به گزارش اکوایران، موشک‌های بالستیک کره‌شمالی که توسط روسیه به اوکراین شلیک شده‌اند، دقیق‌تر از همیشه‌اند. 2 منبع ارشد اوکراینی به خبرگزاری رویترز گفتند که موشک‌های بالستیک کره شمالی به‌طرز قابل‌توجهی دقیق‌تر از نمونه‌های مشابهی هستند که در یک سال گذشته استفاده شده‌اند.

در حالی که روابط رو به رشد مسکو و پیونگ‌یانگ، از واشنگتن تا سئول نگرانی ایجاد کرده است، این افزایش دقت که اکنون به حدود ۵۰ تا ۱۰۰ متر از هدف مورد نظر رسیده است، نشان می‌دهد که کره‌شمالی از میدان نبرد برای آزمایش فناوری موشکی خود استفاده می‌کند.

یک منبع نظامی که خواست نامش فاش نشود، گفت که در بیش از ۲۰ موشک بالستیک کره‌شمالی که در چند هفته گذشته به اوکراین اصابت کرده‌اند، بهبود چشمگیری در دقت مشاهده شده است. منبع دوم، یک مقام ارشد دولتی که در جریان این موضوع قرار دارد، این یافته‌ها را در گفت‌وگو با رویترز تأیید کرد.

یانگ اوک، کارشناس تسلیحات در مؤسسه مطالعات سیاسی آسان در سئول، هشدار داد که این پیشرفت‌های فناوری در موشک‌های کره‌شمالی می‌تواند پیامدهای خطرناکی برای امنیت منطقه و جهان داشته باشد و این مسئله می‌تواند تأثیر عمده‌ای بر ثبات در منطقه و جهان بگذارد.

این کارشناس توضیح داد که پیونگ‌یانگ در سال‌های اخیر به سرعت برنامه‌های نظامی خود را گسترش داده است و موشک‌های کوتاه‌برد و میان‌بردی ساخته که ادعا می‌کند قادر به حمل کلاهک هسته‌ای هستند. اما پیش از جنگ اوکراین، این کشور منزوی هرگز فرصت آزمایش تسلیحات جدید خود را در میدان نبرد نداشته است.

این پرتاب‌ها در حالی انجام می‌شود که رهبران مسکو و پیونگ‌یانگ با رد هرگونه معامله تسلیحاتی، در دیدار ماه سپتامبر در شرق دور روسیه بر گسترش همکاری‌های نظامی تأکید کرده بودند.

جنگ اوکراین

بازخورد مشتری

یانگ، کارشناس نظامی نیز گفت که منابع امنیتی او در اوکراین نیز بهبود دقت موشک‌های کره‌شمالی در حملات اخیر را تأیید کرده‌اند. او افزود: «کره‌شمالی در حال تولید موشک و دریافت بازخورد از مشتری خود -ارتش روسیه- است. این روند تجربه بیشتری برای ساخت موشک‌های قابل اعتمادتر در اختیارشان قرار می‌دهد.»

اما هنوز مشخص نیست که کره‌شمالی چه تغییراتی در موشک‌های خود ایجاد کرده است.

یک منبع نظامی نیز گفت که بررسی‌های انجام‌شده روی بقایای موشک‌ها هیچ تغییر محسوسی در طراحی آن‌ها را نشان نمی‌داد؛ هرچند که بقایای بسیار کمی برای تجزیه و تحلیل باقی‌مانده بود.

به گفته این منبع، دو احتمال مطرح است؛ نصب سیستم‌های ناوبری بهتر روی موشک‌ها و افزودن مکانیزم‌های کنترلی برای هدایت دقیق‌تر در هنگام پرواز.

یانگ در ادامه گفت که بهبود دقت موشک‌ها می‌تواند ناشی از عوامل دیگری نیز باشد، از جمله اطلاعات هدف‌گیری دقیق‌تر برای خدمه پرتاب، و تأمین قطعات جدید برای سیستم‌های هدایت‌شونده توسط روسیه و پیشرفت‌های حاصل از داده‌ها و تجربه‌های علمی که کره‌شمالی از این جنگ به دست آورده است.

