به گزارش اکوایران، رهبر چین، شی جین‌پینگ، هفته‌ای از دیپلماسی در جنوب شرق آسیا را با سفر به ویتنام در روز دوشنبه آغاز کرد؛ سفری که نشان‌دهنده تعهد چین به تجارت جهانی، درست در زمانی است که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، با اعمال تعرفه‌های جدید، اقتصاد جهانی را دچار آشوب کرده است.

به گزارش اسوشیتدپرس، اگرچه ترامپ برخی از تعرفه‌ها را متوقف کرده، اما چین همچنان استثنا باقی مانده، چرا که تعرفه‌هایی به میزان ۱۴۵ درصد بر اقتصاد دوم جهان همچنان پابرجاست.

به گفتهٔ نگوین خاک جیانگ، پژوهشگر مهمان در مؤسسه ISEAS–یوسف اسحاق در سنگاپور، سفر این هفته شی به این کشور اجازه می‌دهد که به جنوب شرق آسیا نشان دهد یک «ابرقدرت مسئول» است، برخلاف تصویری که ایالات متحده تحت رهبری ترامپ به جهان ارائه می‌دهد.

چین همچنین می‌تواند برای تقویت اتحادهای خود و یافتن راه‌حل‌هایی برای موانع سنگین تجاری‌ای که آمریکا بر صادرات این کشور اعمال کرده، تلاش کند.

شی در یادداشتی که به‌صورت مشترک در رسانه‌های رسمی چین و ویتنام منتشر شد نوشت: «در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای، هیچ برنده‌ای وجود ندارد. دو کشور ما باید قاطعانه از نظام تجارت چندجانبه، زنجیره‌های تأمین و صنعتی جهانی و باثبات، و محیط بین‌المللی باز و مبتنی بر همکاری حمایت کنند.»

او روز دوشنبه وارد هانوی شد و به مدت دو روز به عنوان بخشی از سفر رسمی در ویتنام خواهد بود.

اگرچه سفر شی احتمالاً از پیش برنامه‌ریزی شده بود، اما به دلیل جنگ تعرفه‌ای میان چین و آمریکا—دو اقتصاد بزرگ جهان—اهمیت ویژه‌ای یافته است. شی در ویتنام با تو لام، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام، و همچنین با نخست‌وزیر، فام مین چین، دیدار خواهد کرد.

نگوین گفت: «سفر به ویتنام، مالزی و کامبوج درواقع درباره این است که چین چگونه می‌تواند خود را از تاثیرات ترامپ محافظت کند.» او خاطرنشان کرد که شی از زمان آغاز ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۱۳، تنها دو بار به ویتنام سفر کرده و این سومین بار است که به این کشور می‌رود، سفری که تنها یک سال پس از دیدار قبلی‌اش در دسامبر ۲۰۲۳ انجام می‌شود.

به گفته هوآنگ لی-تهو از گروه بین‌المللی بحران، زمان‌بندی این سفر «پیامی سیاسی قوی» دارد مبنی بر اینکه جنوب شرق آسیا برای چین اهمیت دارد. او افزود که با توجه به شدت تعرفه‌های ترامپ و با وجود تعلیق ۹۰ روزه آن‌ها، کشورهای جنوب شرق آسیا نگران‌اند که در صورت اجرایی شدن تعرفه‌ها، روند توسعه‌شان پیچیده‌تر شود.

او گفت: «سفر شی برای نمایش این است که چین نقطه مقابل آمریکا است، آمریکایی که زورگو است و صرفاً به منافع خود فکر می‌کند. در این زمان بحرانی، انتظار زیادی وجود دارد درباره اینکه چین چه نوع رهبری و ابتکارهایی را ارائه خواهد داد،»

ویتنام در متعادل‌سازی روابطش با آمریکا و چین تجربه زیادی دارد. این کشور مانند چین تحت سیستم کمونیستی تک‌حزبی اداره می‌شود، اما روابط محکمی با آمریکا دارد.

در سال ۲۰۲۳، ویتنام تنها کشوری بود که هم رئیس‌جمهور آمریکا، جو بایدن، و هم رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، را پذیرفت. در همان سال، این کشور سطح روابط دیپلماتیک خود با آمریکا را به بالاترین سطح، یعنی هم‌سطح با چین و روسیه ارتقا داد.

ویتنام یکی از بزرگ‌ترین برندگان تلاش کشورها برای جداسازی زنجیره‌های تأمین از چین بود، چرا که بسیاری از کسب‌وکارها به این کشور منتقل شدند. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ویتنام است و طبق گزارش رسانه‌های دولتی چین، تجارت میان چین و ویتنام در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل ۱۴.۶ درصد افزایش داشته است.

به گفته جیانگ، تحلیل‌گر مؤسسه ISEAS–یوسف اسحاق در سنگاپور اما شدت گرفتن جنگ تجاری، ویتنام را در «وضعیتی بسیار پرمخاطره» قرار داده است؛ به‌ویژه با توجه به این تصور در ایالات متحده که ویتنام به‌عنوان راهی پنهانی برای ورود کالاهای چینی عمل می‌کند. پیش از تعلیق ۹۰ روزه تعرفه‌ها، ویتنام تحت دستور ترامپ با تعرفه‌هایی تا ۴۶ درصد مواجه شده بود.

چین و ویتنام اختلافات واقعی و بلندمدتی دارند. آن‌ها بر سر قلمرو در دریای چین جنوبی اختلاف دارند و ویتنام بارها با گارد ساحلی چین درگیر شده، اما این رویارویی‌ها را به‌ندرت علنی می‌کند.

پس از ویتنام، انتظار می‌رود که شی جین‌پینگ به مالزی و سپس به کامبوج سفر کند.