به گزارش اکوایران، هفته گذشته، یک سایت صنایع دفاعی در شهر مرکزی دنیپرو در اوکراین با موشک بالستیک روسیه هدف قرار گرفت. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، این حمله را پاسخی به «اقدامات تهاجمی ناتو علیه روسیه» توصیف کرد.

استفاده مسکو از این سلاح جدید که به نام «اورشنیک» نام‌گذاری شده است، پس از مجموعه حملات موشکی اوکراین به غرب خاک روسیه با استفاده از موشک‌های دوربرد اتکمز تأمین‌شده توسط ایالات متحده انجام شد. این حملات تأسیسات نظامی در مناطق بریانسک و کورسک را هدف قرار دادند.

به گزارش الجزیره، پوتین در بیانیه‌ای تأیید کرد که این حملات اوکراین باعث تلفات در میان نیروهای روسیه شده است.

اورشنیک

یک ساکن جوان سن‌پترزبورگ که خواست نامش فاش نشود، گفت: «من می‌ترسم.» او مانند بسیاری از روس‌ها، خانواده‌ای در اوکراین دارد. او به الجزیره گفت: «این وضعیت آزاردهنده است چون تمام خانواده‌ام در اوکراین هستند. وقتی موشک‌های روسی به آنجا پرتاب می‌شوند، خیلی بد است و وقتی موشک‌های اوکراینی اینجا پرتاب می‌شوند، ترسناک است. هیچ چز خوشایندی در این وضعیت وجود ندارد.»

او افزود: «امید بود که اوضاع کم‌کم آرام شود چون مدت زیادی بود که هیچ چیز به شهر اوکراینی من، زاپوریژیا، اصابت نکرده بود. اما حالا حملات با دو برابر شدت شروع شده است. در ذهنم فقط آشفتگی است.»

اما دیگران کمتر نگران این تشدید تنش بودند که برخی ناظران هشدار داده‌اند ممکن است به رویارویی هسته‌ای روسیه با ناتو تبدیل شود.

یک زن مسکویی به نام داشا که در اوایل ۳۰ سالگی خود است و از الجزیره خواست نام خانوادگی او منتشر نشود، گفت: «من فکر نمی‌کنم موشک‌ها روی مسکو یا لندن فرود بیایند، اگرچه پهپادهای اوکراینی اکنون بر فراز مسکو پرواز می‌کنند. اما می‌دانید، وقتی می‌گویند جنگ جهانی سوم رخ خواهد داد و روسیه به سوئیس حمله خواهد کرد و از این حرف‌ها، من چنین فکری نمی‌کنم، اما باید صبر کرد و دید. چیزی که اکنون در حال رخ دادن است، البته وضعیتی کاملاً به هم ریخته است.»

اِوجنیا، زنی در دهه شصت زندگی‌اش، گفت که زندگی‌اش به‌طور عادی ادامه دارد.

او گفت: «من به این چیزها توجه نمی‌کنم. هیچ‌کس نمی‌داند چه خواهد شد، پس چرا وحشت کنیم؟ من تازه از یک تعطیلات طولانی از مسکو به سن‌پترزبورگ برگشتم.»

حتی با این وجود، برخی هشدارهای کرملین را تکرار می‌کنند.

الک، یک ساکن ۵۱ ساله سن‌پترزبورگ، گفت: «من فکر می‌کنم که این هرج‌ومرج دامن غرب را خواهد گرفت.»

هشدار قانون‌گذار روس به رسیدن به «خطرناک‌ترین مرحله» جنگ 

اواسط نوامبر، پس از ماه‌ها تردید، رئیس‌جمهور آمریکا، جو بایدن، که دوران ریاست‌جمهوری او رو به پایان است، سرانجام به کی‌یف اجازه داد از موشک‌های اتکمز برای هدف قرار دادن مکان‌هایی در روسیه استفاده کند. همزمان، بریتانیا نیز به کی‌یف اجازه استفاده از موشک‌های دوربرد «استورم شَدو» در خاک روسیه را داد.

پوتین که از این اقدامات خشمگین شده بود، چند روز پس از آنکه بریتانیا و آمریکا به کی‌یف اجازه استفاده از این موشک‌های کروز برای حمله به روسیه را دادند، دکترین جدید هسته‌ای روسیه را امضا کرد. بر اساس این اصلاحات، روسیه آستانه استفاده از زرادخانه هسته‌ای خود را کاهش داده است.

طبق این اصلاحات، روسیه و متحدش بلاروس اکنون می‌توانند در صورت حمله متعارف از سوی یک کشور غیرهسته‌ای، مانند اوکراین، که از یک قدرت هسته‌ای حمایت می‌شود، با حمله هسته‌ای پاسخ دهند. بسیاری از کشورهای ناتو که از اوکراین حمایت می‌کنند، از جمله آمریکا و بریتانیا، دارای سلاح‌های هسته‌ای هستند.

