امتناع اسرائیل از پیروی از مفاد آتشبس با حزبالله: فعلاً از لبنان خارج نمیشویم
اکوایران: بر اساس توافق آتشبس ماه نوامبر، نیروهای اسرائیلی و حزبالله توافق کردند که تا ۲۶ ژانویه، یعنی پایان دوره ۶۰ روزه مشخصشده در این توافق، از جنوب لبنان خارج شوند.
به گزارش اکوایران، اسرائیل اعلام کرده است که ارتش آن تا ضربالاجل روز یکشنبه از لبنان خارج نخواهد شد، تصمیمی که نقض توافق آتشبسی است که به ماهها درگیری با حزبالله پایان داده بود.
طبق این توافق، انتظار میرفت که اسرائیل تمام نیروهای خود را از جنوب لبنان خارج کند، اما کابینه اسرائیل اعلام کرد که بخشی از نیروهایش در جنوب لبنان باقی خواهند ماند و لبنان را به دلیل عدم پایبندی به تعهداتش در این توافق مقصر دانست.
به نوشته سیانان، دفتر نخستوزیری اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد: «خروج نیروهای دفاعی اسرائیل مشروط به استقرار ارتش لبنان در جنوب لبنان است. از آنجا که توافق آتشبس هنوز بهطور کامل توسط لبنان اجرا نشده، با هماهنگی کامل با ایالات متحده، روند خروج تدریجی ادامه خواهد یافت.»
پایان دوره ۶۰ روزه
بر اساس توافق آتشبس ماه نوامبر، نیروهای اسرائیلی و حزبالله توافق کردند که تا ۲۶ ژانویه، یعنی پایان دوره ۶۰ روزه مشخصشده در این توافق، از جنوب لبنان خارج شوند.
حزبالله روز پنجشنبه هشدار داد که اگر ارتش اسرائیل پس از روز یکشنبه در لبنان باقی بماند، «این یک نقض آشکار توافق محسوب خواهد شد.»
ارتش اسرائیل در ۱ اکتبر به جنوب لبنان حمله کرد که نقطه اوج یک جنگ کمشدت یکساله با حزبالله بود.
یک مقام اسرائیلی گفت که کابینه اسرائیل به دولت دونالد ترامپ اعلام کرده بود که خواستار باقی ماندن نیروهای اسرائیلی در لبنان برای حداقل ۳۰ روز دیگر است. کابینه امنیتی اسرائیل شب پنجشنبه برای بررسی این موضوع تشکیل جلسه داد.
هنوز مشخص نیست که آیا دولت ترامپ به این درخواست پاسخ داده یا آن را به دولت لبنان منتقل کرده است. فرستاده رئیسجمهور پیشین، جو بایدن، توافق میان اسرائیل و حزبالله را میانجیگری کرده بود.
یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده در بیانیهای اشاره کرد که جدول زمانی ممکن است قابل انعطاف باشد.
مایکل هرتزوگ، سفیر اسرائیل در واشنگتن، روز پنجشنبه به رادیو ارتش اسرائیل گفت که ضربالاجل ۶۰ روزه تعیینشده در توافق آتشبس نوامبر «قطعی نیست.»
او گفت: «ما در حال حاضر در حال گفتوگو با دولت ترامپ هستیم تا مدت زمان لازم برای استقرار ارتش لبنان و انجام وظایف آن طبق توافق افزایش یابد. در دولت جدید، درک درستی از نیازهای امنیتی ما و موضع ما وجود دارد و من معتقدم که در این موضوع هم به تفاهم خواهیم رسید.»
یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده گفت: «تعهدات مربوط به توقف خصومتها که از ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ اجرایی شده، اعلام میکند که خروج نیروهای دفاعی اسرائیل از منطقه جنوبی لیتانی باید در ۶۰ روز انجام شود. ارتش لبنان نشان داده است که اراده، تعهد و توانایی اجرای این توافق را دارد.»
بر اساس توافق نوامبر، نیروهای اسرائیلی و حزبالله باید تا ۲۶ ژانویه، پایان این دوره ۶۰ روزه، از جنوب لبنان خارج شوند.
یک مقام اسرائیلی که درخواست اسرائیل از ایالات متحده را توضیح داد، گفت اسرائیل درخواست تمدید ۳۰ روزه کرده و اعلام کرده است که پس از این مدت دوباره امکانسنجی خواهد کرد که آیا امکان خروج از جنوب لبنان وجود دارد یا نه. این مقام گفت که تمام پستهای استقراری که اسرائیل درخواست حفظ آنها را دارد، در کنار مرز اسرائیل و لبنان قرار دارند.
بر اساس توافق آتشبس، فقط ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل اجازه حضور در جنوب لبنان را خواهند داشت و حزبالله باید نیروهای خود را به شمال رودخانه لیتانی در لبنان ببرد.
