به گزارش اکوایران، به گفته یک منبع معتبر، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، با رئیس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین صحبت کرد و به او توصیه کرد که جنگ اوکراین را تشدید نکند، در حالی که رئیس‌جمهور جو بایدن قصد دارد ترامپ را متقاعد کند که از حمایت از کی‌یف دست نکشد.

به گزارش رویترز، به گفته منبعی آگاه، ترامپ و پوتین طی روزهای اخیر صحبت کرده‌اند. ترامپ روز چهارشنبه با رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی نیز گفتگو کرد. او از میزان حمایت نظامی و مالی ایالات متحده از کی‌یف انتقاد کرده و قول داده است که به سرعت به جنگ پایان دهد، بدون آنکه مشخص کند چگونه.

وزارت خارجه اوکراین اعلام کرد که از پیش درباره تماس بین ترامپ و پوتین مطلع نبوده و نمی‌تواند تأیید یا مخالفتی با آن داشته باشد.

دونالد ترامپ

استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، در پاسخ به سؤال درباره تماس تلفنی که نخستین بار توسط واشنگتن پست گزارش شد، گفت: «ما درباره تماس‌های خصوصی بین رئیس‌جمهور ترامپ و سایر رهبران جهانی اظهار نظری نمی‌کنیم.»

سفارت روسیه در واشنگتن نیز به درخواست اظهار نظر فوری پاسخ نداد.

ترامپ جمهوری‌خواه در تاریخ ۲۰ ژانویه پس از شکست دادن معاون رئیس‌جمهور، کامالا هریس، در انتخابات ۵ نوامبر به سمت ریاست‌جمهوری خواهد رسید. کاخ سفید اعلام کرد که بایدن ترامپ را برای دیدار در دفتر بیضی در روز چهارشنبه دعوت کرده است.

مشاور امنیت ملی ایالات متحده، جیک سالیوان، در روز یکشنبه اعلام کرد که پیام اصلی بایدن تعهد او به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت خواهد بود، و همچنین درباره اتفاقات در اروپا، آسیا و خاورمیانه با ترامپ گفتگو خواهد کرد.

سالیوان در برنامه «Face the Nation» شبکه CBS گفت: «رئیس‌جمهور بایدن در ۷۰ روز آینده فرصت خواهد داشت تا به کنگره و دولت آینده اعلام کند که ایالات متحده نباید از اوکراین دست بکشد، زیرا دست کشیدن از اوکراین به معنای بی‌ثباتی بیشتر در اروپاست.»

این اظهارات سالیوان همزمان با حمله اوکراین به مسکو با حداقل ۳۴ پهپاد در روز یکشنبه، بزرگترین حمله پهپادی به پایتخت روسیه از ابتدای جنگ، مطرح شد.

سالیوان در پاسخ به این سوال که آیا بایدن از کنگره درخواست تصویب قانونی برای اختصاص بودجه بیشتر به اوکراین خواهد کرد، پاسخ صریحی نداد و گفت: «من اینجا نیستم که یک پیشنهاد قانونی خاص مطرح کنم. رئیس‌جمهور بایدن بیان خواهد کرد که ما نیازمند منابع مداوم برای اوکراین فراتر از پایان دوره او هستیم.»

جیک سالیوان

بودجه اوکراین

واشنگتن از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، ده‌ها میلیارد دلار کمک نظامی و اقتصادی به اوکراین ارائه کرده است، کمکی که ترامپ بارها از آن انتقاد کرده و با سایر قانون‌گذاران جمهوری‌خواه علیه آن اعتراض کرده است.

ترامپ سال گذشته تأکید کرد که پوتین هرگز به اوکراین حمله نمی‌کرد اگر او در کاخ سفید بود. او به رویترز گفت که ممکن است اوکراین مجبور شود برای رسیدن به توافق صلح بخشی از خاک خود را واگذار کند، چیزی که اوکراینی‌ها رد کرده‌اند و بایدن هرگز مطرح نکرده است.

زلنسکی روز پنجشنبه گفت که از جزئیات برنامه ترامپ برای پایان سریع جنگ اوکراین مطلع نیست و مطمئن است که پایان سریع شامل امتیازات عمده‌ای برای کی‌یف خواهد بود.

طبق گزارش دفتر حسابرسی دولت، کنگره بیش از ۱۷۴ میلیارد دلار به اوکراین تحت رهبری بایدن اختصاص داده است. با اکثریت جمهوری‌خواهان در سنا با ۵۲ کرسی، سرعت کمک‌ها تقریباً مطمئناً تحت ریاست ترامپ کاهش خواهد یافت.

کنترل مجلس نمایندگان ایالات متحده در کنگره بعدی هنوز مشخص نیست و برخی آرا همچنان در حال شمارش هستند. جمهوری‌خواهان تاکنون ۲۱۳ کرسی را به دست آورده‌اند، و نزدیک به ۲۱۸ کرسی لازم برای اکثریت هستند. اگر جمهوری‌خواهان هر دو مجلس را به دست آورند، بسیاری از برنامه‌های ترامپ با سهولت بیشتری از کنگره عبور خواهند کرد.

سناتور جمهوری‌خواه ایالات متحده، بیل هاگرتی، که یکی از متحدان ترامپ و یکی از نامزدهای اصلی برای وزارت خارجه محسوب می‌شود، در مصاحبه‌ای با CBS از بودجه ایالات متحده برای اوکراین انتقاد کرد.

هاگرتی گفت: «مردم آمریکا می‌خواهند که حاکمیت اینجا در آمریکا حفظ شود، قبل از اینکه بودجه و منابع خود را برای حفظ حاکمیت یک کشور دیگر خرج کنیم.»

جنگ ۲.۵ ساله اوکراین پس از اینکه نیروهای مسکو با سرعت بیشتری از اوایل جنگ پیشروی کرده‌اند، در حال ورود به مرحله‌ای است که برخی از مقامات می‌گویند می‌تواند مرحله نهایی آن باشد.

جنگ اوکراین ارتش روسیه

هر تلاش تازه‌ای برای پایان دادن به جنگ احتمالاً شامل مذاکرات صلح خواهد بود، که از ماه‌های اولیه جنگ تاکنون برگزار نشده است.

نیروهای مسکو حدود یک پنجم خاک اوکراین را اشغال کرده‌اند. روسیه اعلام کرده است که جنگ نمی‌تواند پایان یابد مگر آنکه الحاق‌های ادعایی آن به رسمیت شناخته شود.

در مقابل، کی‌یف خواستار بازپس‌گیری تمامی سرزمین‌های خود است، موضعی که به‌طور کلی توسط متحدان غربی نیز حمایت می‌شود.