نرخ اشتغال ناقص استانها در پاییز ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گرفت؛
آژیر قرمز بهرهوری در 6 استان ایران
اکوایران: بررسیها نشان میدهد استان خراسان شمالی بالاترین نرخ اشتغال ناقص در پاییز امسال را به خود اختصاص داده است. در مقابل یزد پایینترین میزان نرخ اشتغال ناقص را داشته است.
به گزارش اکوایران، بازار کار شش استان کشور در پاییز امسال وضعیت نامناسبی در بهرهوری داشتهاند. در واقع براساس تعریف شغل ناقص، در این استانها با اینکه افراد تمایل به انجام کار بیشتر را داشتهاند اما بازار کار اجازه این امر را نداده است. به بیان دیگر محیط بازار کار جلوی افزایش تولید و بهرهوری را با محدود کردن ساعات کاری گرفته است.
براساس آمارهای تکمیلی مرکز آمار از وضعیت بازار کار در پاییز سال جاری، استان خراسان شمالی با نرخ اشتغال ناقص بالاتر از 17 درصد در صدر استانهای کشور در این زمینه قرار گرفته است. در قعر جدول استانها نیز یزد ایستاده که نرخ اشتغال ناقص در این استان برابر با 1 درصد برآورد شده است. به عبارت دیگر از هر 100 نفر جمعیت فعال در این استان تنها یک نفر به اشتغال ناقص مشغول بوده است.
اعداد و ارقام حاکی از آن است 6 استان کردستان، کرمانشاه، لرستان، قزوین و اردبیل در کنار خراسان شمالی از نظر نرخ اشتغال ناقص، ارقام بالایی را در پاییز 1403 تجربه کردهاند. همچنین نرخ اشتغال ناقص در تهران ، بوشهر و مازندران پایین بوده است.
نرخ اشتغال ناقص به چه معنا است؟
طبق تعریف مرکز آمار ایران، افراد ۱۵ ساله و بیشتر جمعیت حاضر در سن کار تلقی میشوند و وضعیت آنها در آمارهای بازار کار محاسبه میشود. این جمعیت به دو بخش جمعیت فعال و غیرفعال تقسیم میشود. جمعیت فعال مجموع افراد شاغل و بیکار است. آن دسته از جمعیت فعال که به دنبال کار هستند، ولی موفق به یافتن آن نمیشوند «بیکار» نامیده میشوند. از نسبت افراد بیکار به جمعیت فعال نیز نرخ بیکاری به دست میآید.
گروهی از افراد شاغل وجود دارند که اشتغال ناقص دارند. در واقع، این افراد به دلایل اقتصادی مثل رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت کار بیشتر، قرار داشتن در فصل غیر کاری و ... کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده، خواهان و آماده برای انجام کار اضافی در هفته هستند. به عبارت دیگر، افرادی که به مشاغل نامرتبط با مهارت و دانششان مشغول هستند.
وضعیت نرخ اشتغال ناقص در استانها
همانطور که گفته شد شاغل ناقص کسی است که توانایی یافتن شغل تمام وقت در بازار کار را نداشته و از همینرو در مشاغل نامرتبط با مهارت خود مشغول شده است. البته باید گفت معمولا دانشجویان به علت نیاز مالی ممکن است به صورت پاره وقت به مشاغلی ورود کنند که علاقه اصلی آنها نباشد.
بنابراین براساس مباحث طرح شده میتوان گفت استانهایی که نرخ اشتغال ناقص بالایی دارند از نظر بازار کار وضعیت نامناسبی دارند. به طوری که معمولا استانهایی که اشتغال ناقص بالایی دارند دارای نرخ بیکاری بالایی نیز هستند.
در پاییز امسال بالاترین نرخ اشتغال ناقص به خراسان شمالی تعلق گرفته که برابر با 17.7 درصد بوده است. بعد از این استان ، کردستان قرار گرفته که نسبت شاغلان ناقص در این استان به کل جمعیت فعال معادل 16.4 درصد محاسبه شده است. در رتبه سوم کرمانشاه است که نرخ اشتغال ناقصی برابر با 14.9 داشته است.
در طیف مقابل استانهای یزد، تهران و بوشهر پایینترین نرخ اشتغال ناقص را به نام خود ثبت کردهاند. به بیان دقیقتر در پاییز سال جاری نرخ اشتغال ناقص در بوشهر و تهران معادل 1.3 درصد برآورد شده و در استان یزد که کمترین نرخ اشتغال ناقص را به خود اختصاص داده، برابر با 1 درصد بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ناگفتههای دختر سیدحسن نصرالله بعد از 5 ماه/ پیکر پدرم را دیدیم و به شهادت رسیده است
-
سفر پر ماجرا به واشنگتن؛ دست رد ترامپ به سینه بیبی در مورد تهران؟
-
بدبینی ترامپ به تحریمها؛ رئیسجمهور آمریکا با وضع شدیدترین تعرفهها بهدنبال چیست؟
-
شهر موشکی نیروی دریایی سپاه در سواحل جنوبی کشور رونمایی شد
-
حذف یارانه نقدی دهکهای هشتم تا دهم از سال آینده
-
مدارس تهران فردا غیرحضوری شد/ آخرین خبر از تعطیلی مدارس کرج
-
طلا پالس داد؛ قیمت سکه سکته کرد
-
فراخوان واریز وجه برای 2 خودروی پرفروش ایران خودرو
-
پیشبینی روند واردات خودرو در سال ۱۴۰۴