خبر مهم برای مشمولان؛ طرح خرید سربازی اجرایی نخواهد شد/ اعزام این گروه از مشمولان به خدمت
اکوایران: معاون وظیفه عمومی فرماندهی انتظامی چهارمحال و بختیاری ضمن ارائه توضیح درباره تعیین تکلیف وضعیت خدمت سربازی متولدین سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۵، خرید خدمت سربازی را منتفی دانست و تاکید کرد: مشمولان نمی توانند از این معافیت استفاده کنند؛ طرحی که طی سالیان اخیر با فراز و نشیبهای بسیاری نیز همراه بوده است.
به گزارش اکوایران، مجید بهمنی، معاون وظیفه عمومی فرماندهی انتظامی چهارمحال و بختیاری، در جدیدترین اظهارات خود از الزام مشمولان به اعزام به خدمت سربازی خبر داد و اعلام کرد که افراد بین سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۵ که وضعیت خدمت خود را تعیین تکلیف نکردهاند، اکنون مشمول قانون شده و باید به خدمت اعزام شوند.
بهمنی تأکید کرد که دیگر خرید خدمت سربازی مقدور نیست و مشمولان نمیتوانند از این نوع معافیت استفاده کنند. او افزود: «گاهی اوقات مطالبی در فضای مجازی مبنی بر خرید خدمت سربازی منتشر میشود که این مطالب تأیید نمیشوند و مشمولان باید در اسرع وقت نسبت به تعیین تکلیف و اعزام اقدام کنند.»
داشتن غیبت شرایط کفالتها را از بین میبرد
او همچنین درباره انواع کفالتها گفت: کفالت ما در مطلقه یکی از انواع آن است و تنها فرزند ذکور میتواند در صورت نداشتن غیبت از این معافیت استفاده کند. دیگر انواع کفالت شامل کفالت پدر بیمار، فوت همسر، فوت پدر، کفالت برادر یا خواهر صغیر، و کفالت خواهر مجرد برای افراد فاقد پدر و مادر میشود، اما به گفته بهمنی، داشتن غیبت شرایط همه این کفالتها را از بین میبرد.
بهمنی به پلیس +۱۰ اشاره کرد و افزود: مشمولان میتوانند از این طریق برای دریافت مشاورههای لازم اقدام کنند. او همچنین به قوانین مربوط به کارفرمایان اشاره کرد و گفت که ادارات، کارگاهها و کارخانهها حق ارائه هیچگونه خدمات به مشمولان غایب ندارند. کارفرمایان موظف هستند در زمان بهکارگیری نیرو استعلامات لازم را انجام دهند.
بنا به گزارش مهر، او در پایان هشدار داد: در صورت بهکارگیری مشمولان غایب، در بخش دولتی نیمی از حقوق ماهانه فرد کسر و در صورت تکرار، از ۶ تا ۱۲ ماه به انفصال از خدمت محکوم خواهد شد. در بخش خصوصی نیز جریمهها به ترتیب از ۳۲ میلیون تومان آغاز و در صورت تکرار به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش مییابد و در نهایت کارگاه فرد متخلف بهطور دائم تعطیل خواهد شد.
توقف و تداوم بحث خرید خدمت سربازی در ایران
معاون وظیفه عمومی فرماندهی انتظامی چهارمحال و بختیاری در حالی از عدم امکان خرید خدمت سربازی خبر داده است که همچنان خرید خدمت سربازی در ایران در هالهای از ابهام قرار دارد و طی ماه های اخیر همواره اخباری مبنی بر فراهم شدن دوباره امکان خرید خدمت از گوشه و کنار به گوش رسید، اما همواره تکذیب سازمان نظام وظیفه را به همراه داشته است. همچنین رئیس سازمان نظام وظیفه اجرای این طرح را منتفی دانست.
این طرح که از آن با عنوان «طرح جریمه مشمولان غایب» یاد می شود، طی سالیان اخیر با فراز و نشیبهای زیادی همراه بوده است، نخستینبار در آذر ماه سال ۱۳۷۷ برای بازه زمانی سه ساله برای سربازان فراهم شد تا با پرداخت مبالغی از سربازی معاف شوند. در آن دوره ۳۵۰ هزار نفر، سربازیشان را خریدند.