دیوید منسر، سخنگوی کابینه اسرائیل، در یک جلسه خبری روز پنجشنبه درباره خروج حزبالله و استقرار ارتش لبنان گفت: «این موضوع هنوز محقق نشده است. حرکتهایی در جریان است، اما این حرکتها به اندازه کافی سریع نیست.»
حزبالله روز پنجشنبه هشدار داد که در صورت نقض توافق توسط اسرائیل، دولت لبنان باید «با هر وسیلهای که در اختیار دارد و طبق معاهدات بینالمللی، برای بازپسگیری سرزمین و بیرون کشیدن آن از چنگ اشغالگری اقدام کند.»
«مسیر بسیار مثبت»
مدتهاست که در اسرائیل گمانهزنیهایی مطرح شده است که کابینه اسرائیل پس از به قدرت رسیدن ترامپ، قصد دارد شرایط آتشبس خود با حزبالله را تغییر دهد.
وضعیت دقیق در جنوب لبنان هنوز مبهم است. ارتش اسرائیل در ماههای اخیر که آتشبس برقرار بود، به طور فشرده در حال حمله به اهداف حزبالله و تخریب چندین روستای لبنانی نزدیک به مرز بود. موضع نظامی حزبالله هنوز مشخص نیست.
واضحترین تصویر از وضعیت موجود توسط ارتش ایالات متحده ترسیم شده است که به همراه دولت فرانسه و سازمان ملل، آتشبس را نظارت میکند.
ژنرال جاسمپر جفرز، ژنرال ارشد آمریکایی که رهبری این تلاشها را بر عهده دارد، پس از سفری به جنوب لبنان در هفته گذشته اعلام کرد که «ایستهای بازرسی و گشتهای ارتش لبنان به طور مؤثر در سراسر جنوبغرب لبنان عمل میکنند.» او همچنین گفت که طرفین درگیر «در مسیر بسیار مثبتی قرار دارند تا خروج ارتش اسرائیل طبق برنامه ادامه یابد.»
در ماه جاری، پارلمان لبنان جوزف عون را که مورد حمایت ایالات متحده و پیشتر رئیس ستاد ارتش لبنان بود، به عنوان رئیسجمهور انتخاب کرد. این انتخاب پس از بیش از دو سال بنبست سیاسی که منجر به خلأ ریاستجمهوری شده بود، به وقوع پیوست. انتخاب عون با تلاشهای گسترده عربستان سعودی برای جلب حمایت لازم برای او صورت گرفت.
عون در سخنرانی پذیرش خود، که به عنوان نقشه راه برای دوره شش ساله ریاستجمهوریاش تلقی میشود، وعده داد که تحت حاکمیت دولت، تسلیحات را در انحصار دولت قرار دهد. این وعدهای بود که یک گسست واضح از سیاست نانوشتهای به شمار میرفت که برای چندین دهه حفظ شاخه نظامی حزبالله را برای مقابله با نیروهای اسرائیلی به رسمیت شناخته بود.
اما ساکنان شمال اراضی اشغالی در این خوشبینی درباره آتشبس با آمریکاییها اشتراک ندارند. ساکنان کریات شمونه قرار است روز یکشنبه علیه خروج اسرائیل از لبنان تظاهرات کنند.
سریت زهوی، کارشناس مرکز تحقیقاتی و آموزشی آلما اسرائیل گفت: «بیشتر جوامع شمالی هنوز خالی هستند. مردم میخواهند برگردند.»
او اضافه کرد که در شمال ترس گستردهای وجود دارد که خروج نظامی به حزبالله امکان دهد تا در نزدیکی مرز مستقر شود.
او گفت: «ارتش لبنان از خلع سلاح حزبالله بسیار فاصله دارد. ما از پیامدهای خروج کامل ارتش اسرائیل نگرانیم، چون ما هیچگونه اقدامی از سوی ارتش لبنان نمیبینیم.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شوک اخراج ناگهانی و انتصاب تازه دولت ترامپ؛ «تغییر بالقوه» در قبال تهران در راه است؟
-
کارتنخواب تبدیل به آسمانخواب شد/ چرا مسئولان علاقه به تغییر نام پدیدههای اجتماعی دارند؟
-
حمله پهپادی اوکراین کارخانه بزرگ تولید ریزتراشه روسی را از کار انداخت
-
پوتین: اگر ترامپ رئیسجمهور بود، «شاید» جنگ اوکراین رخ نمیداد
-
ترامپ ترمز بازار خودرو را کشید
-
اعتراض تهران به سفیر جمهوری آذربایجان بهخاطر تحرکات منفی اخیر
-
ترامپ، امیدوارم ایران توافق کند
-
ترامپ ارز دیجیتال دولتی را ممنوع کرد / پالس مثبت برای بازار رمز ارز
-
هشدار در خصوص سموم محصولات کشاورزی؛جان مردم درخطراست