دردهای مزمن رضاشاهی اقتصاد ایران
اقتصاد ایران در دوره رضاشاه با چه فراز و فرودهایی همراه شده است؟ کدام یک از سیاستگذاری ها در این دوره منجر به پویایی اقتصاد ایران شده و کدام یک از تصمیمات زمینه ساز بروز بحران در اقتصاد کشور شده است؟
بررسی ها برای پاسخ به این سوالات دو رویکرد کلی در مورد وضعیت اقتصاد ایران در دوره رضاشاه را شکل می دهد. گروهی معتقدند: در دوره رضاشاه حرکت ایران به سمت مدرنیزاسیون شروع شده اما گروه دیگر سیاستگذاری ها در این دوره را جز با استبداد و خودکامگی همراه نمی دانند که ثمره آن وابستگی به بیگانه بوده است.
اینکه کدام یک از این دو نگاه به واقعیت نزدیک تر است موضوعی است که در گفت و گو با هما کاتوزیان، استاد اقتصاد و تاریخ دانشگاه آکسفورد به آن پرداخته شده است.
او در این گفت و گو با نگاهی به نقاط اشتراک و افتراق سیاست گذاری ها در دوره قاجار و رضا شاه، از سهم سیاستگذاری های دوره رضاشاه در مشکلات فعلی اقتصاد ایران می گوید.
کاتوزیان میان مفهوم استبداد و دیکتاتوری تفاوت قائل می شود و به یک نکته مهم اشاره می کند. از نگاه او اگرچه در دوره رضاشاه حرکت های خوبی در حوزه های مختلف شکل گرفت اما به دلیل نبود برنامه، نتایج خوبی به همراه نداشت.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری/ بمباران فرودگاه یمن توسط جنگندههای ارتش اسرائیل
-
شوک اوکراین به آمریکا و روسیه/ عقب نشینی ارتش کییف از یک منطقه مهم
-
اسارت اولین نیروی رزمی کره شمالی توسط اوکراین
-
بازار سرمایه تا پایان سال چه میشود؟
-
طلای جهانی کریسمس را جشن گرفت / فلز زرد وارد فاز صعودی شد
-
پوتین برای بشار اسد جایگزین پیدا کرد؛ رمزگشایی از رد پای کرملین در لیبی/ باج روسیه به خلیفه حفتر با تحویل اس-400
-
واریز ریالی صرافیهای رمزارزی مسدود شد/ ماجرای اختلال چیست؟
-
وزیر اقتصاد: شرایط سخت و فشار زیاد است؛ اما میتوان مشکلات را برطرف کرد
-
بازگشت به عصر وحشت؛ آزمایشهای هستهای جدید در راه است؟