ادعای رویترز؛ اعلام آمادگی حزبالله برای مذاکره بر سر خلع سلاح
اکوایران: یکی از مقامات ارشد حزبالله به خبرگزاری رویترز گفت که حزبالله آماده است در صورت خروج اسرائیل از جنوب لبنان و توقف حملاتش، درباره سلاحهایش با رئیسجمهور لبنان گفتوگو کند.

به گزارش اکوایران، خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از مقامات ارشد حزبالله مدعی شد که این گروه آماده است در صورت خروج اسرائیل از جنوب لبنان و توقف حملاتش، درباره سلاحهایش با رئیسجمهور لبنان گفتوگو کند.
سه منبع سیاسی لبنانی گفتهاند که رئیسجمهور ژوزف عون، که مورد حمایت ایالات متحده است و در زمان آغاز به کارش در ژانویه وعده داده بود کنترل سلاحها را در انحصار دولت قرار دهد، قصد دارد بهزودی مذاکراتی را با حزبالله درباره زرادخانهاش آغاز کند.
بحث خلع سلاح از زمانی شدت گرفته که توازن قدرت با جنگ سال گذشته با اسرائیل و سقوط متحد سوری حزبالله، بشار اسد، برهم خورده است.
حزبالله از جنگ ۲۰۲۴ با اسرائیل بهشدت تضعیف شده، چرا که بسیاری از رهبران ارشد و هزاران نفر از نیروهایش کشته شدهاند و بخش بزرگی از زرادخانه موشکیاش نابود شده است.
مقام ارشد حزبالله گفت که این گروه آماده است درباره سلاحهایش در چارچوب یک استراتژی دفاع ملی گفتوگو کند، اما این موضوع منوط به خروج نیروهای اسرائیلی از پنج نقطه مرتفع در تپههای جنوب لبنان است.
این مقام ارشد به رویترز گفت: «اگر اسرائیل از آن پنج نقطه عقبنشینی کرده و تجاوزاتش به لبنان را متوقف کند، حزبالله آماده است درباره موضوع سلاحهایش گفتوگو کند.»
موضع حزبالله درباره امکان گفتوگو در مورد سلاحهایش تاکنون گزارش نشده بود. منابع مذکور بهدلیل حساسیتهای سیاسی نخواستند نامشان فاش شود.
دفتر رسانهای حزبالله به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد و ریاستجمهوری نیز از اظهارنظر خودداری کرد.
اسرائیل که در جریان جنگ نیروهای زمینی به جنوب لبنان اعزام کرد، عمدتاً عقبنشینی کرده اما در فوریه تصمیم گرفت استقرار نیروهای خود بر پنج تپه را ترک نکند. اسرائیل اعلام کرده که در نهایت قصد دارد، زمانی که اطمینان حاصل شود شرایط امنیتی مهیاست این نقاط را به نیروهای لبنانی تحویل دهد.
تمرکز دوباره بر سلاحهای حزبالله
با وجود آتشبس از ماه نوامبر، حملات هوایی اسرائیل همچنان فشار را بر حزبالله حفظ کرده، در حالی که واشنگتن خواستار خلع سلاح حزبالله شده و در حال آماده شدن برای مذاکرات هستهای با حامیان ایرانی این گروه است.
حزبالله قدرتمندترین گروه محور مقاومت در منطقه بود، اما پس از سقوط اسد، خطوط تأمین سلاح از طریق سوریه قطع شده است.
رویترز روز دوشنبه ادعا کرده بود که چند گروه مقاومت عراق برای نخستینبار آمادهاند برای جلوگیری از تشدید درگیری با دولت ترامپ در ایالات متحده، سلاحهای خود را زمین بگذارند.
حزبالله مدتهاست خلع سلاح را رد کرده و سلاحهایش را برای دفاع از کشور در برابر اسرائیل حیاتی میداند. اختلافات شدید بر سر زرادخانه این گروه در سال ۲۰۰۸ به یک جنگ داخلی کوتاهمدت انجامید.
آتشبس میان حزبالله و اسرائیل که با میانجیگری آمریکا حاصل شده، مستلزم آن است که ارتش لبنان همه پایگاههای نظامی را برچیند و تمام سلاحها را، از مناطقی در جنوب رود لیتانی خارج کند؛ رودی که در حدود ۲۰ کیلومتری شمال مرز اسرائیل به دریای مدیترانه میریزد.
