه نرخ سودی باید اوراق خود را بازخرید کنند.

در جدیدترین گزارش بانک مرکزی از عملیات بازار باز منتهی به ۱ بهمن ماه، ۳۰۵ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان اعتبار توسط ۲۲ بانک درخواست شده است. این سومین هفته متوالی است که حجم درخواست‌ها در بازار باز به بیش از ۳۰۰ همت می‌رسد.  

031104

در هفته منتهی به ۱ بهمن، بانک مرکزی با ۲۲۲ هزار میلیارد تومان از سفارشات موافقت کرده است. همچنین، نسبت قبولی به کل درخواست‌ها به ۷۲.۷ درصد رسیده است. در اکثر حراجی‌های گذشته نسبت قبولی درخواست‌ها در کانال ۷۰ درصد بوده است. این نشان می‌دهد بانک مرکزی همچنان موضع سختگیرانه خود را در مورد اعتباردهی به بانک‌ها حفظ کرده است.

متخصصان معتقدند این سختگیری بانک مرکزی از سیاست پولی انقباضی آن نشأت می‌گیرد. بانک‌ها در صورتی که نتوانند نیازهای مالی خود را به‌طور کامل از بانک مرکزی تامین کنند، به شبکه بانکی مراجعه می‌کنند. با توجه به اینکه نرخ بهره بین بانکی در هفته‌های گذشته به‌طور مداوم در حال رکورد زدن بوده، هزینه دریافت نقدینگی برای بانک‌ها افزایش می‌یابد. به‌همین دلیل، بانک‌ها نرخ بهره تسهیلات خود را افزایش داده و تمایل مردم برای دریافت وام کاهش می‌یابد.

خبر مرتبط
رکورد تاریخی نرخ بهره در آخرین هفته دی‌ ماه+ نمودار

اکوایران: جدیدترین آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد نرخ بهره بین بانکی بار دیگر رکورد شکسته است. این موضوع می‌تواند نشانه‌ای از ادامه مشکل بانک‌ها در تامین نقدینگی و سیاست‌های بانک مرکزی برای مهار رشد نقدینگی باشد.

در حراج این هفته سررسید اعتبارها ۷ روزه بودند که بانک‌های اعتبار گیرنده باید طی یک هفته بدهی خود را تسویه کنند. این تسویه به صورت بازخرید اوراق گرو گذاشته شده نزد بانک مرکزی با نرخ سود سالانه ۲۳ درصد است. این عملیات گرو گذاشتن اوراق و بازخرید آن از بانک مرکزی با نام ریپو نیز شناخته می‌شود.

از آنجایی که در حراج هفته‌های گذشته اعتباراتی با سررسیدهای بلند مدت‌تر منتشر شده بود، تا این هفته اوراق‌های گرو گذاشته شده به ارزش ۲۲۸ هزار میلیارد تومان بعلاوه سود آن توسط بانک‌ها بازخرید شده است. از طرفی، ارزش مانده اعتبارات سررسید نشده این هفته و هفته‌های قبل به ۲۲۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. مدتی است که حجم توافق سررسید نشده با حجم درخواست پذیرفته شده توسط بانک مرکزی برابر است. این نشان می‌دهد وضعیت بازار باز سر به سر شده و توافقات بازخرید نشده در واقع همان توافقاتی هستند که در هفته جاری با آنها موافقت شده است.

031104

بازار شبانه همچنان پر رونق

یکی دیگر از راه‌های بانک مرکزی برای مدیریت نیاز مالی بانک‌ها بازار قاعده‌مند یا شبانه است. نرخ بهره در این بازار ۲۴ درصد است و بانک‌ها موظفند با گرو گذاشتن اوراق، طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت اوراق را با نرخ سود تعیین شده بازخرید کنند.

در هفته منتهی به ۱ بهمن ماه، به طور میانگین روزانه حدود ۳۹ همت اعتبارگیری قاعده‌مند صورت گرفته است. با توجه به اینکه بانک مرکزی موضع سخت‌گیری خود در اعتباردهی به بانک‌ها را حفظ کرده، بانک‌ها برای تامین مالی به شبکه بانکی مراجعه کرده‌اند. در مقایسه با هفته گذشته، تعداد بانک‌ها و موسساتی که به بازار قاعده‌مند مراجعه کرده‌اند و حجم اعتبارگیری مقداری کاهش یافته است. در روز ۲۶ام دی، ۶ بانک به اندازه حدود ۳۸ همت اعتبار قاعده‌مند دریافت کرده و حدود ۴۰ هزار و ۱۷۰ میلیارد تومان در پایان این روز سررسید شده است. به همین ترتیب، در آخرین روز هفته بازار باز، یعنی در ۱ بهمن ماه، ۴۱.۵۳ همت توسط ۷ بانک اعتبارگیری انجام شده و ۳۸.۵۴ همت نیز سررسید شده است.