اکوایران: در حالی که تنش‌های نظامی در خاورمیانه کماکان با ادامه حملات هوایی اسرائیل به جنوب همراه است، هم‌زمان فضای دیپلماتیک پیرامون ایران و ایالات متحده نیز با اظهارات متناقض، فشارهای سیاسی و بازنگری در پیش‌نویس توافق‌ها پیچیده‌تر شده است. از یک‌سو ترامپ با تأکید بر «عدم عجله» در مذاکرات، روند دیپلماتیک را محتاطانه و زمان‌بر توصیف می‌کند و از سوی دیگر، گزارش‌ها از اصلاحات سخت‌گیرانه‌تر در چارچوب توافق پیشنهادی و هم‌زمان تهدید به گزینه‌های نظامی حکایت دارد.

به گزارش اکوایران، در حالی که آتش‌بس جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا وارد روز پنجاه و چهارم و مرحله‌ای بحرانی و پیچیده شده است، ترکیبی از تنش‌های نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی، چشم‌انداز دستیابی به توافق صلح در این منطقه را پیچیده‌تر کرده است.

از یک‌سو، حملات هوایی اسرائیل به مناطق جنوبی لبنان و گلوله‌باران شهرهایی مانند ارنون، کفر تبنیت و دبیبین نشان می‌دهد که اسرائیل همچنان با شدت و تمرکز بر تهدیدات خود علیه گروه‌های مسلح در لبنان عمل می‌کند و تلاش دارد توان عملیاتی این گروه‌ها را محدود کند. از سوی دیگر، ایالات متحده با محوریت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روند مذاکرات دیپلماتیک با ایران را با دقت و احتیاط بیشتری دنبال می‌کند، در حالی که واشنگتن گزینه‌های نظامی خود را نیز در حالت آماده‌باش حفظ کرده است.

تحلیلگران، از جمله ویکتور دیویس هانسون، پژوهشگر مؤسسه هوور، معتقدند که ایران حتی در شرایط تحمل خسارت‌های سنگین، بقای نظام سیاسی خود را به‌عنوان پیروزی تلقی می‌کند و از مذاکرات جاری برای خرید زمان و افزایش نفوذ منطقه‌ای بهره می‌برد.

این رویکرد تهران، ترکیب فشار دیپلماتیک و تهدیدات نظامی را برای آمریکا و متحدانش به یک معادله پیچیده تبدیل کرده است. ترامپ با بازنگری در توافق‌های پیشنهادی و اعمال اصلاحات سخت‌گیرانه‌تر، تلاش دارد تهران را به پذیرش چارچوبی که از پیش به رهبر ایران ارسال شده، ترغیب کند و هم‌زمان از شتاب‌زدگی در مذاکرات جلوگیری نماید.

این شرایط، تصویر کلی از وضعیت منطقه را به‌صورت یک توازن ظریف میان فشار و دیپلماسی، تهدید نظامی و مذاکره پیچیده ارائه می‌دهد؛ توازنی که هرگونه اشتباه یا عجله می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای برای امنیت و اقتصاد جهانی داشته باشد، از جمله نوسانات قیمت انرژی و بی‌ثباتی در تنگه راهبردی هرمز.

صدای انفجار در قشم

14:20 | به نقل از خبرگزاری مهر، صدای یک انفجار در محدوده شهرستان قشم از سوی چندین منبع محلی گزارش شده است.

ساکنان مناطق مرکزی و جنوبی جزیره، وقوع این صوت ناگهانی را تأیید کرده‌اند.+بر اساس این گزارش، هنوز ماهیت این صداها به طور دقیق مشخص نیست.

قالیباف: تا حقوق ملت ایران را نگیریم، توافقی در کار نیست

14:00 | محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در جلسه مجازی امروز (یکشنبه ۱۰ خرداد) در نطق پیش از دستور خود گفت: سربازان میدان مبارزه‌ دیپلماسی، هیچ اعتمادی به حرف‌ها و وعده‌های دشمن ندارند. آنچه برای ما ملاک است دستاوردهای عینی است که باید کسب کنیم تا در مقابل آن دست به انجام تعهدات خود بزنیم و تا اطمینان پیدا نکنیم که حقوق ملت ایران را گرفته‌ایم، هیچ توافقی را تأیید نخواهیم کرد.

