به گزارش اکوایران، در میان فشارهای فزاینده قطر و آمریکا بر سر مذاکرات آتش‌بس غزه، ممکن است عراق میزبان حماس شود.

بنا بر گزارش نشنال، حماس قصد دارد قطر را به مقصد عراق ترک کند، زیرا فشار دوحه و ایالات متحده بر رهبران سیاسی این گروه برای انعطاف‌ بیش‌تر در مذاکرات برای آتش‌بس غزه افزایش یافته است.

منابع آگاه روز دوشنبه به نشنال گفته‌اند که دولت عراق ماه گذشته این اقدام را تایید کرد. این منابع مدعی شده‌اند  که ایران مسئول حفاظت از رهبران، دفاتر و کارکنان حماس در بغداد خواهد بود.

این اقدام ماه گذشته توسط اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس و نمایندگان دولت‌های عراق و ایران مورد بحث قرار گرفته است. به ادعای نشنال، این گفتگوها توسط یک نماینده ارشد پارلمان عراق و رهبر یک حزب سیاسی با روابط نزدیک با یک گروه متحد ایران  تایید شده است. این نماینده ارشد پارلمان عراق گفت که این اقدام احتمالی ماه گذشته نیز به طور جداگانه توسط هنیه و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به صورت تلفنی مورد بررسی قرار گرفته است.

این نماینده ارشد عراقی به نشنال گفت: «هیچ اتفاق نظری میان گروه‌های سیاسی عراقی در مورد حرکت حماس به بغداد وجود ندارد. برخی، به‌ویژه کردها و برخی سنی‌ها می‌ترسند که این مسئله اختلافات با ایالات متحده را عمیق‌تر کند. اما با وجود عدم اجماع، تصمیم دولت برای میزبانی از حماس تغییر نخواهد شد». این نماینده پارلمان عراق گفت که بغداد از ایده حضور حماس در عراق استقبال کرده است. با این حال، رهبران این گروه هنوز تاریخی برای این حرکت تعیین نکرده‌اند. هر چند، حماس در ماه جاری یک دفتر سیاسی به رهبری محمد الحفی، یکی از مقامات ارشد این گروه، در بغداد افتتاح کرد.

انتقال احتمالی سران حماس به عراق در حالی صورت می‌گیرد که مذاکرات آتش‌بس غزه با میانجی‌گری ایالات متحده، مصر و قطر هم‌چنان در بن‌بست مانده است.

اگر رهبران سیاسی حماس به عراق بروند، چالش‌های بیشتری برای مذاکرات آتش‌بس ایجاد می‌شود، زیرا قطر به طور بالقوه نفوذ کمتری بر این گروه خواهد داشت که از سال 2007 غزه را کنترل کرده و رهبران سیاسی آن از سال 2012 در قطر زندگی می‌کنند.

 

یک منبع دیگر به نشنال گفته که حماس قصد دارد به نوعی نمایندگی در دوحه را  به منظور حفظ روابط با قطر حفظ کند. انتظار می‌رود که این کشور یکی از مشارکت‌کنندگان اصلی در تلاش‌های بازسازی غزه پس از جنگ باشد.

دوحه، متحد نزدیک واشنگتن و محل استقرار بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه، برای سال‌ها حامی مالی اصلی دولت حماس در غزه بوده است. ایران که روابط گرمی با قطر دارد، یکی از حامیان اصلی دیگر حماس است.

 منابع مذکور گفته‌اند که تیم‌های امنیتی و لجستیکی حماس برای نظارت بر زمینه‌سازی  این حرکت به بغداد سفر کرده‌اند.

اخبار مربوط به این اقدام بالقوه هفته‌ها پس از آن منتشر شد که منابع آگاه فاش کردند که رهبران این گروه تحت فشار فزاینده قطر برای پذیرش پیشنهادهای آمریکا برای آتش‌بس و مبادله اسرا با اسرائیل هستند.

حماس این پیشنهادها را رد کرده و خواسته‌های خود را تکرار کرده که هر توافقی باید آتش‌بس دائمی در منطقه، خروج کامل نیروهای اسرائیلی، بازسازی غزه و بازگشت بی‌قید و شرط فلسطینی‌های آواره به دلیل درگیری را فراهم کند.

این منابع افزودند که به مقامات حماس گفته شده که اگر این گروه در مذاکرات انعطاف نشان ندهد، ممکن است با اخراج از قطر و اقدامات تنبیهی از جمله مسدود کردن دارایی‌های خارج از غزه مواجه شوند.

این هشدار به رهبری سیاسی حماس، از جمله هنیه، در دیدار ماه جاری میلادی در دوحه با میانجی‌های قطری و مصری ارائه شد. این گفتگوها پس از بازدید ویلیام برنز، مدیر سیا،  از دوحه انجام شد.