به گزارش اکوایران، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری و حجت‌الاسلام محسن قمی، نماینده مقام معظم رهبری، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری را در سفر به قاهره برای شرکت در یازدهمین اجلاس سران گروه دی ۸ بدرقه کردند.

پزشکیان در این سفر علاوه بر حضور در اجلاس سران دی ۸، دیدارهای دوجانبه‌ای با سران و مقامات دیگر کشورهای شرکت‌کننده خواهد داشت. در این دیدارها مسائل دو جانبه، منطقه‌ای و جهانی مورد بررسی و گفت‌وگو قرار خواهد گرفت.

موضوع محوری این اجلاس "سرمایه‌گذاری بر روی جوانان و حمایت از بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط: شکل‌دهی به اقتصاد آینده" است. علاوه بر این، نشست ویژه ای در سطح سران کشورها نیز در حاشیه اجلاس برای بررسی وضعیت فلسطین و لبنان برگزار خواهد شد.

تقویت روابط با کشورهای اسلامی، راهی برای خنثی‌سازی توطئه‌ها

رئیس‌جمهوری پیش از سفر خود به مصر اهداف این سفر را مشخص کرد و گفت: ایران به عنوان عضو فعال گروه دی ۸، در تلاش است تا روابط کشورهای اسلامی را در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی تقویت کند. در حاشیه اجلاس بریکس در روسیه، دیداری با رئیس‌جمهور مصر برگزار شد که در آن گفت‌وگوهای مفیدی انجام گرفت. هدف اصلی این اجلاس، تمرکز بر جوانان و تقویت بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط است. علاوه بر این، موضوعات مرتبط با غزه، فلسطین، لبنان و سوریه نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.

او ادامه داد: کشورهای اسلامی باید در برابر ظلم و جنایت‌هایی که در این مناطق رخ می‌دهد، متحد شوند و از حقوق مردم مظلوم دفاع کنند. سران کشورهای دی ۸ در این اجلاس تبادل‌نظر خواهند کرد تا راه‌حل‌هایی برای مشکلات منطقه‌ای پیدا کنند و در برابر فشارهای خارجی ایستادگی کنند. این نشست فرصت مناسبی برای تقویت همکاری‌های کشورهای اسلامی و حل اختلافات از طریق گفتگو و تعامل بیشتر است.

پیشینه روابط ایران و مصر

روابط دیپلماتیک ایران و مصر که پس از انقلاب اسلامی قطع شده بود، اکنون در حال احیا است. قطع روابط ایران و مصر به دلیل امضای قرارداد کمپ دیوید و مخالفت‌های ایران با سیاست‌های مصر آغاز شده بود؛ اما در دوره‌های مختلف، از جمله پس از انقلاب مصر و سفر محمد مرسی،‌ رئیس‌جمهوری سابق مصر به ایران، تلاش‌هایی برای بهبود این روابط صورت گرفت.

پیش از مسعود پزشکیان، محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری سابق ایران در سال 1391 برای شرکت در نشست سازمان همکاری‌های اسلامی به قاهره رفته بود. طبق گزارش‌های منتشر شده، بلافاصله پس از ورود احمدی‌نژاد، روسای‌جمهور ایران و مصر مکالمه‌ای ۲۰ دقیقه‌ای درباره بحران سوریه داشتند؛ در آن زمان سوریه با اعتراضات داخلی علیه دولت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سابق این کشور روبه‌رو بود.

اکنون پس از گذشت 12 سال هنوز گشایش قابل‌توجهی در روابط سیاسی تهران و قاهره مشاهده نشده اما اکنون با توجه به تحولات جدید در خاورمیانه، امیدواری برای احیای روابط ایران و مصر بیشتر شده است.

در همین حال، اسرائیل که از این احیای روابط نگران است، تلاش می‌کند تا از این روند جلوگیری کند. مقامات اسرائیلی در حال فشار به مصر هستند تا از بازسازی روابط با ایران منصرف شوند. این در حالی است که تهران از این اقدام استقبال کرده و روابط با مصر را گامی مثبت در سیاست خارجی خود می‌داند. بر اساس سخنان مقامات ایرانی، احتمالاً شاهد گشایش بزرگ در روابط دو کشور و افتتاح سفارت‌ها در آینده نزدیک خواهیم بود.

از سوی دیگر در داخل کشور نیز  سفر رئیس‌جمهوری به مصر با واکنش‌هایی روبه‌رو شده است. از یک سو، روزنامه‌های نزدیک به دولت بر اهمیت این سفر در گشایش روابط ایران با کشورهای منطقه تأکید دارند و آن را فرصتی برای تقویت سیاست‌خارجی و بازسازی روابط با کشورهای عربی، به‌ویژه مصر می‌دانند. 

از سوی دیگر، سیدجلال ساداتیان، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با روزنامه شرق، بر لزوم احیای نقش ایران در منطقه پس از سقوط بشار اسد تأکید می‌کند و معتقد است که سفر پزشکیان بیشتر از روابط دوجانبه، به بازیابی جایگاه ایران در معادلات منطقه‌ای و جهانی مرتبط است. ساداتیان معتقد است ایران باید در هرگونه برنامه‌ریزی برای آینده سوریه و منطقه خاورمیانه نقش فعال داشته باشد.