به گزارش اکوایران، نماینده سعودی به تغییر مستقیم متن مذاکرات رسمی اجلاس اقلیمی کوپ۲۹ متهم شده است.

معمولاً ریاست‌های کوپ، متون مذاکرات را به صورت فایل‌های PDF غیرقابل ویرایش به طور همزمان برای تمام کشورها ارسال می‌کنند تا مورد بحث قرار گیرند. به گفته یک کارشناس دادن دسترسی ویرایش به یک طرف «ریسک به خطر انداختن کل کوپ را به همراه دارد.»

به گزارش گاردین، عربستان سعودی، کشوری غنی از نفت، توسط بسیاری به عنوان مانعی مداوم برای اقدام در نشست‌های اقلیمی سازمان ملل برای کاهش سوزاندن سوخت‌های فسیلی شناخته می‌شود و در کوپ۲۹ به عنوان یک «عامل مخرب» توصیف شده است.

اوایل روز شنبه، یک سند توسط ریاست اجلاس آذربایجان منتشر شد که به‌روزرسانی‌هایی در متن مذاکرات مربوط به برنامه کار انتقال عادلانه (JTWP) داشت. این برنامه با هدف کمک به کشورها برای حرکت به سوی آینده‌ای پاک‌تر و منعطف‌تر و کاهش نابرابری‌ها طراحی شده است.

این سند با «تغییرات ردیابی‌شده» از نسخه‌ای که قبلاً منتشر شده بود ارسال شد. در دو مورد، سند نشان داد که تغییرات مستقیماً توسط باسل السبعیتی، از وزارت انرژی عربستان و مسئول برنامه کار انتقال عادلانه، انجام شده است. به گفته گاردین، این سند برای ویرایش به کشورهای دیگر ارسال نشده بود.

یکی از تغییرات، بخشی از متن را حذف می‌کند که نوشته بود: «طرف‌ها را تشویق می‌کند تا مسیرهای انتقال عادلانه را در توسعه و اجرای NDCها، NAPها و LT-LEDSهایی که با نتیجه اولین ارزیابی جهانی و مقررات مرتبط با توافق پاریس همسو هستند، در نظر بگیرند.» (NDCها مشارکت‌های ملی تعیین‌شده، NAPها برنامه‌های انطباق ملی و LT-LEDSها استراتژی‌های توسعه بلند مدت کم کردن انتشار آلایندگی هستند.)

سوخت فسیلی

کاترین آبرو، مدیر مرکز سیاست‌های بین‌المللی اقلیمی، گفت: «همه طرف‌ها باید در این فرآیند و هنگام پیشرفت مذاکرات، متون ریاست را مشاهده کنند و این کار معمولاً با انتشار فایل‌های PDF غیرقابل ویرایش به‌طور همزمان برای همه طرف‌ها انجام می‌شود. دادن دسترسی ویرایش به یک طرف، به‌ویژه طرفی که هدفش بازگرداندن توافق جهانی تاریخی سال گذشته برای گذار از سوخت‌های فسیلی به انرژی تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی است، نشان‌دهنده کمبود نگران‌کننده استقلال و بی‌طرفی است و به وضوح با روح و قوانین این فرآیند مغایرت دارد.»

او افزود: «این نوع رفتار از سوی ریاست، ریسک به خطر انداختن کل کوپ را به همراه دارد.»

دو گروه - اتحاد کشورهای کوچک جزیره‌ای و کشورهای کمتر توسعه‌یافته - در روز شنبه از یک جلسه کلیدی خارج شدند و گفتند که توسط ریاست اجلاس مورد مشورت قرار نگرفته‌اند.

آنا لنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، روز شنبه پیش از افشای ویرایش گفت: «ما در میانه یک بازی قدرت ژئوپلیتیکی توسط چند کشور دارای سوخت فسیلی هستیم. ما اجازه نخواهیم داد آسیب‌پذیرترین‌ها، به ویژه کشورهای کوچک جزیره‌ای، توسط معدود کشورهای ثروتمند منتشرکننده سوخت‌های فسیلی، که متأسفانه در حال حاضر از حمایت رئیس کوپ۲9 برخوردارند، غارت شوند.»

به گزارش سال ۲۰۲۳ شبکه علوم اجتماعی تغییرات اقلیمی: «یک کشور نقش فوق‌العاده‌ای در تضعیف پیشرفت مذاکرات اقلیمی جهانی، سال به سال داشته است؛ عربستان سعودی. این غول سوخت فسیلی ۳۰ سال است که سابقه ممانعت دارد و از بخش ملی نفت و گاز خود محافظت می‌کند و تلاش می‌کند که مذاکرات اقلیمی سازمان ملل کمترین پیشرفت ممکن را، با کندترین سرعت ممکن، داشته باشد.»

این گزارش افزود: «نمایندگان ریاض از فعال‌ترین‌ها در تمام مسیرهای مذاکرات اقلیمی سازمان ملل هستند و اغلب در برابر تلاش‌ها برای کاهش سوخت‌های فسیلی مقاومت می‌کنند. علیرغم افزایش دما در سراسر عربستان سعودی و کاهش منابع آب‌های زیرزمینی، ریاض نشانه‌ای از تغییر استراتژی نشان نداده است.»