ناکامی موافقتنامههای تجاری در 5 دهه متوالی
اکوایران: در 45 سال گذشته بیش از 160 موافقتنامه تجاری، بازرگانی و گمرکی بین ایران و 69 کشور دنیا امضا شده است؛ اما تقریبا هیچکدام نقشی قابل قبولی در رشد مبادلات تجاری ایران نداشتهاند و در حد یک سند حقوقی صرف در پستوی وزارتخانهها و سازمانها نگهداری میشوند.
به گزارش اکوایران، در سالهای اخیر همسایگان ایران به دنبال گسترش امضای موافقتنامههای نسل جدید بوده و هستند، اما ایران هنوز به دنبال هضم موافقتنامههای سنتی پیشین. بر اساس دادههای رسمی، ایران در پنج دهه گذشته بیش از 160 موافقتنامه امضا کرده است؛ توافقنامههایی که کاربردش بیش از یک سند حقوقی صرف در پرونده عملکرد مقامات دولتی نبوده و در این سالها تجارت خارجی کشور از این بستر حقوقی کمترین بهره را برده است. حتی امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران با اوراسیا نیز تاکنون نتوانسته اثر مثبت پیشبینیشده را در تجارت بگذارد و تراز تجاری به سمت مثبت حرکت دهد.
این در حالی است که امضای موافقتنامههای تجاری در دنیا یکی از مهمترین ابزارهایی است که دولتها برای توسعه روابط تجاری خود استفاده میکنند؛ ابزاری که در ایران به سطح یک سند حقوقی صِرف در وزارتخانهها و سازمانهای مختلف تقلیل پیدا کرده است.
بررسی آمار گمرک نشان میدهد تراز تجاری کشور در 9 ماهه سال جاری بدون احتساب صادرات نفت منفی 11.9 میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال گذشته تقریبا در همین رنج بود. امسال همچون سال 1402 کشور در تمام ماهها شاهد تراز تجاری منفی بود. مجموع تراز تجاری سال گذشته منفی 16 میلیارد و 700 میلیون دلار گزارش شده است. پیش بینی میشود این رقم امسال بیش از سال گذشته باشد. این موضوع را چندی پیش محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران به « اکوایران » گفته بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
قیمت آپارتمان در محله نارمک+جدول
-
ترامپ تصمیم شوم نتانیاهو را دور زد/ پایان جنگ در غزه؛ حرف آخر کاخ سفید
-
ترامپ به دنبال بازسازی غزه توسط امارات و سعودیها/ واشنگتن پست: حمله به ایران دیگر موضوع آمریکا نیست
-
تخصیص ۱۰ هزار خودرو به ایثارگران/ تسهیلات قرضالحسنه برای خرید خودرو آغاز شد
-
رویترز: ترامپ امروز فرمان بازگشت «فشار حداکثری» علیه ایران را صادر میکند
-
خبر مهم مالیاتی برای کارگران/ مالیات اضافی کارگران برمیگردد؟
-
کشمکش بیپایان بر سر FATF؛ خروج ایران از لیست سیاه با همکاری مسکو و پکن؟
-
واکنش آملی لاریجانی به ادعای یک نماینده مجلس درباره هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص/ این هیئت من درآوردی نیست
-
دست بالای سرمایهگذاران ریسکگریز در بورس