قالیباف ادامه داد:  تضمین این راهبرد، جان ماست که کف دست گرفته‌ایم تا نثار مردم ایران کنیم. به فضل الهی و باایستادگی و قدرت نیروهای نظامی و مردم عزیز و مبعوث شده‌ ایران در کنار مجاهدت‌های مدیران و مسئولان برای کاهش مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم، اطمینان دارم که از این جنگ بزرگ با پیروزی خارج خواهیم شد و همانگونه که امام شهید ما در هفته‌های پایانی عمر شریف‌شان فرمودند: «به زودی زود، خداوند، احساس پیروزی را در دل های همه‌ مردم ایران رواج خواهد داد.»

ادعای روزنامه اسرائیلی از روند مذاکرات ایران و آمریکا

13:20|  روزنامه اسرائیلی هاآرتص در گزارشی با عنوان «هرمز، اورانیوم و میلیارد‌ها دلار» نوشت: ایران برای توافق با آمریکا عجله‌ای ندارد.

این رسانه اسرائیلی درباره دست برتر ایران در مذاکرات با آمریکا افزود: پیشنهاد‌های جدید در پی آن هستند که خسارت‌های ایران در جنگ را جبران کنند و تنگه هرمز را دوباره به روی کشتیرانی بازگشایند، بی‌آنکه مستقیماً به اختلافات اصلی بر سر غنی‌سازی اورانیوم بپردازند.

هاآرتص، ایران را آماده دادن امتیاز ندانست و نوشت: به نظر می‌رسد تهران هیچ عجله‌ای برای مصالحه ندارد.

این رسانه، وضعیت به وجود آمده را شبیه شوخی دانست و افزود: «تقریباً یک توافق» می‌توانست عنوان یکی از آیتم‌های طنز برنامه محبوب اسرائیلی «ارتص نهدرت» (سرزمین شگفت‌انگیز) باشد، اما این ماجرا آن‌قدر واقعی است که نمی‌توان آن را یک شوخی دانست.

حملات هوایی اسرائیل به لبنان

09:30 | الجزیره در گزارشی نوشت، به گفته همکاران این رسانه در الجزیره عربی، حملات هوایی اسرائیل امروز صبح شهرهای جنوبی لبنان، ارنون، کفر تبنیت و کفر رمان را هدف قرار داده است.

گلوله‌باران اسرائیل همچنین منطقه کفرجوز در شهرستان نبطیه و شهر دبیبین در شهرستان مرجعیون را هدف قرار داد.

لبنان جنگ

ترامپ: برای رسیدن به توافق با ایران عجله‌ای ندارم

09:20 | دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز شنبه اعلام کرد که با وجود نگرانی‌ها درباره پیامدهای اقتصادی ادامه تنش‌ها، حاضر است مذاکرات با ایران را با سرعتی کمتر و با دقت بیشتری دنبال کند.

بنابه گزارش فاکس‌نیوز، ترامپ در گفت‌وگو با برنامه «دیدگاه من با لارا ترامپ» (My View with Lara Trump) تأکید کرد که شتاب‌زدگی در روند مذاکرات می‌تواند دستیابی به یک توافق مطلوب را دشوار کند.

او گفت: «من عجله‌ای ندارم. شاید بخواهم بگویم عجله دارم، چون می‌دانید قیمت بنزین قرار است کاهش پیدا کند؛ اما اگر عجله کنید، به توافق خوبی نخواهید رسید.»

رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به ادامه روند گفت‌وگوها افزود که دولتش همچنان در مسیر پیشبرد مذاکرات حرکت می‌کند و تمرکز اصلی آن جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

ترامپ اظهار کرد: «به‌آرامی اما با اطمینان، فکر می‌کنم به آنچه می‌خواهیم دست خواهیم یافت.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بررسی گزینه‌های پیش‌روی آمریکا در قبال ایران، از جمله ادامه مذاکرات و سناریوهای احتمالی نظامی، پس از نشست روز جمعه در اتاق وضعیت کاخ سفید همچنان ادامه دارد و تصمیم‌گیری نهایی به زمان بیشتری نیاز پیدا کرده است.

