به گزارش اکوایران، حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز بازار توافقی باعث افزایش قیمت مواد اولیه تولید لوازم خانگی شده است. این تغییر، فشار مضاعفی به تولیدکنندگان وارد کرده و به گفته علیرضا محمدی دانیالی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، آنها در این شرایط چاره‌ای جز تعدیل قیمت‌ها ندارند.

محمدی اعلام کرد که با تغییر در نرخ ارز تخصیص‌یافته به واردات مواد اولیه، تولیدکنندگان لوازم خانگی با افزایش قیمت تامین مواد اولیه مواجه شده‌اند. علاوه بر این، دیرکرد در تامین ارز نیز بر مشکلات آنها افزوده است. او افزود: «در این شرایط تولیدکنندگان لوازم خانگی مجبورند قیمت‌ها را تعدیل کنند تا بتوانند از پس هزینه‌های بالاتر برآیند.»

 ۳۰ درصد از بازار لوازم خانگی ایران تحت تاثیر کالاهای قاچاق

او همچنین به کاهش قدرت خرید مردم اشاره کرد و گفت که این مسئله تاثیر منفی بر بازار لوازم خانگی گذاشته است. طبق اظهارات محمدی، در حال حاضر ۳۰ درصد از بازار لوازم خانگی ایران تحت تاثیر کالاهای قاچاق است. او توضیح داد که سالانه حدود ۲ میلیارد دلار لوازم خانگی به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، و منشا ارزی این واردات همچنان مبهم است.

محمدی در پاسخ به این سوال که آزادسازی واردات می‌تواند از شدت قاچاق بکاهد یا نه، اعلام کرد که تولیدکنندگان با واردات در چهارچوب قوانین مشکلی ندارند، اما مشکل اصلی این است که شرایط برای رقابت با رقبای خارجی مهیا نیست. او افزود: «برای رقابت با کشورهای پیشرفته، باید شرایطی مانند تامین ماشین‌آلات، ارزان بودن مواد اولیه، تسهیل ورود دانش و فناوری و تسریع در تامین ارز تولیدکنندگان فراهم شود.»

او همچنین به رتبه پایین ایران در رقابت‌پذیری صنعتی جهانی اشاره کرد و گفت: «با رتبه ۹۹ در رقابت‌پذیری صنعتی و رتبه ۱۲۷ در شاخص سهولت کسب و کار، صنعت لوازم خانگی ایران چگونه می‌تواند با محصول کشوری که رتبه ۱۰ را دارد رقابت کند؟»

بنا به گزارش ایلنا، محمدی افزود که رشد اقتصادی و اشتغال دو شاخص مهم برای همه دولت‌ها هستند و باید مورد توجه قرار گیرند. او گفت که در سال ۱۳۹۸ تولید لوازم خانگی در ایران ۸ میلیون دستگاه بود، اما این رقم در حال حاضر به ۲۰ میلیون دستگاه افزایش یافته و ۳۰۰ هزار نفر به طور مستقیم و یک میلیون نفر به طور غیرمستقیم در این صنعت مشغول به کار هستند. او همچنین تاکید کرد که در شرایط کنونی واردات کالاهای خارجی می‌تواند فرصت‌های شغلی در این صنعت را تهدید کند.

رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در نهایت گفت که ارزش صادرات لوازم خانگی ایران سالانه حدود ۳۰۰ میلیون دلار است و کشورهای عراق و افغانستان اصلی‌ترین مقاصد صادراتی این صنعت هستند.

افت تقاضا به دلیل کاهش قدرت خرید

اواخر بهمن ماه، اکبر پازوکی، رئیس کمیسیون تخصصی کالای خانگی اتاق اصناف ایران، از کاهش قابل توجه تقاضا برای خرید لوازم خانگی در سال جاری نسبت به سال گذشته خبر داد. او  دلیل این کاهش را به کاهش قدرت خرید مردم نسبت داد و افزود: «امسال، تقاضای خرید لوازم خانگی با کاهش چشمگیری مواجه شده است.»

پازوکی همچنین اشاره کرد که تبلیغات گسترده فروشگاه‌های بزرگ موجب شده مردم تمایل کمتری به خرید از بازار داشته باشند و بیشتر کالاها را به صورت قسطی خریداری کنند. این تغییرات در رفتار خرید مصرف‌کنندگان، به‌طور قابل توجهی بازار لوازم خانگی را تحت تاثیر قرار داده است.

بنا به گزارش مهر، در خصوص تغییرات قیمت، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی به تاثیر نرخ ارز بر افزایش قیمت‌ها اشاره کرد و گفت: «با توجه به تغییراتی که در نرخ ارز ایجاد شد، شرکت‌های تولیدکننده لوازم خانگی قیمت‌ها را افزایش دادند.» او افزود که این افزایش قیمت‌ها بین کالاهای مختلف متفاوت بوده است، اما به طور کلی قیمت‌ها بین ۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته‌اند.

پازوکی در ادامه گفت: هیچ گونه کمبودی در بازار نیست؛ فراوانی کالا داریم اما خریدار نیست. متأسفانه خلاف سال‌های قبل امسال بازار لوازم خانگی اصلاً رنگ و بوی عید ندارد و تقاضا به شدت افت کرده است.