به گزارش اکوایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز جمعه مجموعه‌ای از مانورها را در تنگه هرمز آغاز کرد که شامل حملات شبیه‌سازی شده به کشتی‌های مهاجم بود.

طبق گزارش‌ها و ویدئوهای پخش شده از تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی، این رزمایش دریایی پهپادها، موشک‌های سطح به سطح و اژدرها را به نمایش گذاشت. روز اول این رزمایش‌ها بر قدرت آتش ترکیبی، نظارت اطلاعاتی، دفاع هوایی و تاکتیک‌های سوار شدن بر کشتی‌ها متمرکز بود.

به گزارش المانیتور، تنگه هرمز یک مسیر دریایی باریک و حیاتی است که نزدیک به ۲۰ درصد از ترافیک نفت جهانی از آن عبور می‌کند.

به گزارش خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی، در اظهارات خود گفت پیام این رزمایش «دوستی منطقه‌ای» است و در عین حال قدرت نظامی جمهوری اسلامی را به نمایش می‌گذارد.

او اعلام کرد: «ما با قاطعیت در برابر هر تهدیدی خواهیم ایستاد.» همچنین در اشاره‌ای به ایالات متحده، خاطرنشان کرد که «کشورهای فرامنطقه‌ای» امنیت خلیج فارس را مختل می‌کنند. او افزود: «کشورهای متخاصم باید بدانند که ما با مشت‌های قدرتمند خود قاطعانه در برابر قلدری‌هایشان ایستادگی کرده و توطئه‌های شومشان را خنثی خواهیم کرد.»

گزارشی از رسانه ملی که این رزمایش را پوشش می‌داد، پرتاب اژدرهایی را نشان داد که به گفته آن رسانه، اهداف شبیه‌سازی شده را از یک زیردریایی هدف قرار دادند. این گزارش افزود که جزئیات فنی برد اژدرها و قابلیت‌های زیردریایی پیشرفته محرمانه باقی مانده است. به گفته دریادار تنگسیری، این تسلیحات برای «حفاظت از مسیرهای آبی بین‌المللی» طراحی شده‌اند.

نیروهای سپاه پاسداران همچنین انجام عملیات فرود روی عرشه کشتی‌ها را تمرین کردند، که یادآور حملات گذشته به کشتی‌های خارجی است که تهران آن‌ها را به «تجاوز» به آب‌های ایران متهم کرده است.

این مانورها در حالی برگزار می‌شود که تنش‌های منطقه‌ای پس از حملات حماس در ۷ اکتبر به اسرائیل و جنگ این رژیم علیه نوار غزه و نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی در سراسر خاورمیانه افزایش یافته است. در طول جنگ غزه، جمهوری اسلامی و اسرائیل به طور جداگانه در چندین مرحله از رویارویی محدود درگیر شدند، که نگرانی‌ها از احتمال وقوع یک جنگ تمام‌عیار بین این دو دشمن را افزایش داده است.

شبح چنین درگیری‌ای از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، که حمایت قاطع او از اسرائیل مقامات ایرانی را نگران کرده، افزایش یافته است.

با این حال، روز پنج‌شنبه ترامپ درباره حمایت از حمله احتمالی اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران اظهارات مبهمی داشت. او گفت: «باید ببینیم. من در چند روز آینده با افراد مختلف دیدار خواهم کرد»، و ابراز امیدواری کرد که تنش‌ها بدون نیاز به حمله نظامی حل شود. او افزود: «امیدوارم جمهوری اسلامی ایران معامله‌ای انجام دهد.»

در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز که روز پنج‌شنبه از دفتر بیضی شکل منتشر شد، ترامپ موضع قبلی خود را تکرار کرد که جمهوری اسلامی ایران «نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

ترامپ

تهران آمادگی خود را برای همکاری با نهاد نظارتی هسته‌ای سازمان ملل اعلام کرده است. با این حال، این آژانس بارها از عدم اجازه کامل جمهوری اسلامی برای دسترسی به برخی تأسیسات هسته‌ای شکایت کرده و درباره افزایش غنی‌سازی ایران به سمت برنامه تسلیحات هسته‌ای هشدار داده است.

جمهوری اسلامی هنوز به درخواست ترامپ برای یک روند سختگیرانه‌تر و چندبرابر شده نظارت هسته‌ای پاسخ نداده است. اما بحث در مورد مذاکره برای توافق جدید با واشنگتن به سرعت در تهران شدت گرفته، به‌ویژه با تلاش جناح‌های میانه‌رو برای تعامل با ترامپ، «معامله‌گر»، با هدف جلوگیری از فشار اقتصادی جدید بر اقتصاد بیمار ایران.

در مقابل، تندروها احساس «بی‌اعتمادی» دارند. آن‌ها معتقدند مذاکره با ترامپ نشان‌دهنده ضعف و «خیانت» به سردار سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، است که در سال ۲۰۲۰ در حمله‌ای به دستور ترامپ ترور شد.

اختلافات بر سر بستن تنگه هرمز

اهمیت مکانی که برای رزمایش‌های سپاه انتخاب شده است، یعنی تنگه هرمز، مدتهاست که در روایت‌های جناح‌های تندرو جمهوری اسلامی محوریت داشته است. آن‌ها اصرار دارند که بستن این مسیر آبی نفتی که اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، باید به عنوان یک اهرم چانه‌زنی در برابر تهدیدات اسرائیل و غرب استفاده شود.

روزنامه کیهان این هفته تهدید را تجدید کرد. کیهان اعلام کرد: «تنگه یکی از قدرتمندترین اهرم‌های جمهوری اسلامی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و اروپا است و می‌تواند در ائتلاف با روسیه و چین مورد استفاده قرار گیرد. ما باید نهایتاً آن را ببندیم.»

اما طیف‌های سیاسی در مورد چنین طرحی همچنان اختلاف نظر دارند. اصلاح‌طلبان ایران استدلال‌های متقابل ارائه کرده‌ و بر هزینه‌های احتمالی این اقدام تأکید دارند.

فریدون مجلسی، دیپلمات سابق، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فرارو در روز جمعه گفت: «بستن تنگه خشم چین و کشورهای عربی را برخواهد انگیخت.» مجلسی تأکید کرد که چنین اقدامی برای کشورهای عربی بیشتر از اروپایی‌ها اهمیت خواهد داشت.

او افزود: «با این اقدام، ما با همه کشورهای منطقه درگیر خواهیم شد. چرا باید در زمان تحریم‌هایی که باید فوراً رفع شوند، وارد جنگ و دشمنی با کل دنیا شویم؟»