پژوهشگر آمریکایی: تهران از مذاکرات برای خرید زمان استفاده می‌کند

09:15 | ویکتور دیویس هانسون، پژوهشگر ارشد مؤسسه هوور، روز شنبه مدعی شد که رهبران ایران حتی در صورت تحمل خسارت‌های سنگین نظامی و اقتصادی، صرفاً حفظ قدرت و ادامه حیات نظام سیاسی را نوعی پیروزی تلقی می‌کنند.

هانسون در برنامه «زندگی، آزادی و لوین» گفت که تهران ممکن است با طولانی‌کردن روند مذاکرات و تداوم بی‌ثباتی در منطقه، در پی افزایش نفوذ خود باشد و هم‌زمان از مواجهه با یک شکست قطعی جلوگیری کند.

او اظهار کرد: آن‌ها بقا را به‌عنوان پیروزی تفسیر می‌کنند. هر روزی که همچنان بر سر قدرت هستند، می‌گویند: «ببینید، ما با قدرتمندترین کشور تاریخ تمدن روبه‌رو شدیم و هنوز پابرجا هستیم.»

هانسون همچنین مدعی شد که رهبران ایران خویشتن‌داری آمریکا را نه نشانه حسن نیت، بلکه نشانه ضعف تلقی می‌کنند و می‌کوشند از مذاکرات جاری برای خرید زمان بهره ببرند.

این پژوهشگر آمریکایی پیشنهاد کرد که رئیس‌جمهوری آمریکا، برای مذاکرات با ایران ضرب‌الاجل مشخصی تعیین کند و به‌صراحت اعلام شود که عدم دستیابی به توافق، پیامدهای اقتصادی و نظامی سنگینی برای جمهوری اسلامی در پی خواهد داشت.

اظهارات هانسون در حالی مطرح می‌شود که دولت ترامپ هم‌زمان با ادامه مذاکرات با ایران، در حال بررسی گزینه‌های پیش‌رو در صورت ناکامی روند دیپلماتیک است.

ارسال متن اصلاح‌شده‌ آمریکا  به ایران

08:45 | به گزارش تسنیم و به نقل از نیویورک تایمز، در حالی که رسانه‌های آمریکایی مدعی اعمال تغییرات جدید توسط دونالد ترامپ در چارچوب پیشنهادی تفاهم با ایران هستند، برخی منابع گزارش دادند که این نسخه اصلاح‌شده از طریق کانال‌های دیپلماتیک به تهران ارسال شده است.

روزنامه «نیویورک‌تایمز» به‌نقل از مقامات آمریکایی مدعی شد که واشنگتن با اعمال اصلاحاتی در پیش‌نویس تفاهم، آن را برای بررسی نهایی به تهران فرستاده است، بر اساس این گزارش، تغییرات مذکور با میانجی‌گری برخی کشورها از جمله پاکستان تدوین و نهایی شده است.

بر اساس ادعای این منبع، در این طرح پیشنهادی، پایان دادن به جنگ به‌ازای بازگشایی تنگه هرمز در نظر گرفته شده است.

طبق گزارش این منبع، حل‌وفصل پرونده‌های پیچیده و چالش‌برانگیز، از جمله برنامه هسته‌ای ایران، به دورهای بعدی مذاکرات موکول شده است تا روند حصول تفاهم اولیه با سرعت بیشتری طی شود.

ترامپ چه تغییراتی در توافق ایجاد کرد؟

05:20 | رسانه انتخاب به نقل از آکسیوس طی گزارشی نوشت، ترامپ در جلسه روز جمعه، خواستار چندین اصلاحیه در توافقی شد که فرستادگانش با همتایان ایرانی خود به آن دست یافته بودند.

دو مقام آمریکایی گفتند، ترامپ خواهان این توافق است و انتظار دارد آن را به زودی نهایی کند، اما مصمم است چند نکته را که برای او اهمیت دارند، به‌ویژه در مورد مواد هسته‌ای ایران، تقویت کند.

 درخواست ترامپ دور جدیدی از رفت‌وآمدها (یا مذاکرات رفت‌وبرگشتی) بین طرفین را آغاز کرده است که ممکن است چند روز به طول بینجامد. ترامپ از تیم خود خواست تا در مورد بندهای مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، تغییراتی در پیش‌نویس ایجاد کند.

