فشار دولت ترامپ برای حذف حزبالله از دولت جدید لبنان؛ فرستاده آمریکا در بیروت چه گفت؟
مورگان اورتگاس در یک کنفرانس خبری گفت: «ما خطوط قرمزی روشن از طرف ایالات متحده تعیین کردهایم و این شامل مخالفت با مشارکت حزبالله در دولت نیز میشود.»
به گزارش اکوایران، مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه ایالات متحده برای خاورمیانه، روز جمعه از آنچه که شکست نظامی ادعایی حزبالله توسط اسرائیل خواند، تمجید کرد و از لبنان خواست تا اطمینان حاصل کند که این گروه از دولت کنار گذاشته شود.
به نوشته المانیتور، اورتگاس در کنفرانسی خبری در بیروت ادعا کرد: «ما از همپیمان خود اسرائیل به خاطر شکست دادن حزبالله سپاسگزاریم. این موفقیت مدیون رئیسجمهور [جوزف] عون و نخستوزیر، نواف سلام، و همه کسانی است که در این دولت به انجام اصلاحات و اطمینان از اینکه حزبالله هیچ نقشی در دولت نداشته باشد، متعهد هستند.»
اورتگاس در پی دیدار با رئیسجمهور جوزف عون در کاخ ریاستجمهوری در بعبدا، با خبرنگاران در بیروت صحبت کرد.
او در این کنفرانس خبری گفت: «ما خطوط قرمزی روشن از طرف ایالات متحده تعیین کردهایم و این شامل مخالفت با مشارکت حزبالله در دولت نیز میشود.»
اورتگاس مدعی شد دونالد ترامپ در حال فشار به تهران است تا از حمایت ایران از متحدانش در منطقه جلوگیری کند.
چالش در تشکیل کابینه
سفر اورتگاس در حالی انجام شد که تلاشها برای تشکیل کابینه در لبنان به دلیل چالش در انتخاب وزیران شیعه به بنبست خورده است.
دو حزب شیعه حزبالله و همپیمان اصلی آن، امل، بر این تأکید دارند که باید در کابینه آینده حداقل یکسوم از کرسیها را حفظ کنند، که به آنها حق وتو تصمیمات کابینه و توانایی سرنگونی دولت را میدهد. حزبالله در دولتهای متوالی از ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۹ چنین قدرتی را در اختیار داشت.
منابع گفتند که دولت ترامپ مخالف هرگونه مشارکت حزبالله در کابینه آینده است، علیرغم هشدارهای مکرر مقامات لبنانی که میگویند کنار گذاشتن این گروه - به دلیل نفوذ قابل توجه بلوک شیعه که ۲۷ کرسی در مجلس دارد- ممکن است بحران پارلمانی ایجاد کند.
سلام، نخست وزیر در حال انجام مذاکرات فشرده با احزاب مختلف سیاسی برای حل و فصل اختلافات بر سر وزارتخانههای کلیدی از جمله وزارت دارایی است.
روز پنجشنبه، پیش از دیداری که میان عون، سلام و رئیس پارلمان نبیه بری برگزار شد، انتظار میرفت اعلام کابینه جدید صورت گیرد، اما یک اختلاف دقیقه نودی بر سر انتصاب وزیر پنجم شیعه رخ داد. بری که رهبر حزب امل نیز هست، مخالف انتصاب وزیر پنجم شیعه توسط سلام بدون مشورت قبلی با او بود.
حزبالله و امل تاکنون چهار وزیر را معرفی کردهاند - انتظار میرود در مجموع ۲۴ وزارتخانه وجود داشته باشد - و طبق گزارشهای محلی، گفته میشود که بری موافقت کرده بود که عون و سلام در ازای انتصاب یاسین جابر، وابسته به امل، به عنوان وزیر دارایی - یک پست کلیدی که از سال ۲۰۱۴ در اختیار امل یا حزبالله بوده است - وزیر شیعه پنجم را انتخاب کنند.
طبق سیستم سهمبندی قدرت در لبنان، پستهای وزارتی به طور تناسبی میان گروههای مذهبی مختلف تقسیم میشود و احزاب کلیدی برای کنترل وزارتخانههای استراتژیک مذاکره میکنند. ترکیب کابینه به طور سنتی توسط رئیسجمهور مارونی، نخستوزیر سنی و رئیس پارلمان شیعه مورد مذاکره قرار میگیرد تا اطمینان حاصل شود که همه گروههای مذهبی نمایندگی دارند و از بنبست سیاسی جلوگیری شود.
