به گزارش اکوایران، اگر تغییرات در میان کارکنان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نشانگر چیزی باشد، او ممکن است رویکرد خود نسبت به ایران را با لحنی بیشتر دیپلماتیک و کمتر تهاجمی آغاز کند.

به نوشته فاکس نیوز، ترامپ عصر پنجشنبه نیز اشاره کرد که برای توافق هسته‌ای با ایران آماده است.

زمانی که از او پرسیده شد آیا از حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت می‌کند، ترامپ به خبرنگاران گفت: «باید ببینیم. قرار است در چند روز آینده با افراد مختلفی ملاقات کنم. خواهیم دید، اما امیدوارم بتوان این مسئله را بدون نگرانی حل کرد.»

او افزود: «امیدوارم ایران توافقی انجام دهد. یعنی، اگر توافقی هم نکند، فکر می‌کنم اشکالی ندارد.»

معمار سیاست «فشار حداکثری»

ایران امیدوار است دست‌کم چنین اتفاقی بیفتد. روزنامه انگلیسی‌زبان دولتی تهران تایمز، در مقاله‌ای اخیر نوشت که آیا برکناری برایان هوک، معمار سیاست «فشار حداکثری» بر ایران در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، می‌تواند «نشانه‌ای از تغییر در سیاست ترامپ نسبت به ایران» باشد.

در ماه نوامبر، رسانه‌ها گزارش دادند که هوک مدیریت انتقال دولت در وزارت خارجه را بر عهده گرفته است. اما منابع آگاه تأیید کردند که هوک کمی بعد، در ماه دسامبر، از تیم انتقال کنار گذاشته شد.

این هفته، ترامپ یک گام دیگر هوک را به عقب راند و در رسانه‌های اجتماعی اعلام کرد که او از سمت خود در یک اندیشکده متعلق به دولت آمریکا برکنار خواهد شد.

ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «برایان هوک از مرکز ویلسون برای پژوهشگران... تو اخراجی!».

همچنین پس از آغاز به کار، ترامپ تدابیر امنیتی دولتی برای مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، را لغو کرد.

پوپئو بولتون

جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق، به سی‌ان‌ان گفت که حفاظت امنیتی او نیز مانند برایان هوک لغو شده است.

ترامپ گفت: «نمی‌توانید تا آخر عمر [حفاظت امنیتی] داشته باشید. آیا می‌خواهید گروه بزرگی از افراد، برای تمام عمر از افراد مختلف محافظت کنند؟ منظورم این است که همه چیز ریسک‌هایی دارد.»

به گزارش فایننشال تایمز، ترامپ اخیراً استیون ویتکاف، فرستاده خود به خاورمیانه، را مسئول رسیدگی به نگرانی‌های آمریکا درباره ایران کرده است، موضوعی که ترامپ تلویحاً آن را رد کرد.

منابع به فایننشال تایمز گفتند که ویتکاف اخیراً در مذاکرات توافق آتش‌بس میان حماس و اسرائیل نقش داشته و این نشان می‌دهد که ممکن است او ابتدا تمایل ایران برای مذاکره بر سر مسائل هسته‌ای را بیازماید، پیش از آنکه فشار را افزایش دهد.

انتصاب دیمینو

در همین حال، رئیس‌جمهور مایکل دیمینو را به‌عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در امور خاورمیانه منصوب کرد. دیمینو یک کارشناس سیاست خارجی است که گفته است خاورمیانه دیگر «واقعاً اهمیتی» برای منافع آمریکا ندارد.

دیمینو رویکردی مشابه البریج کلبی، معاون وزیر دفاع در امور سیاست‌گذاری، دارد که خواستار تمرکز منابع نظامی آمریکا بر مقابله با چین و اختصاص منابع کمتری به سایر مناطق شده است.

دیمینو که قبلاً در اندیشکده اولویت‌های دفاعی که توسط بنیاد کوخ حمایت می‌شود، فعالیت می‌کرد، به شدت از کاهش منابع آمریکا در خاورمیانه حمایت کرده است.

