هشدار مهم وزارت کشور درباره کریدور ارس/ هر کوتاهی خسارات جبرانناپذیری برای کشور به دنبال خواهد داشت
اکوایران: معاون امنیتی وزیر کشور ایران در جلسهای ویژه درباره کریدور ارس با تاکید بر لزوم پیگیری بیوقفه پروژههای مرزی، از جمله کریدور کلاله-جلفا و راهآهن آقبند-کلاله، هشدار داد که هرگونه کوتاهی در این پروژهها ممکن است خسارات جبرانناپذیری برای کشور به دنبال داشته باشد.
به گزارش اکوایران، علیاکبر پورجمشیدیان، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور امروز (27 دی) در جلسه ویژه مرزی با تاکید بر اینکه هیچ دستگاهی حق ندارد در روند اجرای کریدور ارس مشکل ایجاد کند، گفت: اگر ذرهای در این مسئلهٔ مهم، کوتاهی شود صدمات جبرانناپذیری به ما وارد خواهد شد.
او تأکید کرد: باید تلاش شود تا این پروژه بدون وقفه پیش رود؛ شخصا پیگیر اجرای کریدور کلاله-جلفا هستم و همه باید پای کار باشند.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با اشاره به اینکه اعتبارات لازم برای اجرایی شدن کریدور کلاله_جلفا، پیگیری میشود، ادامه داد: خط ریلی آقبند به کلاله نیز باید پیگیری شود تا در این خصوص نیز برای اجرای آن طرحریزی صورت گیرد.
پورجمشیدیان همچنین، تسریع در روند احداث پل آقبند به کلاله، تسریع در روند احداث پایانه مرزی کلاله و تسریع در روند اجرایی کریدور ارس کلاله -جلفا را به عنوان کارویژه امنیت مرز کشور با حضور اعضای کارویژه مرز آذربایجانشرقی تعریف کرد.
ماجرای دعوا سر کریدور ارس چه بود؟
اما ماجرای اختلاف بر سر کریدور یاد شده چیست؟ به گزارش اکوایران، در دسامبر 2023، ایران و آذربایجان توافقنامهای برای توسعه کریدور ارس امضا کردند که شامل ساخت پل بر روی رودخانه ارس برای اتصال ایران و آذربایجان و ایجاد یک بزرگراه و خطوط راهآهن است.
این پروژه به منظور تسهیل ارتباط بین آذربایجان و منطقه نخجوان از طریق ایران طراحی شده است. در حالی که بخش بزرگراه این کریدور به بهرهبرداری رسیده، بخش راهآهن هنوز با چالشهایی مواجه است، به ویژه که خط آهن نخجوان به مشهد به دلیل شیوع کووید-19 به حالت تعلیق درآمد.
کریدور ارس به عنوان یک اتصال مهم برای کریدور شمال-جنوب و یک مسیر برای توسعه کریدور میانه بین آذربایجان، ایران و ترکیه مطرح است. در این راستا، آذربایجان و ترکیه توافق کردهاند که خط ریلی 224 کیلومتری بین نخجوان و قارص ترکیه بسازند.
تهران نیز به دنبال اتصال این کریدور به راهآهن ارمنستان و در نتیجه به گرجستان و دریای سیاه است.
علاوه بر این، توسعه کریدور ارس چالشهای مالی و سیاسی را نیز به همراه دارد، چرا که مذاکرات در خصوص تأمین مالی پروژه همچنان ادامه دارد. همچنین، همکاری آذربایجان با ایران در توسعه این کریدور ممکن است سوالاتی را درباره اهداف بلندمدت باکو در سیاست خارجی ایجاد کند.
اکوایران: کریدور زنگزور به موضوعی حساس در رقابتهای ژئوپلیتیک منطقهای تبدیل شده است؛ پروژهای که میتواند امنیت ملی ایران را تحت تأثیر قرار داده و معادلات منطقه را بر هم بزند.
دست گذاشتن بر خط قرمز ایران
در همین راستا، 15 شهریور ماه سال جاری بود که سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیرا در یک موضعگیرى اعلام کرد: کریدور زنگزور مسیری است که میتواند قلمرو اصلی آذربایجان را به نخجوان از طریق سیونیک ارمنستان متصل کند.
زاخارووا با اشاره به نگرانىهاى ایران در این خصوص تاکید کرد موضع مسکو در این مورد کاملاً قطعی است، ما بر اساس این واقعیت پیش میرویم که راهحل باید برای ارمنستان، آذربایجان و همسایگان منطقه قابل قبول باشد.
این موضعگیرى مسکو در حالى مطرح مىشود که بحث کریدور زنگزور و قطع نشدن مرز بین ایران و ارمنستان در استان سیونیک در زمره خطوط قرمز کشور است.
سید عباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران نیز در واکنش به این اظهار طی توئیتی نوشت: « ترسیم دوباره مرزها خط قرمز ایران است.»
حشمت الله فلاحتپیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم نیز در واکنش به تلاش روسیه برای ایجاد کریدور زنگزور در حساب شخصی خود در ایکس نوشت: زنگزور،حمله پیشدستانه پوتین برای جلوگیری از احتمال شکل گیری کانال های ارتباطی دولت جدید ایران و آمریکا است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیرا در یک موضعگیرى اعلام کرد، کریدور زنگزور مسیری است که میتواند قلمرو اصلی آذربایجان را به نخجوان از طریق سیونیک ارمنستان متصل کند.
موقعیت کریدور زنگزور
حال نگاهی هم به موقعیت کریدور زنگزور بیندازیم. کریدور زنگزور یکی از مسیرهای حملونقل زمینی، دالان زنگزور است که جمهوری آذربایجان را از طریق ارمنستان به روسیه و ترکیه متصل و زمینه را برای ارتباط آسیا، اروپا و خاورمیانه با یکدیگر فراهم میسازد. دالان زنگزور مفهومی در توصیف یک دالان حمل و نقل است که در صورت اجرا به آذربایجان دسترسی بلامانع به ارمنستان از طریق استان سیونیک این کشور را بدون پستهای بازرسی ارمنستان میدهد.
این کار باعث قطع دائم مرزهای ایران و ارمنستان میشود. از این رو در معنای وسیع، زنگزور دالانی ژئوپلیتیکی است که استان آذربایجان شرقی در ایران را از مسیر ترانزیت ترکیه به باکو حذف میکند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
خداحافظی بایدن از مردم آمریکا/ ترکش لحظه آخری بایدن به چین
-
خبر مهم پزشکیان برای مردم ایران/ مشکل سفر به این کشور حل شد
-
ارسال پیام جدید از کانال عمان؛ مرکانتیلیسم ترامپ معامله با تهران را جوش میدهد؟
-
ایران خودرو روزهای آخر دی ماه پیشفروش میکند/ چه خودروهایی عرضه میشوند؟
-
نتانیاهو از بایدن و ترامپ تشکر کرد/ شگفتانه قطر برای آتشبس
-
وزیر خارجه عراق ادعا کرد: در حال مذاکره با گروههای مسلح قدرتمند هستیم تا به نیروهای رسمی بپیوندند
-
فرزین با اعلام یک خبر مهم به مسکو رفت
-
ادامه کاهش دلار در پشت خط/ حباب طلا منفی شد
-
ادعای بلومبرگ درباره برنامه تیم ترامپ برای آمادهسازی تحریمها علیه ایران/ واشنگتن به دنبال فشار حداکثری کامل علیه تهران