بازار ارز در نیمه دوم سال

بعد از بازگشت رئیس‌جمهوری از سفر نیویورک بازار به اصلاح قیمت پرداخت. افرادی که هم‌زمان با سفر به گمان ریزش از بازار خارج‌شده بودند دوباره وارد بازار شدند و با انجام خرید آن‌ها قیمت دلار با شیب ملایمی رشد کرد و به ۱۱ هزار و پانصد تومان رسید. بررسی روند ۱۵ روز نخست پاییز از سال ۹۳ تا ۹۷ نشان می‌دهد که قیمت با شیب خیلی ملایم شروع به بالا رفتن می‌کند و بعد از حدود ۲ درصد رشد کاهش می‌یابد و سپس دوباره رشد می‌کند. اتفاقی که در سال ۹۷ رخ داد رشد شدید در ابتدای مهرماه و سپس کاهش بسیار شدید در روزهای بعدازآن است اما با توجه به غیرعادی بودن شرایط ۹۷ به نظر می‌رسد بازار ارز امسال هم از همان الگوی پیشین خود پیروی کند. با توجه به افزایش قیمت شدید سال گذشته بعضی از کارشناسان اعتقاد دارند که قیمت دلار به اندازه چند سال افزایش‌یافته است و دیگر از الگوی افزایشی سالانه در نیمه دوم سال پیروی نمی‌کند. به نظر می‌رسد نمی‌تواند بر اساس الگوهای قبلی درباره بازار ارز در فصل پاییز پیش‌بینی کرد اما می‌توان فرض کرد درصورتی‌که اتفاق خاصی رخ ندهد بازار احتمالاً شاهد کمی تعدیل قیمت به سمت بالا باشد.

پرتال ارزی چرا به وجود آمد؟

مینو کیانی راد، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در این بخش از برنامه «کرور» توضیح می‌دهد که سامانه ارزی بانک مرکزی بر اساس چه نیازی، چگونه و برای چه هدفی به وجود آمد و قرار بود چه تأثیری بر بازار ارز کشور داشته باشد. به گفته کیانی راد نقطه شروع پرتال ارزی جایی بود که تقاضا برای ارز ایجاد می‌شد که وزارت صمت بود و از مرحله ثبت سفارش کالا و خدمات شروع می‌شد و بعدازآن با چگونگی تأمین ارز و فروش آن به بانک‌ها ادامه می‌یافت. او می‌گوید حضورش در بانک مرکزی باعث شده تا ضرورت تجمیع سامانه‌های مصارف و منابع ارزی کشور در قالب یک سامانه یکپارچه در ذهن او شکل بگیرد و نظارت بر مصرف ارز را به‌صورت دقیق ممکن کند. او می‌گوید سخت‌ترین قسمت کار برخط کردن فرآیندها ازجمله ثبت سفارش‌ها بوده است. به گفته کیانی راد این پرتال قرار بوده در مرحله سوم تمام آئین‌نامه‌ها، مقررات، بخش‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها به تفکیک و هر آنچه مربوط به مسائل ارزی و تجاری کشور در سه نهاد وزارت صمت، بانک مرکزی و گمرک است تماماً در یک سامانه یکپارچه شود تا همپوشانی‌ها، موازی کاری و تضادها و اختلافات بین مقررات که باعث سردرگمی مردم می‌شد قابل استحصال بود و باعث غربال‌گری مقررات و هماهنگی آن‌ها در بخش‌های مختلف شود و مرحله بعدی کار برقراری ارتباط بین تمام سامانه‌های غیر بانکی ارزی کشور بود.

راه ایجاد ثبات از شناختن بازار می‌گذرد

کیانی راد توصیه می‌کند که اگر به سابقه کار برگردند و کاری که شروع‌شده را مطالعه کنند و نقاط ضعف آن را برطرف و نقاط قوت‌اش تقویت کنند و آن کار را تکمیل کنند به‌مراتب کار راحت‌تری خواهند داشت. او معتقد است برون‌سپاری این کار مطلقاً مفید نیست و بر اساس اینکه پرتال ارزی را ابزار کار بانک مرکزی می‌داند اعتقاد دارد چون این نهاد طبق قانون مکلف به حفظ اسرار مشتریان است، پرتال ارزی باید توسط نهادی حاکمیتی اداره شود. معاون ارزی اسبق بانک مرکزی همچنین می‌گوید که شما زمانی می‌توانید ثبات ایجاد کنید که از بازار شناخت داشته باشید و اطلاعات و مؤلفه‌های بازار را بشناسید. تمام ذینفعان و متصدیان، عملکرد، شیوه تصمیم‌گیری و قوانین و مقررات حاکم را بشناسید و این پرتال به‌عنوان ابزار کار می‌تواند استفاده شود و البته همه‌چیز نیست. او به کنایه از تحمیل دستورهایی به بانک مرکزی یاد می‌کند و می‌گوید تا یک چراغ روشن مثل پرتال ارزی نداشته باشید تشخیص مشکلات غیرممکن است و شما به‌اشتباه می‌افتید.