به گزارش اکوایران، حجم اقتصاد ایران در پاییز سال گذشته نزدیک به 195 هزار میلیارد تومان برآورد شده که از این مقدار 52.1 درصد سهم بخش خدمات است. به بیان دیگر بیش از نیمی از ارزش افزوده اقتصادی کشور در بخش خدمات شکل می‌گیرد. بر همین اساس بخش خدمات بزرگترین بخش اقتصاد ایران محسوب می‌شود. به طبع این بخش بیشترین سهم از بازار کار را نیز در اختیار دارد.

تعداد کل شاغلین در پاییز سال گذشته حدود 24 میلیون نفر برآورد شده که بیش از 51 درصد آنان در بخش خدمات مشغول به کار هستند. از دو منظرِ سهم از تولید ناخالص داخلی و سهم از تعداد شاغلین، بخش خدمات مهمترین بخش اقتصاد کشور تلقی میشود.

بخش صنایع و معادن (بدون احتساب نفت و گاز) 25.8 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را در اختیار دارد، این در حالیست که سهم این بخش از بازار کار بالغ بر 34 درصد در پاییز امسال بوده است. چنانچه ارزش افزوده استخراج نفت و گاز را هم به بخش صنایع و معادن اضافه کنیم سهم این بخش از کیک اقتصاد کشور به 40 درصد می‌رسد، اما چون نفت و گاز فاقد اشتغالزایی قابل توجه هستند، بهتر است در معیار اشتغالزایی آورده نشوند.

سهم بخش کشاورزی از حجم اقتصاد ایران در پاییز سال گذشته 7.4 درصد برآورد شده، این در حالیست که سهم این بخش از جمعیت شاغل کشور 14.3 درصد بوده است. اینکه سهم این بخش از بازار کار حدودا دو برابر سهم اش از حجم اقتصاد است نشان می دهد شاغلین این بخش به نسبت از درآمد پایین تری برخوردار هستند.

بر اساس آخرین آمار منتشر شده از بازار کار؛ کل جمعیت شاغل ایران در پاییز سال گذشته 24 میلیون و 70 هزار نفر برآورد شده، بر این اساس نرخ اشتغال در اقتصاد ایران 37.7 درصد است. به بیان دیگر در کشور از هر ده نفری که در سن کار(15 ساله و بیشتر) قرار دارند، حدود چهار نفر دارای شغل هستند. همچنین نرخ بیکاری از 8.9 درصد در پاییز سال 1400 به 8.2 درصد در پاییز 1401 رسیده، در همین بازه نیز نرخ مشارکت اقتصادی کمی افزایش را تجربه کرده است. کاهش نرخ بیکاری همزمان با افزایش نرخ بیکاری به معنی بهبود نسبی وضعیت بازار کار است.

photo_2023-03-15_16-11-57