به گزارش اکوایران، به نظر می‌رسد عبارت «جمعه سیاه» ریشه‌ای اقتصادی و تجاری دارد. زمانی که کسب و کارها در ضرر هستند، اصطلاحا به آن منطقه‌ی قرمز می‌گویند و زمانی که فروش بالایی دارند، وارد منطقه سیاه می‌شوند. بعد از روز شکرگزاری، مردم برای خرید هجوم می‌برند که باعث رونق فروش و بازار می‌شود؛ و به همین دلیل این ایام به «جمعه سیاه» معروف است.

البته این توجیه درستی نیست. دلیل نام‌گذاری این روز، به دهه‌ی ۶۰ میلادی برمی‌گردد. افسران پلیس فیلادلفیا در توصیف هرج و مرج و هجوم توریست‌ها برای خرید از شهر، از عبارت «جمعه سیاه» استفاده می‌کردند. زیرا جمعیت زیاد برای پلیس مشکل‌ساز بود، چرا که مجبور بودند به خاطر حل ترافیک، راه‌بندان، تصادفات و دزدی‌ها در شیفت‌های طولانی‌تری کار کنند. تا دهه‌ی ۸۰، جمعه سیاه هنوز به نماد رونق و رشد خرید تبدیل نشده بود؛ تا اینکه بازاری‌ها ماجرای منطقه قرمز و سیاه را جا انداختند.

در جمعه سیاه چه می‌گذرد؟

معمولا فروشگاه‌ها تخفیفات مخصوصی را در مغازه و وبسایتشان قرار می‌دهند. برخی نیز با باز کردن درب مغازه قبل از طلوع آفتاب، سعی می‌کنند مشتری‌های بیش‌تری جذب کنند؛ عده‌ای حتی یک روز قبل، یعنی روز شکرگزاری، تخفیفات را آغاز می‌کنند.

شکارچیان تخفیف، قبل از شروع رویداد، دم فروشگاه‌ها منتظر می‌مانند تا زودتر از بقیه به جنس دلخواه خود برسند. فروشندگان از یک سال قبل، برای این رویداد برنامه‌ریزی می‌کنند؛ و این روز فرصتی‌ست که آن‌ها آخرین محصولات انبار را با نازل‌ترین قیمت حراج کنند.

محصولات پرطرفدار

مغازه‌ها برای کالاهای خاص و پر فروش، تخفیف‌هایی استثنایی قرار می‌دهند. محصولاتی مثل تلویزیون و لوازم الکترونیکی هوشمند از جمله کالاهایی هستند که مردم را به فروشگاه می‌کشانند؛ و زمانی که مشتری در آن‌جاست، ممکن است اجناس گران‌تری نیز بخرد. به همین دلیل تبلیغات جمعه سیاه برای فروشندگان اهمیت بالایی دارد و نمی‌خواهند جزئیات تخفیف‌ها زودتر از موعد لو برود.

جمعه پرحادثه

مشتریان به دنبال خواستنی‌ترین محصولات فروشگاه می‌روند که ممکن است به خشونت کشیده شود و یا حتی کسانی زیر دست و پا بمانند. مثلا در جمعه سیاه سال ۱۹۸۳، مشتریان در سراسر ایالات متحده، مشغول دعوا و کتک‌کاری شدند تا اسباب‌بازی محبوب سال را برای کودکانشان بخرند.

در سال ۲۰۰۸ نیز، یک کارگر انبار به خاطر ازدحام سنگین جمعه‌ی سیاه، زیر دست و پای مردم جان داد.

105591268-1543156642887gettyimages-1064543724

آمارها

در سال  ۲۰۲۰، برای اولین بار، بیش از ۱۴۵.۴ میلیون نفر به صورت آنلاین در جمعه‌ی سیاه خرید کردند؛ میزان خرید آنلاین نیز در آن مدت، چهل و چهار درصد افزایش داشت. البته به خاطر محدودیت‌های کرونایی برخی از فروشگاه‌ها، تعطیل بودند، پس منطقی‌ست که مردم به خرید آنلاین رو بیاورند.

البته در سال بعد، تعداد مشتریان آنلاین، به ۱۲۷.۸ میلیون نفر کاهش یافت. افرادی که در سال ۲۰۲۱ به صورت حضوری در جمعه سیاه خرید کردند، ۱۰۴.۹ میلیون نفر بود که نسبت به سال ۲۰۲۰، ۱۲.۶ میلیون نفر بیش‌تر بود.