مایکل دیمینو در یک پنل در فوریه گذشته گفت: «سؤال اصلی این است: آیا خاورمیانه هنوز اهمیت دارد؟» او ادامه داد: «پاسخ این است: نه واقعاً، نه برای منافع آمریکا. چیزی که می‌توانم بگویم این است که منافع حیاتی یا وجودی آمریکا در خاورمیانه در بهترین حالت حداقلی یا صفر است.»

ارتش آمریکا عراق موصل

او افزود: «ما واقعاً برای مقابله با ایران آنجا هستیم، و این عمدتاً به خواست اسرائیلی‌ها و سعودی‌ها است.»

در مقاله‌ای در سال ۲۰۲۳، دیمینو نوشت: «[تهدید] ایران همچنان بزرگ‌نمایی و به‌اشتباه درک می‌شود. اقتصاد آن همچنان دچار ضعف است. ایران امکان تسلط بر خاورمیانه یا تهدید مستقیم منافع اصلی آمریکا را ندارد.»

دیمینو همچنین استدلال کرده است که آمریکا نیازی ندارد منابع خود را بر یک کارزار تهاجمی علیه حوثی‌ها متمرکز کند، حتی با وجود حملات آن‌ها به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ.

او گفت: «به‌طور خلاصه، هیچ منافع ملی حیاتی یا وجودی آمریکا در یمن در خطر نیست و برای آمریکا از نظر اقتصادی در دریای سرخ خطر زیادی مطرح نیست.»

در مقاله‌ای دیگر در سال ۲۰۲۳، او استدلال کرد که تلاش برای افزایش کمک‌ها به غزه می‌تواند انگیزه اعلام‌شده حوثی‌ها برای حملات در دریای سرخ را از میان بردارد. حوثی‌ها هدف این حملات را در حمایت از غزه اعلام کرده‌اند.

او نوشت: «تلاش برای افزایش ارسال کمک‌ها به غزه، نه‌تنها به کاهش بحران انسانی در آنجا کمک می‌کند، بلکه بهانه اعلام‌شده حوثی‌ها برای حملات در دریای سرخ را از آن‌ها می‌گیرد و به این گروه مسیری برای کاهش تنش ارائه می‌دهد که همچنین می‌تواند مانع از مشارکت نامحدود آمریکا در یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر شود.»

شاهین‌ها

در همین حال، برخی از افراد در دایره سیاست خارجی ترامپ، همواره رویکردی تهاجمی‌تر نسبت به ایران اتخاذ کرده‌اند، از جمله مارکو روبیو، وزیر امور خارجه؛ مایک والتز، مشاور امنیت ملی؛ و مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل.

مارکو روبیو پیش‌تر اعلام کرده است که قصد دارد تحریم‌های مکانیزم ماشه را که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران تعلیق شده بودند، بازگرداند. این موضوع در پاسخ‌های مکتوبی که او به سناتور تد کروز، جمهوری‌خواه از تگزاس، ارائه داده، مطرح شده است.

ژنرال کیث کلوگ، فرستاده ترامپ به روسیه و اوکراین، اخیراً گفت: «یک سیاست فشار حداکثری باید دوباره برقرار شود و این کار باید با کمک بقیه جهان انجام شود.»

انتصاب دیمینو، همراه با سایر تغییرات پرسنلی اخیر، واکنش‌هایی را از سوی افراد برجسته‌ای که رویکرد سخت‌گیرانه‌ای نسبت به ایران دارند، به همراه داشته است.

مارک لوین، یک مجری رادیویی نزدیک به ترامپ، بارها در پلتفرم ایکس با دیمینو مخالفت کرده است. او در یکی از پست‌های خود نوشت: «چطور این آدم عجیب توانست به یک موقعیت ارشد در وزارت دفاع برسد؟»

یک تحلیلگر ایران گفت: «دیمینو و ویتکاف موضوعات بسیار متفاوتی هستند، ویتکاف بهترین دوست ترامپ است و به نظر می‌رسد جدا کردن این دو دشوار باشد. این موضوع بسیار نگران‌کننده است. دیمینو یک معما است و با ارزش‌های هگست (وزیر دفاع) یا ترامپ در مورد ایران و اسرائیل همخوانی ندارد.»