تحلیل‌گران هشدار می‌دهند که این پیشرفت در دقت موشک‌های کره‌شمالی می‌تواند تهدیدی بزرگ برای کره‌جنوبی، ژاپن و حتی ایالات متحده باشد. همچنین، برخی نگران‌اند که کره‌شمالی ممکن است این فناوری را به کشورهای شکست‌خورده یا گروه‌های مسلح بفروشد، که می‌تواند به بی‌ثباتی بیشتر در نقاط مختلف جهان منجر شود.

یک منبع نظامی در مصاحبه‌ای در کی‌یف در تاریخ ۲۷ ژانویه فاش کرد که اوایل جنگ، دقت موشک‌های کره‌شمالی در حد یک تا ۳ کیلومتر بود، اما جدیدترین حملات، دقتی بین ۵۰ تا ۱۰۰ متر داشته‌اند. برای اولین بار است که این ارزیابی منتشر می‌شود.

به گفته این منبع، روسیه از اواخر سال ۲۰۲۳ شروع به شلیک موشک‌های کوتاه‌برد K-23، K-23A و K-24 کره‌شمالی به سمت اوکراین کرده است و تاکنون حدود ۱۰۰ موشک شلیک کرده است. کی‌یف همچنین ادعا می‌کند که روسیه میلیون‌ها گلوله توپ‌خانه‌ای از پیونگ‌یانگ دریافت کرده و هزاران سرباز از این کشور به کمک روسیه در جنگ آمده‌اند.

همچنین در ماه نوامبر، رویترز گزارش داد که کره‌شمالی در حال گسترش تأسیساتی است که موشک‌های K-23 را تولید می‌کند.

جنگ اوکراین

در فوریه ۲۰۲۴، دادستان کل اوکراین دقت تسلیحات کمتر شناخته‌شده کره شمالی را زیر سؤال برد و اعلام کرد که از میان ۲۴ موشکی که تا آن زمان شلیک‌شده بودند، تنها 2 موشک «نسبتاً دقیق» بوده‌اند.

موشک‌های کره‌شمالی با کلاهک‌های سنگین‌تر از مدل‌های روس

اگرچه موشک‌های بالستیک کره‌شمالی تنها بخش کوچکی از حملات موشکی روسیه به اوکراین را تشکیل می‌دهند، اما دارای کلاهک‌های بسیار سنگینی تا یک تن هستند و بردی تا ۸۰۰ کیلومتر دارند. برای مقایسه، موشک اسکندر-M روسیه که معادل این مدل‌ها محسوب می‌شود، کلاهکی کوچک‌تر دارد و برد آن به ۵۰۰ کیلومتر محدود است.

روابط میان مسکو و پیونگ‌یانگ از سال ۲۰۲۳، یعنی زمانی که وزیر دفاع وقت روسیه از کره‌شمالی بازدید کرد، به سرعت گسترش یافته است. سال گذشته، این  کشور یک پیمان «مشارکت راهبردی جامع» امضا کردند.

در نوامبر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه وقت آمریکا، در سفر به سئول هشدار داد که توسعه روابط کره‌شمالی و روسیه تهدیدی برای منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است.

شین وون-سیک، مشاور امنیت ملی کره جنوبی، نیز در همان ماه اعلام کرد که روسیه در ازای دریافت نیرو و تسلیحات از کره‌شمالی، سامانه‌های ضدهوایی و تجهیزات پدافندی به پیونگ‌یانگ داده است. همچنین، سازمان اطلاعات کره‌جنوبی بر این باور است که مسکو احتمالاً در تأمین قطعات موشک، حمایت مالی و حتی فناوری فضایی به کره‌شمالی کمک می‌کند.

یانگ اوک، کارشناس نظامی، نیز در این باره گفت: «کره‌شمالی هم در این معامله چیزهای را دریافت می‌کند.»