در شکل فعلی آن، تفاهم‌نامه شامل تعهد ایران مبنی بر عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای است، اما فراتر از آن، هیچ امتیاز مشخصی را در بر نمی‌گیرد.

ترامپ همچنین می‌خواهد برخی از عبارت‌های مربوط به بازگشایی تنگه هرمز را اصلاح کند. یک مقام آمریکایی گفت که به ترامپ گفته شده حدود سه روز طول می‌کشد تا ایرانی‌ها پاسخ دهند.

هشدار پنتاگون به تهران؛ آمریکا آماده ازسرگیری حملات است

00:20 | پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، روز شنبه اعلام کرد که واشنگتن در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات با تهران، آماده ازسرگیری حملات علیه ایران است.

بنابه گزارش رویترز، این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که مذاکره‌کنندگان دو کشور در تلاش‌اند اختلافات عمده‌ای را که مانع دستیابی به توافق شده است، برطرف کنند.

هگست در حاشیه نشست امنیتی «گفت‌وگوی شانگری-لا» در سنگاپور گفت: «توانایی ما برای ازسرگیری حملات، در صورت لزوم، کاملاً حفظ شده است. ما از توانمندی بسیار بالایی برخورداریم.»

وزیر دفاع آمریکا در سخنرانی خود در این مجمع که مهم‌ترین نشست امنیتی آسیا با حضور مقام‌های دفاعی، نظامی و دیپلماتیک به شمار می‌رود، تأکید کرد که درگیری با ایران موجب کاهش تمرکز واشنگتن بر منطقه آسیا ـ اقیانوسیه نشده است.

او افزود: «ما می‌توانیم چند مأموریت را به‌طور هم‌زمان پیش ببریم. در حال تقویت صنایع دفاعی خود هستیم تا ظرفیت تولید مهمات را دو، سه و حتی چهار برابر افزایش دهیم و اطمینان حاصل کنیم که تمامی برنامه‌های عملیاتی ما در سراسر جهان به‌درستی تأمین می‌شوند.»

هگست همچنین گفت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در قبال مذاکرات با ایران «صبور» بوده و به دنبال دستیابی به «توافقی عالی» است؛ توافقی که تضمین کند ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.

ترامپ روز جمعه اعلام کرد که در نشستی در اتاق امن کاخ سفید، «تصمیم نهایی» خود را درباره پیشنهاد پایان جنگ ایران اتخاذ خواهد کرد. این پیشنهاد شامل تمدید ۶۰ روزه آتش‌بسی است که از اوایل آوریل برقرار شده و فرصت بیشتری برای دستیابی به توافقی دائمی فراهم می‌کند.

جنگی که به گفته منابع آمریکایی و اسرائیلی در ۲۸ فوریه آغاز شد، تاکنون هزاران کشته، عمدتاً در ایران و لبنان، برجای گذاشته است. همچنین اختلال در عبور و مرور از تنگه هرمز و افزایش بهای انرژی، پیامدهای اقتصادی گسترده‌ای در سطح جهان به همراه داشته است.

پیت هگست

چندین نیروی اسرائیلی در کمین مقاومت لبنان کشته شدند

01:30 | بنابه گزارش خبرگزاری تسنیم، رسانه‌های اسرائیلی رسما به کشته شدن یک نظامی و زخمی شدن 5 تن دیگر در دو حادثه جداگانه در مناطق درگیری مرزی اذغان کردند.

بر اساس گزارش رسانه‌های عبری، در پی وقوع دو حادثه جداگانه، یک نظامی ارتش اسرائیل کشته و 5 نفر دیگر زخمی شدند که وضعیت برخی از آن‌ها وخیم و برخی متوسط گزارش شده است.

رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان در تداوم حملات انتقام جویانه خود، استقرار خودروها و تجمع نظامیان ارتش دشمن اسرائیلی در منطقه «عریض دبّین» در حومه شهرک «دبّین» را با گلوله‌های توپخانه و رگبارهای موشکی هدف قرار دادند که منجر به آسیب و انهدام دو دستگاه تانک «مرکاوا» و عقب‌نشینی نیروهای دشمن (از این محور) شد.»

