نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۲۳ آبان ۱۴۰۳؛
پافشاری نرخ بهره بر کانال ۲۳.۷ درصدی
نرخ بهره بین بانکی پس از ثبات در دو هفته متوالی، در هفته منتهی به ۲۳ آبان با مقداری افزایش روبرو شده است.
به گزارش اکوایران، از ابتدای فصل پاییز نرخ بهره بین بانکی وارد کانال ۲۳.۷ درصد شده و در هفته اول مهر ماه رقم بیسابقه ۲۳.۷۴ درصد را تجربه کرده است. در هفته سوم مهر ماه، نرخ بهره کاهش قابل توجهی داشته و باری دیگر به ۲۳.۶۸ درصد رسیده است. این در حالیست که نرخ بهره بین بانکی در هفتههای بعد به شیب زیادی افزایش یافته و در هفته منتهی به دوم آبان به ۲۳.۷۶ درصد رسیده که آخرین بار در هفته منتهی به ۱۹ مهر ماه سال گذشته رخ داده است. پس از ثبات این نرخ بهره در دو هفته متوالی در آبان ماه، در هفته منتهی به ۲۳ آبان مقداری افزایش یافته است.
بانکها به مانند اشخاص از بانکهای دیگر استقراض میکنند و اصل اعتبار دریافت شده را به همراه سود آن به بانک مورد نظر بازپرداخت میکنند. زمانی که بانکی مازاد منابع داشته باشد، به بانکی که دچار کسری شده، وام میدهد. این تبادل منابع مالی در بستر بازار شبانه یا بازار بین بانکی اتفاق میافتد. بانک وام گیرنده موظف است طی ۲۴ الی ۴۸ ساعت منابع مالی را با سود آن به بانک وام دهنده بازگرداند.
طبق ساز و کارهای ایجاد شده توسط بانک مرکزی، در حال حاضر نرخ بهره بین بانکی در حدود ۲۳ الی ۲۴ درصد در حال تغییر است. زمانی که سیاستگذار پولی بخش بیشتری از تقاضای بانکها به منابع مالی را تامین کند، فشار تقاضا نیز در بازار بین بانکی کاهش یافته و نرخ بهره تعادلی کاهش مییابد.
آخرین وضعیت بازار بین بانکی به چه صورت بوده؟
نرخ بهره بازار بین بانکی در هفته منتهی به ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ معادل ۲۳.۶۹ درصد رقم خورده؛ در حالی که در هفته قبل از آن که منتهی به ۲۴ مرداد بود روی سطح ۲۳.۶۱ درصد ایستاده بوده است. این روند به شکلی ادامه یافته که نرخ بهره بین بانکی طبق آمار بانک مرکزی در هفتم شهریور ماه به سطح جدید ۲۳.۷ درصدی رسیده است. آخرین باری که بهره بین بانکی به این به این رقم نزدیک شده بود، به سوم آبان ماه سال گذشته باز میگردد. این روند صعودی ادامه یافت تا جایی که نرخ بهره در ۱۴ شهریور ماه به ۲۳.۷۱ درصد رسید و رکورد تازهای ثبت کرد. این نرخ در هفته اول مهر ماه با سطح ۲۳.۷۴ درصدی رسیده بود که تقریبا از مهر ماه سال گذشته تا کنون بیسابقه بوده است. به نظر میرسد این جهش در نرخ بهره به دلیل تداوم نیاز مالی بانکها باشد. همچنین، در هفته منتهی به ۱۱ مهر ماه، نرخ سود دوباره کم شده و به ۲۳.۷۳ درصد رسیده است.
البته این نرخ در سومین هفته مهر ماه به ۲۳.۶۸ درصد اُفت کرد و دوباره به سطحی رسید که در هفته منتهی به ۲۱ شهریور ماه تجربه کرده بود. در هفته منتهی به دوم آبان شاهد نرخ بهره ۲۳.۷۶ درصدی هستیم که آخرین بار در میانه مهر ماه سال گذشته ثبت شده است. در دو هفته ابتدایی آبان ماه نرخ بهره روی سطح ۲۳.۷۲ درصد ثابت باقی مانده است.
آخرین آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در هفته منتهی به ۲۳ آبان، نرخ بهره بین بانکی مقداری افزایش یافته و به ۲۳.۷۳ درصد رسیده است.
برخی تحلیلگران بر این باوراند که کاهش نرخ بهره بین بانکی میتواند نشان از تخلیه نیاز مالی بانکها در عملیات بازار باز باشد به طوری که مشارکت آنها در بازار شبانه که نرخ بهره بالاتری دارد کاهش مییابد. برعکس، بالا رفتن نرخ بهره بین بانکی میتواند ناشی از سختگیری بیشتر بانک مرکزی در موافقت با توافق بازخرید بانکها در عملیات بازار باز باشد. اتفاقی که در عملیات بازار باز این هفته رخ داده و بانک مرکزی با نسبت کمتری از سفارشات بانکها موافقت کرده است.
اکوایران: در عملیات بازار باز هفته منتهی به 21 آبان ماه، نسبت درخواستهای ارسال شده توسط بانکها، به درخواستهای پذیرفتهشده توسط بانک مرکزی، به کمترین سطح خود از مهر ماه تا کنون رسیده است؛ به عبارت دیگر، بانک مرکزی سختگیری خود در موافقت با ریپوی بانکی را افزایش داده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اسلحه پنهان ایران در برابر تحریمها
-
شوک ترامپ به بیبی و فرصت نادر خاورمیانهای برای پوتین/ دیداری که دست ترامپ را رو میکند
-
ادعای جدید سیبیاس نیوز در مورد دیدار ایلان ماسک و سفیر ایران در سازمان ملل/ تهران تندروهای ضدایرانی را دور میزند؟
-
ادعای نیویورک تایمز در مورد پیام تهران به واشنگتن
-
پراگماتیسم پزشکیان رویکرد ترامپ به تهران را تغییر میدهد؟
-
خوشبینی به آغاز دوباره مذاکرات/ تأکید ایران بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای
-
عرضههای اولیه هفتگی و ۱۷ محور تحول/ برنامههای جدید سازمان بورس تا پایان سال
-
از هشدار علمالهدی در رابطه با رفع فیلترینگ تا بیاعتنایی به روی کار آمدن ترامپ
-
دیدار پنهانی در منهتن؛ همه راضی جز کیهان