تفاوت روششناسی علم اقتصاد با علوم تجربی
علم اقتصاد چگونه علمی است و چه تفاوتی با علوم دیگر دارد؟ این علم چه کارآمدیای دارد و به کدام پرسشهای نظری و عملی میتواند پاسخ دهد؟ کتاب روش شناسی علم اقتصاد با این سوالات آغاز میشود.
امیرحسین خالقی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه، با موسی غنینژاد، اقتصاددان و مؤلف کتاب «گفتارهایی در روش شناسی علم اقتصاد» درباره این کتاب به گفتوگو نشسته است.
غنینژاد در قسمت اول از این گفتوگو، درباره روش شناسی پوزیتیویستی و تأثیر آن بر فلسفه معاصر توضیح میدهد و به تفاوت علوم انسانی و علوم تجربی و همچنین فرایند جذب شدن اقتصاددانان به پوزیتیویسم اشاره میکند.
پوزیتیویستهای اولیه، مانند اگوست کنت، هرگونه تفکر فلسفی را متهم به اندیشه ورزی صرف و بریده از واقعیات تجربی کردند. آنها که به شدت تحت تأثیر فیزیکالیسم و پیشرفتهای مکانیک نیوتونی بودند، میخواستند همه معارف انسانی را مطابق این مدل بازسازی کنند.
کنت با جعل اصطلاح جامعه شناسی و معادل دانستن آن با فیزیک اجتماعی مدعی شد که در علوم اجتماعی نیز باید به شناخت تحصیل یا پوزیتیو متوسل شد. پوزیتیویسم در نیمه قرن بیستم پا به عرصه علم اقتصاد گذاشت.
شاید بتوان علت اصلی استقبال اقتصاددانان از برخی مواضع گیریهای پوزیتیویستی را ناشی از توسعه روزافزون روشهای آماری در خصوص دادههای تجربی و تاریخی دانست.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ایرانخودرو حسرت به دل ماند / بلندپروازی ایرانخودروییها نتیجه نداد
-
تتلو اعدام میشود؟ سخنگوی دستگاه قضا پاسخ داد
-
حضور محمدعلی نجفی در سازمان برنامه و بودجه؛ شهردار پیشین تهران به عرصه سیاست بازگشت؟
-
مهمترین سناریوی احتمالی روز پس از حمله؛ آیا اقدام نظامی برنامه هستهای ایران را نابود میکند؟
-
سایپا زیر حرف خودش زد / خودرویی که باید 15 هزار دستگاه تولید می شد 30 دستگاه تولید شد !
-
چرا دیپلماسی ایران و آمریکا به رم نرسید؟/ اروپا از معادله کنار گذاشته شد؟
-
مخالفت ترامپ با طرح جنجالی نتانیاهو
-
مصوبه سال ۱۴۰۱ لغو شد؛ تغییر ساعت کاری ادارات از نیمه خرداد
-
موضع دولت درباره بازگشایی سفارت آمریکا