حزب الله همچنین با انتشار بیانیه‌ای استقرار خودرهای زرهی و تجمع نظامیان رژیم صهیونیستی را در اطراف شهرک «یحمر الشقیف» هدف حمله موشکی خود قرار داد. 

یک دستگاه تانک مرکاوای اسرائیل در عملیات جداگانه مقاومت در شهرک «البیّاضة» با موشک هدایت شوند هدف قرار گرفت و منهدم شد.  

نیویورک تایمز: ترامپ نسخه سخت‌گیرانه‌تری از توافق با ایران ارائه کرد

00:00 | سه مقام آگاه اعلام کردند که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، شرایط چارچوب پیشنهادی برای توافق با ایران را سخت‌گیرانه‌تر کرده و نسخه اصلاح‌شده آن را برای بررسی دوباره به طرف ایرانی ارسال کرده است.

به نوشته نیویورک تایمز و به گفته این مقامات، هنوز جزئیات دقیق تغییرات اعمال‌شده در متن توافق احتمالی مشخص نشده است.

دو مقام آگاه گفتند ترامپ نسبت به برخی مفاد توافق، به‌ویژه بخش مربوط به آزادسازی دارایی‌های مسدودشده ایران، ابراز نگرانی کرده است. او پیش‌تر نیز به‌شدت از باراک اوباما، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، به دلیل گنجاندن چنین بندی در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ انتقاد کرده بود.

یکی از این مقامات همچنین اظهار کرد که ترامپ از طولانی شدن روند پاسخ‌گویی ایران به پیشنهادهای ارائه‌شده از سوی آمریکا ناراضی است. این پیشنهادها با مشارکت چندین میانجی، از جمله پاکستان، تدوین شده‌اند.

به گفته این مقام، تغییرات جدید اعمال‌شده از سوی ترامپ با هدف افزایش فشار بر ایران و تسریع روند مذاکرات صورت گرفته است. بر اساس این ارزیابی، واشنگتن تلاش می‌کند تهران را به پذیرش چارچوبی ترغیب کند که پیش‌تر برای تأیید به رهبر جمهوری اسلامی ایران ارسال شده بود.

این مقام افزود که دسترسی و دریافت پاسخ از سوی رهبر ایران زمان‌بر بوده و هرگونه اصلاح در متن توافق، که در قالب یک یادداشت تفاهم تنظیم شده است، می‌تواند موجب تأخیرهای بیشتر در روند مذاکرات شود.

ترامپ روز جمعه به مدت دو ساعت در اتاق وضعیت کاخ سفید با مشاوران و مقام‌های ارشد دولت خود درباره آینده مذاکرات و راه‌های پایان دادن به درگیری‌ها گفت‌وگو کرد، اما این نشست بدون اعلام تصمیمی مشخص به پایان رسید.

بر اساس این چارچوب، عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علیه ایران در ازای بازگشایی تنگه هرمز و ازسرگیری کامل تردد در این آبراه راهبردی پایان خواهد یافت. تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین مسیرهای انتقال نفت و گاز جهان به شمار می‌رود.

مقامات همچنین تأکید کردند که برخی از پیچیده‌ترین موضوعات، از جمله سرنوشت برنامه هسته‌ای ایران، به مراحل بعدی مذاکرات موکول خواهد شد.

ایران آمریکا

دیپلماسی تحت فشار

با توجه به این متغیرها، مسیر پیش روی مذاکرات ایران و آمریکا همچنان مبهم و پرپیچ‌وخم است. هر تصمیم، چه در حوزه دیپلماتیک و چه در حوزه نظامی، می‌تواند معادلات منطقه‌ای را تغییر دهد و پیامدهای اقتصادی و امنیتی فراوانی به دنبال داشته باشد. در این شرایط، صبر و استراتژی دقیق، ابزار اصلی واشنگتن و متحدانش برای دستیابی به توافقی پایدار و جلوگیری از گسترش تنش در خاورمیانه خواهد بود. همزمان، ایران با رویکردی که بقای نظام را پیروزی می‌داند، نشان می‌دهد که تنها راه موفقیت دیپلماتیک در این بحران، درک دقیق از منطق و محاسبات طرف مقابل است؛ محاسباتی که می‌تواند مسیر منطقه را برای سال‌های آینده تعیین کند.