سلام تأکید کرده است که کابینه او باید شامل افرادی باشد که با احزاب سیاسی سنتی همپیمان نیستند، که این یکی از خواستههای کلیدی حامیان مالی بینالمللی و بازیگران غربی برای اطمینان از اجرای اصلاحات و پایان دادن به فساد مزمن است که برای دههها کشور را فلج کرده است.
پیام تبریک ترامپ
اورتگاس در کنفرانس خبری تأکید کرد که ایالات متحده متعهد به «دوستی و شراکت» با دولت جدید است. او ادامه داد: «ما به شدت امیدوار هستیم. این امید به این دلیل است که میدانیم ما مردان و زنانی داریم که اطمینان حاصل خواهند کرد که ما شروع به پایان دادن به فساد میکنیم، نفوذ حزبالله را پایان میدهیم و اصلاحات را برای کشوری بهتر آغاز میکنیم.»
انتخاب عون در ۹ ژانویه، به کمک فشار بینالمللی که عمدتاً توسط ایالات متحده و عربستان سعودی رهبری میشد، چند هفته پس از آتشبس میان اسرائیل و حزبالله که در اواخر نوامبر توسط ایالات متحده میانجیگری شده بود، انجام گرفت. این آتشبس جنگی را که بیش از یک سال به طول انجامید و شامل حملات موشکی و حمله زمینی نیروهای اسرائیلی به لبنان بود، پایان داد.
انتخاب عون و نامزدی سلام، رئیس پیشین دیوان بینالمللی دادگستری، توسط برخی از ناظران سیاسی به عنوان یک پیروزی برای بازیگران غربی در میان کاهش ادعایی نفوذ حزبالله دیده شد.
اورتگاس در دیداری که روز جمعه با عون در بعبدا داشت، پیام تبریک ترامپ به او بابت انتخابش در ماه گذشته را منتقل کرد و حمایت ایالات متحده از لبنان را ابراز کرد. عون نیز از حمایتهای ایالات متحده از لبنان تشکر کرد.
در خصوص درگیری با اسرائیل، عون به اورتگاس گفت که تهاجمات اسرائیلیها در لبنان باید پایان یابد و تأکید کرد که «ثبات در جنوب به خروج نیروهای اسرائیلی بستگی دارد.»
عون گفت: «ارتش لبنان آماده است تا در روستاها و شهرهایی که نیروهای اسرائیلی از آنها خارج میشوند، مستقر شود، به شرطی که خروج در مهلت ۱۸ فوریه تکمیل شود.» این تاریخ به عنوان ضرب العجل جدید برای خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان تعیین شده است. طبق توافق آتشبس نوامبر، قرار بود خروج اسرائیلیها تا ۲۶ ژانویه تکمیل شود، اما مهلت آن تا ۱۸ فوریه تمدید شد.
اورتگاس به خبرنگاران گفت که ایالات متحده به مهلت جدید متعهد است.
او گفت: «۱۸ فوریه تاریخ بازاستقرار خواهد بود، هر زمان که نیروهای اسرائیلی خروج خود را تکمیل کنند. و البته، نیروهای [لبنانی] پس از آن وارد خواهند شد. بنابراین ما به این تاریخ قطعی بسیار متعهد هستیم.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیشنهاد جنجالی ترامپ تعلیق شد+ جزئیات
-
خبر خوش برای دارندگان حکمت کارت/ احتمال افزایش مبلغ جدی شد؟
-
بازندگان بزرگ تصمیم ترامپ
-
آمادهباش تالار شیشهای برای یک تصمیم مهم/ عاقبت بورس و گواهی سپرده
-
تخلیه اضطراری 3 منطقه مسکونی در رشت/ مدیریت بحران هشدار داد
-
علمالهدی: علت افزایش ۲۰۰ درصدی قیمتها نتیجه نفوذ دشمن و فشار به مردم است/ هیچچیز خفتبارتر از اسارت یک ملت نیست
-
فوری/ ادارات و مدارس تهران فردا تعطیل شد
-
رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا نه هوشمندانه است، نه شرافتمندانه
-
شرط جدید بیبی برای ادامه توافق؛ دوباره آتش به پا میشود؟