به گزارش اکوایران، پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نفت در واکنش به ادعاهای وزارت نیرو تأکید کرد که تأمین پایدار انرژی در کشور نیازمند مدیریت دقیق سبد سوخت توسط نیروگاه‌ها است؛ این سبد شامل گاز طبیعی، نفت‌گاز و نفت‌کوره است که مجموعاً به آن «سوخت معادل» گفته می‌شود. برنامه‌ریزی صحیح در مصرف این سوخت‌ها نقش حیاتی در جلوگیری از مشکلات تولید برق دارد.

آمارها نشان می‌دهد که مدیریت بهینه سبد سوخت می‌توانست از بروز مشکلات اخیر جلوگیری کند، اما وزارت نیرو به‌جای تمرکز بر سیاست‌گذاری درست و اجرای مصوبات مصرف سوخت مایع، تلاش کرده تا با فرافکنی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشی‌ها معرفی کند.

در حالی‌که تأمین گاز و سوخت مایع حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان مقرر به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشم‌پوشی از مدیریت نادرست سوخت معادل، تنها مشکل را حل نمی‌کند و ممکن است در آینده منجر به چالش‌های مشابه شود.

لزوم برنامه‌ریزی در مصرف سوخت نیروگاهی

در راستای برنامه‌ریزی مصرف سوخت نیروگاهی، طبق دستورالعمل‌های بالادستی، نیروگاه‌ها موظفند در فصول مختلف سال، به‌ویژه در تابستان که زمان مناسبی برای ذخیره‌سازی سوخت مایع است، سبد سوخت خود را به‌گونه‌ای مدیریت کنند که تأمین برق در ماه‌های سرد بدون مشکل ادامه یابد.

اما در اوایل مرداد امسال، تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاه‌ها را موظف می‌کرد از ۱۰ مرداد به بعد، روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفت‌کوره مصرف کنند. در حالی که مصرف واقعی تنها ۲۴ میلیون لیتر در روز بود و این موضوع باعث کاهش ۲.۳ میلیارد لیتر نفت‌کوره در نیروگاه‌ها و افزایش مصرف نفت‌گاز شد. این امر نشان‌دهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماه‌های سرد است.

عملکرد وزارت نفت در تأمین سوخت نیروگاه‌

با وجود افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در دی و بهمن امسال که رکورد ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها طبق تعهدات تحویل شد. همچنین، تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها ۵۵ درصد بیشتر از تعهدات ابلاغی سال ۱۴۰۳ بوده است.

بر اساس آمار رسمی، تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در بهمن‌ماه به ۸۶ میلیون لیتر در روز رسید که ۲۴ درصد بیشتر از سال گذشته است. این افزایش تأمین نشان‌دهنده تعهد وزارت نفت به پشتیبانی از تولید برق پایدار است.

مدیریت تأمین برق کشور به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاه‌ها بستگی دارد. اگر مصرف نفت‌کوره در فصل گرم طبق برنامه‌ریزی انجام می‌شد، استفاده بهینه از منابع در ماه‌های سرد تسهیل می‌شد. با این حال، تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها در دی و بهمن طبق تعهدات ابلاغی و حتی فراتر از آن انجام شده که نشان‌دهنده پایبندی وزارت نفت به مسئولیت‌های خود در تأمین پایدار انرژی است.

۵ هزار میلیارد تومان ضرر اقتصادی

با تشدید آلودگی و برودت هوا که با مشکلات تامین انرژی همراه شد، کمیته اضطرار استان‌ها به دفعات تصمیم به تعطیلی مدارس و ادارات گرفتند. آخرین باری هم که حکم تعطیلی صادر شد شب گذشته - 23 بهمن ماه- بود. گزارش‌ها نشان می‌دهند که تعطیلی‌های مکرر و بدون برنامه‌ریزی به دلیل بحران ناترازی انرژی به طور مستقیم منجر به کاهش تولید ناخالص داخلی می شود. این کاهش تولید در شرایطی است که دولت در تلاش برای برون‌رفت از چالش‌های اقتصادی است.

تعطیلی‌های ناخواسته منجر به توقف فعالیت کارخانه‌ها، می شود و باعث زیان مالی می‌شود. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اراک در گزارشی با بیان اینکه هر روز تعطیلی ناشی از ناترازی انرژی در کشور، حدود ۵ هزار میلیارد تومان ضرر به همراه دارد که در چنین شرایطی، کارخانه‌ها برای جبران زیان‌های مالی ممکن است ناچار به تعدیل نیرو شوند.