به گزارش اکوایران: رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، روز دوشنبه گفت که ترکیه «کلید» آنچه در سوریه اتفاق می‌افتد را در دست خواهد داشت. نیروهای مسلح مورد حمایت آنکارا اوایل این ماه دولت بشار اسد را سرنگون کردند.

ترامپ در نخستین اظهارات خود درباره نقش متحد ناتو در سوریه پس از جنگ، از آنچه آن را «نیروی نظامی عظیم» ترکیه توصیف کرد، تمجید  و گفت که این نیرو «در جنگ فرسوده نشده است».

به گزارش رویترز، ترامپ در یک کنفرانس خبری در اقامتگاه خود در پالم بیچ فلوریدا گفت: «با حمایت از نیروهای مسلح، ترکیه یک سرنگونی را بدون تلفات زیاد انجام داد». او افزود: «در حال حاضر، سوریه موارد نامشخص زیادی وجود دارد. فکر می‌کنم ترکیه کلید سوریه را در دست خواهد داشت.»

ترکیه که پس از چندین عملیات برون‌مرزی علیه شبه‌نظامیان کرد سوری (یگان‌های مدافع خلق، YPG) بخش‌هایی از شمال سوریه را کنترل می‌کند، از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ از حامیان اصلی گروه‌های مخالفی بود که قصد سرنگونی اسد را داشتند. اسد در طول این مدت از حمایت جمهوری اسلامی ایران و روسیه برخوردار بود.

پس از برکناری اسد، واشنگتن و آنکارا مذاکراتی برای جلوگیری از احیای مجدد داعش در سوریه برگزار کرده‌اند. واشنگتن حدود ۹۰۰ سرباز در شرق سوریه نگه داشته است تا مانعی در برابر ظهور مجدد این گروه شبه‌نظامی باشد.

ترامپ در پاسخ به اینکه با این نیروها چه خواهد کرد، اظهارات مبهمی داشت و در عوض به قدرت نظامی ترکیه اشاره کرد و بر روابط خود با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه تأکید کرد. او گفت: «اردوغان کسی است که من رابطه خیلی خوبی با او داشتم. او یک ارتش بسیار قدرتمند و قوی ساخته است.»

کشف گورهای دسته‌جمعی

در همین حال رئیس یک سازمان مدافع حقوق سوریان مستقر در ایالات متحده روز دوشنبه اعلام کرد که یک گور دسته‌جمعی در خارج از دمشق شامل اجساد حداقل ۱۰۰,۰۰۰ نفر پیدا شده است.

معاذ مصطفی در مصاحبه‌ای تلفنی با رویترز از دمشق گفت که این مکان در منطقه «القطیفه»، در ۴۰ کیلومتری شمال پایتخت سوریه، یکی از پنج گور دسته‌جمعی است که او در طی سال‌ها شناسایی کرده است.

مصطفی، رئیس «نیروی اضطراری سوریه» گفت: «صد هزار نفر کمترین برآورد ممکن از تعداد اجساد دفن‌شده در این مکان است. این یک برآورد به‌شدت و تقریباً ناعادلانه محافظه‌کارانه است». او همچنین افزود که مطمئن است تعداد گورهای دسته‌جمعی بیش از این پنج مکان است و علاوه بر سوری‌ها، قربانیان شامل شهروندان آمریکایی، بریتانیایی و سایر خارجی‌ها نیز هستند.

رویترز نتوانست ادعاهای مصطفی را تأیید کند.

تخمین زده می‌شود صدها هزار سوری از سال ۲۰۱۱ تاکنون، زمانی که سرکوب اعتراضات علیه حکومت اسد به یک جنگ داخلی تمام‌عیار تبدیل شد، کشته شده باشند. اسد بارها انکار کرده که دولتش مرتکب نقض حقوق بشر شده و منتقدان خود را به‌عنوان افراط‌گرایان معرفی کرده است.

سفیر سوریه در سازمان ملل، قصی الضحاک، بلافاصله به درخواست اظهار نظر پاسخ نداد. او این سمت را در ماه ژانویه، زمانی که اسد هنوز در قدرت بود در دست گرفت. اما هفته گذشته به خبرنگاران گفت که در انتظار دستورالعمل‌هایی از مقامات جدید است و «به دفاع و کار برای مردم سوریه ادامه خواهد داد.»

مصطفی پس از آنکه اسد به روسیه پرواز کرد و دولتش در برابر حمله سریع شورشیان که به حکومت بیش از ۵۰ ساله خانواده‌اش پایان داد، سقوط کرد، وارد سوریه شد. او پس از مصاحبه با شبکه بریتانیایی چنل4 در محل گور دسته‌جمعی در القطیفه، با خبرگزاری رویترز گفتگو کرد. او گفت که شاخه اطلاعات نیروی هوایی سوریه «مسئول انتقال اجساد از بیمارستان‌های نظامی، جایی که اجساد پس از شکنجه تا حد مرگ جمع‌آوری می‌شدند، شاخه‌های اطلاعاتی مختلف بود و سپس اجساد به گور دسته‌جمعی فرستاده می‌شدند». او افزود که اجساد همچنین توسط دفتر تشییع جنازه شهرداری دمشق منتقل می‌شد و کارکنان این دفتر به تخلیه آن‌ها از کامیون‌های یخچال‌دار کمک می‌کردند. 

مصطفی گفت: «ما توانستیم با افرادی صحبت کنیم که در این گورهای دسته‌جمعی کار کرده بودند و به‌طور مستقل از سوریه فرار کردند یا ما به آن‌ها کمک کردیم تا فرار کنند». او افزود که گروهش با رانندگان بولدوزر صحبت کرده‌اند که مجبور بودند قبرها را حفر کنند و «بارها طبق دستور، اجساد را فشرده می‌کردند تا در فضا جا شوند و سپس آن‌ها را با خاک می‌پوشاندند.»

مصطفی نگرانی خود را از اینکه مکان‌های گور دسته‌جمعی محافظت نشده‌اند ابراز کرد و گفت که این مکان‌ها باید برای حفظ شواهد در تحقیقات محافظت شوند.