دو منبع آگاه از دیدگاههای حزبالله گفتند این گروه در حال بررسی احتمال تحویل قدرتمندترین سلاحهای خود، از جمله پهپادها و موشکهای ضدتانک، به ارتش لبنان در مناطق شمالی رود لیتانی است.
درخواست برای جدول زمانی خلع سلاح
به گفته این منابع ژوزف عون تأکید کرده است مسأله سلاحهای حزبالله باید از طریق گفتوگو حل شود، چرا که تلاش برای خلع سلاح این گروه با زور میتواند به درگیری منجر شود.
پاتریارک بشاره بطرس الراعی، رهبر کلیسای مارونی لبنان، هفته گذشته گفت زمان آن فرا رسیده که همه سلاحها تحت کنترل دولت قرار گیرند، اما برای رسیدن به این هدف نیاز به زمان و دیپلماسی است، زیرا «لبنان توان تحمل جنگی دیگر را ندارد».
یک مقام لبنانی گفت کانالهای ارتباطی با ذینفعان در حال باز شدن است تا، پس از آنکه ارتش و نیروهای امنیتی، حاکمیت دولت را در سراسر لبنان گسترش دادند، «بررسی انتقال سلاحها» به کنترل دولت آغاز شود. او گفت این اقدام در راستای اجرای سیاستهای رئیسجمهور عون است.
این مقام افزود که موضوع همچنین با رئیس مجلس نبیه بری، یکی از متحدان کلیدی حزبالله، در حال بررسی موضوع است، زیرا او نقش مهمی در کاهش اختلافات ایفا میکند.
مورگان اورتگاس، فرستاده آمریکا که آخر هفته به بیروت سفر کرده بود، بار دیگر موضع واشنگتن را تکرار کرد که حزبالله و سایر گروههای مسلح باید هر چه سریعتر خلع سلاح شوند و ارتش لبنان باید این کار را انجام دهد.
کمال شهادی، وزیر وابسته به حزب نیروهای لبنانی که مخالف حزبالله است، به رویترز گفت چندین وزیر دولت لبنان خواستار یک جدول زمانی برای خلع سلاح هستند. او گفت فرایند خلع سلاح نباید بیش از شش ماه طول بکشد و به تجربه خلع سلاح شبهنظامیان پس از جنگ داخلی لبنان به عنوان سابقهای مشابه اشاره کرد.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، در سخنرانی ۲۹ مارس گفت که دیگر هیچ حضور نظامیای از حزبالله در جنوب رود لیتانی وجود ندارد و این گروه به توافق آتشبس پایبند بوده، در حالی که اسرائیل «هر روز آن را نقض کرده است». اسرائیل نیز حزبالله را متهم کرده که زیرساختهای نظامیاش را در جنوب حفظ کرده است.
حزبالله مسئولیت عقبنشینی اسرائیل و توقف حملاتش را بر دوش دولت لبنان گذاشته است. قاسم گفت هنوز برای راهحلهای دیپلماتیک زمان وجود دارد، اما هشدار داد که «مقاومت حضور دارد و آماده است» و اشاره کرد که اگر اسرائیل به توافق پایبند نماند، ممکن است حزبالله «به گزینههای دیگر» متوسل شود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
گام مهم دانشمندان برای نابینایان/ درمان نابینایی با طلا
-
ادعای اکسیوس درباره توافق موقت میان ایران و آمریکا
-
احمد الشرع: سوریه مایل به پیوستن به پیمان ابراهیم است
-
چشمانداز مسکن با توافق احتمالی+ فیلم
-
چرخش ترامپ از رقابت به تبانی با قدرتهای بزرگ؛ سرنوشت شوم اروپای قرن 19 تکرار میشود؟
-
دیدار سهجانبه ایران، روسیه و چین با گروسی در وین
-
ادعای تازه ترامپ درباره مذاکرات ایران و آمریکا: پیشرفتهای بسیار خوبی داریم
-
ایران حملات رژیم صهیونیستی به لبنان و ترور فعالان سیاسی را محکوم کرد
-
مس، نفت دنیای فردا