اگرچه این پروتکل‌های جدید از سپتامبر در دست تدوین بود، اجرای آنها همزمان با تبادل موشکی میان روسیه و اوکراین، خطرات جنگی که تقریباً سه سال است ادامه دارد را افزایش داد.

کنستانتین کوساچف، قانون‌گذار روسی، روز پنجشنبه به سی‌ان‌ان گفت: «من معتقدم که در حال حاضر در خطرناک‌ترین مرحله قرار داریم، به این دلیل ساده که ایالات متحده در شرایط یک دولت نیمه‌فعال قرار دارد. بایدن و تیمش می‌خواهند بخشی از تاریخ مثبت و نتیجه‌بخش، به تعبیر خودشان، شوند.»

در برنامه تلویزیونی خود، مجری طرفدار کرملین، ولادیمیر سولویوف، با تمسخر غرب، درباره غرق کردن جزایر بریتانیا با اژدر هسته‌ای روسیه به نام «پوزیدون» شوخی کرد. او با حرکاتی نمایشی گفت: «می‌خواهم پوزیدون را ببینم. بسیار زیبا خواهد بود. زیبایی آن موج، درخشندگی تابش.»

این تهدیدی است که مقامات ارشد روس، از جمله دیمیتری مدودف، رئیس‌جمهور سابق و معاون کنونی شورای امنیت روسیه، پیش‌تر نیز بارها مطرح کرده‌اند. «احتمال تشدید تنش بزرگ بعید است.»

با این حال، اولگ ایگناتوف، کارشناس روسیه در گروه بین‌المللی بحران، گفت که چند حمله شدیدتر اوکراین به خاک روسیه بعید است که مسیر جنگ را تغییر دهد.

او از مسکو به الجزیره گفت: «پیش از اینکه اوکراین مجوز حمله را دریافت کند، اجماع این بود که این مجوز هیچ تغییر نظامی ایجاد نخواهد کرد.»

او توضیح داد که کی‌یف احتمالاً بیشتر از «مزایای سیاسی و اخلاقی» چیزی به دست نخواهد آورد، زیرا برد و تعداد موشک‌هایی که اوکراین در اختیار دارد محدود است.

او افزود: «حملات پراکنده با استفاده از تعداد کمی موشک بعید است که منجر به تشدید تنش بزرگ شود. فکر می‌کنم بحران زمانی رخ خواهد داد که اوکراین با تعداد زیادی موشک به یکباره حمله کند و خسارات عمده‌ای وارد کند، یا اگر یک حمله باعث تلفات بزرگ در میان نظامیان یا غیرنظامیان روس شود. در آن صورت روسیه ممکن است مسیر تشدید بیشتری را در پیش گیرد.»

در همین حال، واشنگتن و کرملین هر دو علاقه‌مند به محدود کردن این درگیری هستند.

جنگ اوکراین ارتش روسیه

او ادامه داد: «فکر می‌کنم هم پوتین و هم غرب می‌خواهند از تشدید هسته‌ای و درگیری مستقیم بین روسیه و ناتو اجتناب کنند. از این نظر، چیزی برای روسیه یا غرب تغییر نکرده است. بایدن در حال فکر کردن به این است که چگونه به اوکراین کمک کند و در عین حال از یک سناریوی رویارویی با روسیه جلوگیری کند. پوتین در فکر این است که چگونه برتری در اوکراین را حفظ کند اما در عین حال از درگیری ناتو در این جنگ جلوگیری کند.»

او افزود که استقرار اورشنیک یک پیام بود که به ایالات متحده نشان می‌دهد روسیه آماده است اگر بایدن مرزهای «آنچه قابل قبول است» را گسترش دهد، فراتر رود. اما در نهایت، «هر دو طرف تمایلی به پیش رفتن بیشتر ندارند.»

در روزنامه روسی اکنون در تبعید نووایا گازتا، پاول پودویگ، کارشناس تسلیحات اتمی، استدلال کرد که پوتین ممکن است برای دستیابی به اهداف استراتژیک، نه تاکتیکی – یعنی ترساندن دشمن برای تسلیم شدن به‌جای تغییر مسیر یک نبرد – اگر دامنه درگیری شامل کشورهای ناتو شود، به گزینه هسته‌ای روی بیاورد.

پودویگ گفت اما اگر او به چنین استراتژی‌ای متوسل شود، خطر منزوی کردن کشورهایی را به همراه دارد که در غیر این صورت با روسیه همدل هستند و مایل به همکاری با آن هستند.