این طرح چندی بعد و در ابتدای دهه ۸۰ متوقف شد تا بار دیگر الزام به خدمت برای مشمولان در دستور کار قرار بگیرد؛ موضوعی که حدود 10 سال ادامه داشت تا در دهه ۹۰ بار دیگر شاهد بررسی طرح خرید خدمت در صحن علنی مجلس باشیم.
در همین راستا، در ۳۰ آذر ۱۳۹۳، به دولت اجازه داده شد تا مشمولان سربازی را که بیش از ۱۰ سال غیبت دارند، با پرداخت دریافت جریمه مدت زمان غیبت، معاف شوند. این طرح در لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ تهیه و تدوین شد و دولت در آن پیشنهاد معافیت با پرداخت جریمه برای افراد با ۵ سال غیبت را داد، اما ستاد کل نیروهای مسلح با آن مخالفت کرد و مدت غیبت ۸ سال را پیشنهاد داد؛ پیشنهادی که موافقیت کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی را نیز به همراه داشت.
در نهایت خرید خدمت سربازی به تصویب نمایندگان رسید و در همین راستا، افراد واجد شرایط توانستند با پرداخت مبالغ تعیینشده از این امکان استفاده کنند و این طرح در لایحه بودجه سال 1396 نیز گنجانده شد.
اما عمر این قانون چندان طولانی نبود و پس از گذشت سه سال، در لایحه بودجه ۱۳۹۸ که تسویهحساب خرید خدمت را در همان سال الزامی کرد، طرح خرید سربازی عملا منتفی شد.
از سوی دیگر، در سال ۱۴۰۰، کمیسیون تلفیق بودجه مجلس پیشنهاد بررسی خرید خدمت سربازی را مطرح کرد و بر ضرورت ساماندهی مشمولان غایب تأکید داشت، اما این طرح در بررسیهای صحن علنی مجلس به تصویب نرسید.
در بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیز این موضوع در کمیسیون تلفیق مطرح شد، اما با مخالفت اعضا روبرو شد. همچنین پیشنهاد معافیت سربازی برای مشمولان خارج از کشور در ازای پرداخت ۱۵ هزار یورو به مجلس ارائه شد، اما این طرح نیز به دلیل عدم دریافت مجوز از ستاد کل نیروهای مسلح به نتیجه نرسید.
در نهایت خرید خدمت سربازی در طی سالیان اخیر جایی در لوایح بودجه نداشته است و در سال آینده نیز خبری از اجرای آن نخواهد بود؛ چرا که در لایحه بودجه 1404 تدابیر و منابعی درباره آن اندیشیده نشده است.
در همین راستا، محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ مجلس، در 27 آبان ماه اعلام کرد که در لایحه بودجه سال آینده هیچ اشارهای به خرید سربازی نشده است. زنگنه در این باره توضیح داد: دو پیشنهاد درباره حقوق سربازان به کمیسیون تلفیق ارائه شده، اما هیچکدام شامل خرید خدمت سربازی نمیشود.
او همچنین تأکید کرد که تصمیمگیری در مورد خرید خدمت سربازی به عهده مجلس نیست و تنها ستاد کل نیروهای مسلح میتواند در این زمینه اقدام کند.
به گزارش اکوایران، آخرین آمار رسمی از تعداد مشمولان غایب خدمت سربازی که توسط تقی مهری، رئیس سازمان وظیفه عمومی فراجا در ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ اعلام شد، حدود ۳ میلیون نفر بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
روایت جدید درباره قاتل ۲ قاضی دیوان عالی کشور/ ماجرای عمل جراحی که پسر قاضی مقیسه افشا کرد
-
رونمایی حماس از جانشین سنوار
-
انگشت ترامپ روی ماشه؛ شرط مهم برای پوتین/ روسیه تهدید شد
-
انتقاد نماینده مجلس از تخصیص ارز واردات خودرو؛ در این ممکلت چه خبر است؟
-
فردا آخرین مهلت ثبتنام ایران خودرو / وجوه بلوکهشده چه زمانی قابل برداشت است؟
-
درخواست قطر برای بازگشت آمریکا به میز مذاکره؛ دیپلماسی با ایران بهترین راه است
-
واردات گوشت قرمز به ارزش 971 میلیون دلار رسید + جدول
-
آمادهباش اروپا برای تحریمهای احتمالی آمریکا/ ترامپ قاره سبز را ترساند؟
-
درخواست گروسی از ایران و ترامپ